Zioła kupione w plastikowych doniczkach i pozostawione w nich na dłużej zwiędną bardzo szybko. Gdy zasadzisz zioła w większych naczyniach, zaczną się rozrastać, a niektóre nawet zakwitną. Wybierz doniczki pasujące do ziół, tak by całość wyglądała jak kompozycja z kwiatów. Zioła w kuchni to nie tylko przyprawy, ale i ozdoba wnętrza. Zapach ziół to kuchnia aromatyczna. Większość gatunków ziół lubi słońce. Podlewaj zioła co dzień po zachodzie słońca. Zrób domowy zielnik. Smak i aromat świeżych ziół pozostaje jesienią i zimą w zasuszonych bukiecikach (gdy zioła wyschną, trzeba je schować do hermetycznych słoiczków, tak by nie zwietrzały). Zioła, które najmniej tracą, gdy się je ususzy, to korzenny rozmaryn (do ryb i mięsa) oraz znane z włoskich specjałów – pizzy i sosów pomidorowych – oregano. Ważne: świeżych ziół nie siekamy nożem, lecz rwiemy rękoma lub używamy specjalnych nożyczek o ząbkowanych ostrzach. Zioła do potrawy dodajemy pod sam koniec gotowania.