Wybieramy multicooker. Czy warto kupić multicooker

2015-09-10 17:27

Multicooker to sprzęt AGD, który zastąpi tradycyjny garnek, patelnię, parowar, piekarnik, mikrofalówkę. Multicooker ugotuje, usmaży. Upiecze ciasto, rybę, mięso. W kuchni nowoczesnej pani domu - ceniącej sobie czas i wygodę - warto go mieć.

Multicooker to sprzęt AGD, który dość rzadko pojawia się w wyposażeniu kuchni. Czy warto zainwestować w multicooker, podpowiadamy na co zwrócić uwagę przy jego zakupie. W galerii zdjęć prezentujemy 9 modeli multicookerów - opisujemy ich funkcję i cenę.

Multicooker: nowoczesne gotowanie

Multicooker to urządzenie wielofunkcyjne. A więc gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie i zapiekanie (mięsa, ryb, warzyw) to podstawa. Niektóre multicookery zastąpią grill, przygotują ciasto, fondue, jogurt, a nawet ryż na cztery sposoby.

Timer. Multicooker powinien być wyposażony w timer. Włączenie się urządzenia można zaprogramować z wielogodzinnym wyprzedzeniem. Pracę w wybranym wcześniej programie multicooker rozpocznie np. na 60 minut przed naszym powrotem do domu.

Funkcja utrzymywania ciepła. Przy da się też w multicookerze funkcja utrzymywania ciepła. Po zakończeniu procesu gotowania przełącza urządzenie w tryb utrzymywania ciepła, nawet do 24 godzin.

Modyfikacje programów automatycznych. Jeśli chesz kupić multicooker, sprawdź czy ma możliwość modyfikacji programów automatycznych. Dla wygody użytkownika można skrócić lub wydłużyć trwanie danego programu, można też w każdej chwili przerwać jego realizację. Funkcja zwana Multicook pozwala ręcznie zmienić ustawienia czasu i temperatury; Masterchef umożliwia dodatkowo edycję w trakcie trwania programu.

Multicooker często w zestawie ma dodatkowe wyposażenie: mogą to być różnego typu kosze i pojemniki do gotowania na parze, kosze na na frytki, widelczyki do fondue, różnego typu miski, chochle, miarki, a nawet w zestawie możemy dostać książkę kucharską.