W kuchni szczególną uwagę należy zwrócić na efekty, jakie daje barwa światła. Podpowiadamy, jakie światło nada kuchni najlepszy wygląd.

Światło w kuchni: Funkcjonalność barwy

Warto stosować źródła światła o ciepłej barwie – w zimnym świetle potrawy wyglądają mało apetycznie. Ciepła barwa światła  wprowadza nastrój relaksu, uspokaja.

Światło w kuchni: Nowe źródła światła

Do niedawna światło ciepłe dawała żarówka, zimne zaś świetlówki i LED-y. Dzisiaj zarówno halogeny, jak i świetlówki oraz lampy
LED-owe mogą dawać ciepłe światło.

Światło w kuchni: Temperatura światła

Odcień bieli światła określa temperatura barwowa (TC) mierzona w stopniach Kelvina. Światło ciepłe ma temperaturę barwową poniżej 3300 K, a zimne powyżej 5000 K. r Wskaźnik oddawania barw (Ra). Jego maksymalną wartość (100) przypisuje się światłu dziennemu. W kuchni sprawdzi się światło o Ra powyżej 80.

Światło w kuchni: Ważne cyfry

Źródła światła są oznaczone trzycyfrowym kodem – pierwsza cyfra określa współczynnik oddawania barw, pozostałe temperaturę barwową. I tak świeże mięso w świetle 827 będzie soczyste i czerwone, a w barwie 960 będzie mało apetyczne ze względu na wysoką temperaturę barwową (60, czyli 6000 K).