Mieszkania w starych kamienicach mają swój wyjątkowy klimat. Metamorfozy takich wnętrz bardzo często zakładają pozostawienie charakterystycznych elementów budownictwa, które w dalszym ciągu będą podtrzymywały przedwojenny charakter mieszkania. Tak też było w przypadku metamorfozy mieszkania w kamienicy z lat 30. Projekt architektów ze studia Inside Story obejmował metamorfozę łazienki z holem oraz sypialnią, a także odmianę aranżacji pokoju dziennego.

Metamorfoza łazienki: mieszkanie w kamienicy

Założeniem metamorfozy wnętrza było utrzymanie klimatu przedwojennej warszawskiej kamienicy. Dlatego też projektantka zadecydowała o pozostawieniu kluczowych elementów mieszkania w kamienicy, które przywodzą na myśl "dawne czasy" i podtrzymują w tym miejscu absolutnie wyjątkowy klimat. Charakteru wnętrzu nadaje pozostawiona w sypialni sosnowa podłoga oraz stare drewniane drzwi, które są idealnym dopełnieniem metamorfozy łazienki. Wannę w łazience zdecydowano się obudować cegłą, która ostatecznie pomalowana została farbą ceramiczną. Niepowtarzalnego uroku wnętrzu odnowionej łazienki dodają wzorzyste, hiszpańskie płytki Vives, które płynnie przechodzą z podłogi na ścianę. Całość metamorfozy łazienkowego wnętrza domyka stara klamka z napisem "wolne" i "zajęte".

Metamorfoza mieszkania, czyli jak uchwycić klimat tamtych lat?

Metamorfoza holu w mieszkaniu w kamienicy zakładała nadanie wąskiemu wnętrzu dodatkowej przestronności, jednocześnie zachowując oryginalny klimat miejsca. Zdecydowano się na pokrycie ścian w holu tynkiem strukturalnym w jasnym kolorze, który pozwala na optyczne powiększenie wąskiego przedpokoju. Indywidualnym akcentem metamorfozy wnętrza jest galeria prywatnych zdjęć domowników. Na uwagę zasługuje także metamorfoza sypialni o imponującej wysokości pomieszczenia (ponad 3 metry) w mieszkaniu w kamienicy. Aranżacja antresoli pozwoliła na optymalne wykorzystanie wysokości wnętrza i zaprowadzenie we wnętrzu wizualnego porządku. Pod antresolą, na której zaaranżowaną strefę nocną, znalazło się miejsce na pojemną szafę zapewniającą optymalną ilość miejsca do przechowywania. W pokoju wygospodarowano także miejsce na biurko i skrzynię z siedziskiem, która jest autorskim projektem architektów ze studia Inside Story. Inspiracją dla stworzenia oryginalnego mebla okazały się dawne siedzenia wagonów PKP, które pozwalają na wprowadzenie do wnętrza dodatkowego akcentu z przeszłości.

Kontakt z pracownią:

Inside Story
inż. Wioleta Gawrońska
insidestory.pl