Suszarka do owoców i grzybów: jaką suszarkę spożywczą kupić?

Suszarka do owoców czy grzybów pozwala nam na znacznie szybsze przygotowanie produktów na domowe przetwory. Dzięki suszarkom spożywczym oszczędzamy pieniądze, bo nie musimy kupować gotowej już żywności konserwowanej (nie zawsze zdrowej i naturalnej). Obecnie na rynku możemy znaleźć zarówno suszarki do owoców, warzyw, grzybów, jak i urządzenia do wszystkich tych produktów. Co należy o nich wiedzieć i o czym pamiętać?

Świeże owoce i warzywa
Suszarka do owoców Adler
Suszarka do owoców Botti Domenica
Suszarka do owoców Concept
Suszarka do owoców Excalibur

Najpopularniejsze domowe przetwory to konfitury, dżemy czy pikle (czyli to, co w occie). Niby proste do wykonania, a wiele osób ma receptury nawet po babci. Zaletą własnych przetworów jest między innymi brak konserwantów (jeśli produkty są z własnych upraw). Czy mają jednak wartości odżywcze? Zasypywanie produktów cukrem czy pasteryzacja sprawią, że nie zachowają one zbyt wielu witamin (podobnie jak mrożonki robione domowym sposobem). W naszych zamrażarkach nie ma tzw. zera absolutnego, które sprawia, że przynajmniej część wartości odżywczych w warzywach i owocach w nich zostanie. Alternatywą jest suszarka do owoców i grzybów (czy suszarka do owoców i warzyw). Co to za urządzenia i jak działają?

Czytaj też: Lato w słoiku. Przetwory w gustownej oprawie >>>

Suszenie owoców, warzyw, grzybów w domu

Warzywa, owoce, grzyby czy zioła suszymy w miejscu przewiewnym, ale nie na bezpośrednim słońcu (nie wpływa ono dobrze na strukturę suszonych owoców czy warzyw, podobnie jak na soki zasypane cukrem). A co zrobić, gdy nie ma się w domu takiego miejsca, bo mieszkamy w bloku, a tzw. wystawa jest południowa?

Miejscem suszenia owoców z pewnością nie powinien być piekarnik, bo łatwo delikatne produkty zwyczajnie przypalić. W tej sytuacji warto posłużyć się specjalnie do tego przeznaczoną suszarką. Suszarka do owoców i grzybów produkowana jest przez wiele firm ze sprzętem AGD.

Nie przegap: Przetwory. Kilka rad jak zrobić przetwory na zimę >>>

Dlaczego warto mieć suszarkę do owoców i grzybów?

Suszenie warzyw i owoców - na wzór grzybów - to również rodzaj przetworów. Z grzybami różnie bywa w zależności od roku, ale jeśli obrodzą, przyda się domowy, prosty sposób na ich suszenie. Z kolei owoce i warzywa najlepiej suszyć w sezonie (są najzdrowsze i najtańsze).

Tylko patrzeć, jak przydadzą się owocowy susz na kompot wigilijny, włoszczyzna na zupę czy choćby tzw. zdrowe przekąski w postaci suszonych moreli. Przy okazji warto wiedzieć, że w suszonych owocach jest  ok. 30 proc. mniej wody, za to zdecydowanie więcej witamin niż w takiej samej ilości owoców świeżych. Zawierają one sporo witaminy K oraz B, a także minerałów i błonnika, tak ważnego dla pracy jelit.

Zobacz też: Jakie grzyby nadają się na przetwory?

Suszarka do owoców i warzyw: czym się wyróżniają?

Na wstępie trzeba powiedzieć, że choć suszarki do owoców są zasilane energią elektryczną, nie obciążają one zbytnio budżetu domowego - ich moc sięga przeważnie 245-500 W. Ich pojemność to najczęściej 11-15 litrów. Suszą zazwyczaj na 2 do 9 poziomach, na wyjmowanych sitach lub tacach, między którymi jest przepływ powietrza. To ważne dla warzyw, owoców czy nawet grzybów, bo nic nie spleśnieje, jak to czasami bywa, gdy produktom suszonym „brak oddechu”.  Tego typu urządzenia jak suszarki do owoców suszą także zioła. Zwykle mają płynną regulację temperatury w granicach od 35°C do 75°C.

Są też takie suszarki do owoców i warzyw, które po zakończeniu pracy sygnalizują dźwiękiem lub światłem, że proces jest zakończony. Poza tym suszarki spożywcze są najczęściej przezroczyste, więc widać, czy proces suszenia warzyw bądź owoców się skończył. Warto przy tym pamiętać, że im „bardziej mokry” produkt, tym dłuższego czasu suszenia wymaga. Suszarka do owoców i grzybów posiada również zabezpieczenia przed przegrzaniem, lampki kontrolne informujące o zakończeniu pracy oraz antypoślizgowe nóżki.

Suszarka do owoców: ceny

Ceny suszarek do owoców zależą od ich wyposażenia oraz pojemności. Im większa pojemność oraz możliwość regulacji temperatur, tym urządzenie jest droższe. Ceny suszarki do owoców i warzyw zaczynają się od ok. 40 zł, ale mogą też przekraczać 1000 zł.

Suszarka do owoców: co i jak suszyć?

W suszarkach do owoców suszymy umyte i obrane zarówno owoce, jak i warzywa - powinny być pokrojone na plastry. Im mniej produktów, tym mniej poziomów, można więc wyjąć jedno czy dwa sita.

W kwestii grzybów sprawa wygląda nieco inaczej. Specjaliści twierdzą, że nie trzeba ich myć, wystarczy dokładnie wytrzeć ściereczką lub ręcznikiem papierowym, ponieważ namoczone w wodzie tracą smak, a poza tym wymagają wtedy dłuższego suszenia. A przecież i tak są potem poddawane obróbce termicznej, jaką jest gotowanie.

Podczas korzystania z suszarki do owoców i warzyw trzeba pamiętać, by między poziomami zachowana została określona odległość. Warto zatem zajrzeć do instrukcji urządzenia, która w sposób fachowy „mówi”, co i jak należy robić, by osiągnąć najlepszy efekt suszenia.

Czytaj też: Wyciskarka czy sokowirówka: co wybrać. Wyciskarki, sokowirówki - opinie >>>

Kuchnia naturalna - przetwory i nie tylko [GALERIE ZDJĘĆ]

Jakie wyciskarki do owoców są najbardziej polecane? Jak umiejętnie sadzić warzywa dla alergików? Jak ozdobić słoiczki do przetworów? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w galeriach zdjęć zamieszczonych poniżej.

Ocena: 0
Tekst: Magda Lewandowska Zdjęcia: materiały prasowe

POLECANE ARTYKUŁY