Wybieramy garnek do gotowania na parze, czyli czas na zdrowe gotowanie

 Gotowanie na parze: garnek

Trzyczęściowy garnek do gotowania na parze ze stali nierdzewnej, z pokrywką i dziurkowaną wkładką.

Fot. Mariusz Bykowski

Gotowanie na parze to prawdziwa rewolucja zdrowotna w kuchni. A jaki wybrać garnek do gotowania na parze? Szybkowary imponują nie tylko nowoczesną technologią gotowania, ale również gwarancją bezpieczeństwa. Można też kupić tradycyjny garnek z nakładką. Przeczytaj wszystko na temat garnków do gotowania na parze, tak by wybrać model idealny dla Ciebie.

Garnek do gotowania na parze to coraz bardziej poszukiwane wyposażenie kuchni. Gotowanie na parze zdobyło uznanie osób, które na co dzień dbają o swoje zdrowie. Nowoczesne garnki do gotowania na parze, o których mowa, nie emitują piskliwego dźwięku jak ich poprzednicy, co więcej, są wyposażone w funkcje bezpieczeństwa, które zwalniają zamek pokrywy dopiero wtedy, gdy ciśnienie wewnątrz garnka wyrówna się z tym panującym w otoczeniu. Szklana pokrywka pozwala nam obserwować żywność podczas gotowania. Jedzenie potraw przyrządzanych na parze jest o wiele zdrowsze niż tych gotowanych przy użyciu tradycyjnych naczyń. Ponadto garnki do gotowania na parze nie wymagają użycia tłuszczu, dlatego pozwalają przyrządzić lekkostrawne i niskokaloryczne posiłki dla dzieci, osób będących na diecie czy sportowców.

Dlaczego warto mieć garnek do gotowania na parze?

Garnki do gotowania na parze zapobiegają utracie cennych składników odżywczych. Posiłki są przygotowywane w krótszym czasie, co oznacza, że nie tracą barwy, smaku, minerałów ani witamin (m.in. A, C, E), które często giną podczas tradycyjnego gotowania. Produkty przyrządzane na parze nie mają kontaktu z wodą i właśnie dlatego nie dochodzi do strat cennych witamin i składników mineralnych.

Najbardziej narażona jest witamina C – woda wypłukuje jej aż 70 proc.! Ale to nie wszystko – gotowanie na parze sprzyja tym, którzy walczą z nadwagą i cholesterolem, bo np. potrawa nie nasiąka tłuszczem jak podczas smażenia. Do gotowania na parze nie używa się żadnego tłuszczu, można tylko przygotowane produkty lekko skropić oliwą lub dobrym olejem (polecamy rzepakowy albo lniany). O aromat mogą też zadbać świeże zioła i naturalne przyprawy.

Zobacz też:

Jaki kupić ekspres przelewowy do kawy? >>>

Jaki wybrać blender? >>>

Jaki kupić czajnik z regulacją temperatury? >>>

Warzyw (w tym ziemniaków) gotowanych na parze nie potrzeba solić – para wydobędzie zawarty w nich sód. Nawet mięso i ryby lepiej dosolić na koniec. Ugotowane na parze produkty zachowują naturalny smak i zyskują intensywny aromat.

Inne zalety? Na przykład szybkowary skracają czas gotowania nawet o 70 proc., ponieważ w czasie gotowania temperatura osiąga nawet 120 stopni. Gotując na parze, możemy przyrządzić mięso, ryby, ryż i kaszę oraz prawie wszystkie warzywa. Skrócony czas przygotowania posiłku czyni garnki do gotowania na parze przydatnym narzędziem w kuchni, ponieważ umożliwia przyrządzenie pożywnego i smacznego posiłku w jednym naczyniu w zaledwie kilka minut.

Garnek do gotowania na parze: szybko i zdrowo

Jeśli kupimy wielopoziomowy garnek do gotowania na parze, na samym dole ugotujemy mięso, powyżej ryż lub kaszę, a na wierzchu warzywa, czyli cały obiad. Gotowanie na parze jest zatem bardziej energooszczędne niż użycie kilku tradycyjnych garnków, rozmieszczonych na kilku palnikach. Po przygotowaniu potrawy zazwyczaj mamy do mycia tylko jeden garnek, w dodatku możemy bez obaw włożyć go do zmywarki. Co istotne, szybkowar gromadzi ciepło i parę wodną w taki sposób, że nie wydobywają się z niego w procesie gotowania. Zapobiega to wzrostowi temperatury w kuchni.

Jaki garnek do gotowania na parze warto kupić?

Gotowanie w tradycyjnych garnkach wiąże się z tym, że opary wydobywające się z naczyń gromadzą się na kuchence i ścianach. Para i olej ulatują z otwartego garnka i osadzają się na trudno dostępnych powierzchniach, które wymagają dodatkowego mycia (czyszczenie fug, okapu, wnęk w szafkach wiszących). Szybkowar ma dobrze zabezpieczoną pokrywkę, która zapobiega opisanej sytuacji. Taki garnek do gotowania na parze składa się z trzech elementów - garnka, sitka, na którym umieszczamy żywność, oraz pokrywki. Najlepiej wybrać garnki ze stali nierdzewnej.

Zaletą naczynia jest jego rozmiar - garnek do gotawania na parze powinien być wysoki i pojemny, wtedy będziemy mogli przygotowywać kilkuskładnikowe dania w krótszym czasie. Mając garnek do gotowania na parze, możemy gotować posiłek na każdej kuchence, również na tej z płytą indukcyjną albo ceramiczną. Na początek najlepiej wybrać jeden duży garnek. Z czasem możemy uzupełniać zestaw naczyń o kolejne, aby móc przygotowywać kilkudaniowe potrawy w jednym czasie.

Kuchnia na wiele sposobów: zobacz najpiękniejsze aranżacje

Nie wiesz, w jakim stylu urządzić kuchnię? Zobacz najpiękniejsze aranżacje kuchni i zdecyduj, czy chcesz kuchnię w stylu nowoczesnym, tradycyjnym, a może retro?

Ocena: 3,7
Tekst: Anna Hankiewicz Zdjęcia: Mariusz Bykowski

POLECANE ARTYKUŁY