Jak gotować ryż? Czy warto kupić specjalne garnki lub maszyny do gotowania ryżu? Oczywiście ryż można banalnie wrzucić wraz z torebką do wrzątku, pogotować 20 minut i… gotowe, ale przecież nie do wszystkich dań tak ugotowany ryż się nadaje. Dlatego warto przyjrzeć się wyspecjalizowanym naczyniom przeznaczonym do gotowania ryżu. Naczyń, garnków, czy urządzeń do przyrządzania ryżu jest kilka rodzajów. Jedne gotują klasycznie, czyli na ogniu, inne z udziałem energii elektrycznej, nie wymagają, więc kuchni ani płyty kuchennej, a jeszcze inne w mikrofali.

Garnki do gotowania ryżu: klasycznie na kuchni

W tym przypadku bowiem gotujemy na kuchni (wszystko jedno gazowej czy elektrycznej). To w zasadzie garnek w garnku, tyle, że ten drugi ma perforowane dno. Jeśli zatem do pierwszego nalejemy wody (do określonego przez producenta poziomu), a do drugiego (wkłada się w ten z wodą) nasypiemy ryżu i przykryjemy pokrywką, to mamy gotowanie na parze. Zadanie to jest niezwykle proste, wystarczy dopilnować podanego w instrukcji czasu gotowania ryżu i oczywiście zachować odpowiednie proporcje.

Gotowanie ryżu w kuchence mikrofalowej

W kuchence mikrofalowej także ugotujemy ryż, zwłaszcza gdy wykorzystamy wyspecjalizowane naczynia z tworzywa. Przyrządzimy w nich nie tylko ryż, ale również wszelkiego rodzaju kasze. Zwykle są to naczynia kilkuelementowe i można je myć w zmywarkach. W zestawie często z takimi garnkami jest tabela z podziałem na rodzaje ziaren, gramaturą i zalecanym czasem gotowania. 

Zobacz też: jak zrobić sushi w domu

Z garnków do gotowania ryżu w mikrofali można korzystać na dwa sposoby:

1.  Do dolnego pojemnika wsypuje się ryż lub kaszę, dolewa odpowiednią ilość wody (zgodnie z zaleceniem producenta), przykrywa górnym i wstawia się do kuchenki, ustawiając przy tym czas. Potem w takim naczyniu można ryż serwować od razu na stół.

2.  Inny typ garnka gotuje na parze, do garnka głównego wstawiamy wkładkę-durszlak z uchwytem, do którego wsypujemy przepłukany ryż, następnie wlewamy wodę, przykrywamy specjalną pokrywką i wstawiamy do kuchenki mikrofalowej, programując czas.

Garnki (maszny) do gotowania ryżu elektryczne

Tego typu urządzenia (maszyny) przeznacone do gotowania ryżu są bezpośrednio zasilane energią elektryczną i działają trochę jak szybkowar, a niejednokrotnie pełnią obydwie te funkcje i poza ryżem można w nich gotować nawet zupy, a dzięki specjalnym wkładkom również warzywa na parze. Takie maszyny do gotowania ryżu najczęściej składają się z dwóch naczyń. W wyposażeniu mają specjalne miarki, wkładki do gotowania na parze, pokrywy, kabel zasilający, zaś niektóre modele również łyżki. Wiele z nich ma na zewnątrz lampki kontrolne, informujące o pracy urządzenia. Elektryczne urządzenia do gotowania ryżu wyłączają się automatycznie po skończonej pracy i przełączają na tryb podtrzymywania temperatury, mają także funkcje chroniące przed przegrzaniem, jak zabezpieczenia przed dziećmi. Ich moc waha się między 500 a 700 W, zaś pojemność od ok. 1,5 do 3 l, ale może też być większa w przypadku urządzeń dla gastronomii. Tych urządzeń nie należy wstawiać do zmywarki, chyba że niektóre ich elementy, co zresztą precyzyjnie określa instrukcja obsługi. W przypadku urządzeń elektrycznych bardzo istotne są względy bezpieczeństwa i na pewno nie powinny ich obsługiwać dzieci.