Winiarka, czyli chłodziarka do wina. Dlaczego warto ją mieć?

2019-03-01 11:52

Winiarki, czyli specjalistyczne chłodziarki do wina, zapewniają trunkowi optymalne warunki przechowywania i dojrzewania. Smak wina zależy bowiem nie tylko od szczepu czy regionu pochodzenia, ale także od odpowiedniej temperatury i wilgotności oraz kontaktu z korkiem. Podpowiadamy, co trzeba wiedzieć o winiarkach i dlaczego warto kupić chłodziarkę do wina.

Winiarki, czyli specjalne chłodziarki do wina, znamy z eleganckich restauracji i z mieszkań koneserów trunku. Niemniej jest to produkt wciąż stosunkowo mało znany na polskim rynku, a szkoda. Przechowywanie wina w winiarce jest korzystniejsze od trzymania go w zwykłej lodówce z kilku ważnych powodów. 

Ponieważ jednak wino cieszy się w Polsce coraz większym uznaniem, Amica zdecydowała się wprowadzić do oferty winiarki przeznaczone do zabudowy, np. w kuchni, w strukturze wyspy kuchennej na skraju pokoju dziennego albo wręcz w salonie. Zachęca do tego elegancka, minimalistyczna forma chłodziarki, czerpiaca z aktualnych trendów wnętrzarskich. 

Dlaczego warto mieć winiarkę – chłodziarkę do wina?

Przede wszystkim w zwykłej chłodziarce za sprawą kilku czynników (zwłaszcza częstego otwierania drzwi) dochodzi do wahań temperatury. Ponieważ w lodówce przechowujemy wiele artykułów, które muszą leżeć płasko na półce, butelki najczęściej umieszczamy na drzwiach. Wówczas wino nie leżakuje, a korek nie jest w nim zanurzony, co przeszkadza dojrzewaniu. Całkiem wyschnięty korek przestaje być szczelnym zamknięciem. Dodatkowo negatywny wpływ na wino może mieć dostęp światła, zwłaszcza promieniowania UV.

Dłuższe przetrzymywanie wina w zwykłej lodówce niekorzystnie wpływa na jego smak, bo przenikają do niego niepożądane zapachy – nawet jeśli dana butelka nie została jeszcze otwarta. Ponieważ w winiarce przechowujemy wyłącznie trunki, to ryzyko znika.

Niezbędną dla szlachetnych trunków stałą wilgotność w winiarce pomaga utrzymać pojemnik z wodą. Właściwemu poziomowi wilgotności sprzyja także znacznie rzadsze otwieranie drzwi, które jednocześnie oszczędza winu niepożądanego światła. Szyba anty-UV ogranicza z kolei niekorzystne promieniowanie.

Słowem – wino z winiarki zachowuje optymalny bukiet zapachowy oraz smak, a butelki leżakują w optymalnych warunkach.

Winiarki, czyli chłodziarki do wina

Autor: Materiały prasowe Amica

Winiarka, czyli chłodziarka do wina, umożliwia przechowywanie butelek z trunkiem w optymalnych warunkach m.in. temperatury i wilgotności.

Amica wprowadziła na polski rynek chłodziarki do wina!

 

Wino cieszy się coraz większym uznaniem wśród Polaków. W odpowiedzi na ten trend oraz potrzeby konsumentów Amica wprowadziła do sprzedaży chłodziarki do wina, dla których znajdzie się miejsce w każdej kuchni.

 

Nowe chłodziarki marki Amica umożliwiają także długotrwałe przechowywanie wysokiej klasy win w optymalnych warunkach, jakie do tej pory zapewniały głównie urządzenia produkowane z myślą o profesjonalistach. Urządzenie wyposażono także w system, który zadba o równomierną, optymalną wilgotność w jego wnętrzu.

 

Winiarki Amica wyposażone są w VinoOptima System™, co oznacza, że gwarantują zawsze właściwe warunki przechowywania dla różnych typów win. Dzięki elektronicznej regulacji temperatury w urządzeniach mogą być przechowywane trunki różnego rodzaju. 

 

Dzięki przyciemnianej szybie anty-UV i oświetleniu LED, które nie emituje niekorzystnego dla wina światła i ciepła, wino w pełni zachowa smak, a butelki umieszczone w chłodziarce będą  elegancko się prezentować. Oprócz wielu użytecznych funkcji, urządzenia te posiadają bowiem także walory estetyczne i wpisują się w najnowsze trendy w dziedzinie wzornictwa.

 

Na zastosowany w chłodziarkach Amica ComfortUse System™ składają się rozwiązania takie jak drewniane półki, które niwelują szkodliwe dla wina wibracje, dodając chłodziarce subtelnej wytworności poprzez połączenie elementów natury i technologii.

 

Użyteczność sprzętu podkreślają drzwi przestawne, które gwarantują wygodę użytkowania zarówno dla osób prawo-, jak i leworęcznych, zaś specjalna konstrukcja kompresora i wentylatora zapewni cichą pracę oraz spokój domowników, szczególnie ważny, gdy winiarka znajduje się w otwartej kuchni, połączonej z salonem.

 

Więcej na amica.pl

Chłodziarki do wina Amica
Autor: Materiały prasowe Amica Kuchnia – każda udana impreza tutaj się kończy, teraz może się też zacząć. Zaawansowane technologicznie sprzęty same pilnują czasu gotowania czy pieczenia, usuwają niepożądane zapachy i rozwiązują problem zabrudzonych naczyń. Kuchnia laboratorium zyskuje więc nowe znaczenie – teraz to miejsce, w którym nie tyle żywimy się, co w gronie bliskich doświadczamy smaków i zapachów. Oto jeden z powodów, dla których właśnie tu warto umieścić winiarkę.