Poza tym, że wino powinno być serwowane w odpowiednich kieliszkach, jest coś znacznie ważniejszego. Wino musi być odpowiednio przechowywane, a dotyczy to zarówno temperatury, wilgotności powietrza, jak i pozycji. Przeczytaj poradnik, jaką wybrać winiarkę do wina. Czym różnią się lodówki (chłodziarki) na wino i na co zwrócić uwagę przy zakupie. Nie wystarczy wstawić butelkę wina do lodówki albo ustawić w barku, jeśli naprawdę chcemy się winem delektować. A warto wiedzieć, że pozycja wina w naszym kraju wciąż rośnie, gdyż ma ono coraz więcej zwolenników. Podczas gdy w 2004 roku zajmowaliśmy miejsce ledwie 35 wśród importerów wina, to obecnie „dochodzimy” do miejsca 12. Stąd coraz popularniejszym sprzętem stają się winiarki, zwane czasem piwniczkami na wino (szafkami, lodówkamim czy chłodziarkami).

Winiarki: szafki na wino

Winiarki to rodzaj specjalnych szafek z przeszklonymi drzwiami oraz półkami (drewnianymi albo ze stalowego drutu), przeznaczonymi na wino. Winiarki mogą być wolno stojące lub przeznaczone do zabudowy, również podblatowe. Nie są to jednak zwyczajne meble, gdyż przede wszystkim gwarantują przechowywanym w nich trunkom, optymalne warunki.

Zobacz też: Robert Mielżyński pokazuje nam swoją piwniczkę na wino

Winiarki dzielą się na modele:

  • z jedną strefą temperatury - chłodzą, wykorzystując zasadę grawitacji czyli fakt, że chłodne powietrze zbiera się na dole (to miejsce dla win białych), zaś ciepłe na górze (tu można trzymać wina czerwone),
  • z wydzielonymi strefami – chłodzą wykorzystując wymuszony obieg powietrza, mogą być dwie, trzy, a nawet sześć, każda na inny gatunek wina,
  • winiarki przeznaczone do długoterminowego przechowywania.

Winiarki: co gwarantują

Winiarki to urządzenia, które gwarantują odpowiednią temperaturę – w przypadku win czerwonych, to zależnie od gatunków waha się ona między 14 a 18 st. C, białych potrzebują 10-12 st. C, musujące ok. 5 st. C; często, zwłaszcza w winiarkach z wydzielonymi strefami, można nią sterować. Ponadto winiarki zapewniają właściwą wilgotność powietrza do przechowywania wina – wyposażone są funkcję, która umożliwia utrzymanie optymalnej wilgotności oraz czystość powietrza – urządzenia wyposażone są w systemy filtracji. Ponadto winarki gwarantują:

  • odizolowanie od promieni UV – przed nimi chroni filtr, co jest istotne z uwagi na przeszklone drzwi,
  • zabezpieczenie antywibracyjne – chronią wino przed wstrząsami,
  • odpowiednią pozycję do leżakowania butelek wina – to za sprawą odpowiednio ustawionych półek często zrobionych z egzotycznego drewna, które absorbują zarówno wilgotność, jak też szkodliwe dla wina wibracje.

Winiarki: wyposażenie szafek na wino

Winiarki wyposażone są także w dodatkowe elementy, stwarzające optymalne w warunki do przechowywania wina oraz zapewniające wygodę użytkowania. Warto wspomnieć o;

  • właściwym oświetleniu, czyli LED-ach, są nie tylko tańsze w eksploatacji, ale też nie nagrzewają otoczenia, co dla wina ma kolosalne znaczenie,
  • wyświetlaczu – zwykle sterowany jest elektronicznie i można na nim odczytać czy wszelkie parametry są zachowane i ewentualnie uregulować temperaturę czy wilgotność,
  • zabezpieczeniu przed niepożądanym sterowaniem, np. temperaturą przez dzieci,
  • uchylnych półkach – umożliwia to regulację i dopasowanie do wielkości butelek,
  • automatyczne otwieranie i zamykanie drzwi (same się domkną, gdy o tym zapomnimy).

Winiarki: rozmiary urządzeń

Zwykle, choć nie u wszystkich producentów tak samo, winiarki mają podaną zarówno pojemność w litrach, jak i w postaci liczby butelek, które mogą pomieścić oraz oczywiście wymiary samego urządzenia, czyli wysokość, szerokość i głębokość. Można zatem kupić winiarkę na zaledwie kilka butelek, najczęściej jednak modele przeznaczone są na mniej więcej 30 sztuk, największe zaś nawet na kilkaset. Trzeba jednak w tym miejscu wspomnieć, że nie wszystkie butelki są takie same. Wśród wielu rodzajów (m.in. butelki: reńskie, bordeaux, burgundzkie, rodańskie czy champagne) najpopularniejsze są bordeaux o pojemności 0,75 l, stanowią zatem swoisty rodzaj jednostki miary dla winiarek. Warto wiedzieć, że występują one w dwóch rodzajach, jako lekkie i ciężkie, te ostatnie z większym zagłębieniem w dnie są charakterystyczne dla wina z wyższej sklepowej półki.