Funkcje piekarnika ułatwiające przygotowanie potraw

Dodatkowe wyposażenie i specjalne funkcje ułatwiają pieczenie i powodują, że przyrządzanie potraw staje się zabawą. Warto jednak wiedzieć, że modele, które potrafią więcej, są droższe.

  • Termosonda. Umożliwia kontrolę temperatury wewnątrz przygotowywanej potrawy. W momencie, gdy danie osiągnie właściwą temperaturę piekarnik samoczynnie wyłączy się i poinformuje o tym dzwonkiem
  • Prowadnice teleskopowe. "Jeżdżą" na nich blachy piekarnika, co bardzo ułatwia wysuwanie półek. Każdy teleskop jest zaopatrzony w ogranicznik wysunięcia, a specjalna konstrukcja powoduje, że prowadnice zachowują poziom nawet przy całkowitym wysunięciu. Bez trudu i obaw o poparzenie wyjąć można np. całą blachę z foremką napełnioną ciastem i sprawdzić, czy jest już wystarczająco przyrumienione.
  • Wózek piekarnika. To system umożliwiający wysunięcie od razu całej komory. Dzięki niemu wygodnie i bezpiecznie można dostać się do potrawy od góry lub wyjąć z boku jedną ze środkowych półek, by sprawdzić, czy danie przygotowywane na  niższym poziomie jest już gotowe.
  • Opuszczany grill. Ruchomy element grzałki pozwala dotrzeć i oczyścić miejsca trudno dostępne.
  • Funkcja utrzymywania temperatur. Przydaje się, gdy przygotowywane danie wymaga długiego pieczenia w niskiej temperaturze. Po uruchomieniu tej funkcji, nie musimy sprawdzać, czy bezy nie przypaliły się tkwiąc w piekarniku już drugą godzinę.
  • Podświetlany panel sterowania. Pozwala obsłużyć piekarnik bez zapalania światła w pomieszczeniu.
  • Wkłady z emalii katalitycznej. W wysokiej temperaturze degradują wszelkie znajdujące się na ściankach piekarnika zanieczyszczenia: tłuszcz, resztki potraw. Po zakończeniu pieczenia komorę piekarnika wystarczy omieść miękką zmiotką, by urządzenie było czyste. Zużyty wkład można wymienić na nowy.
  • Funkcja pirolizy. To system samooczyszczania się piekarnika. Nie trzeba go nawet omieść.
  • Aktywny katalizator. Wychwytuje cząsteczki zapachowe z oparów. Dzięki niemu na szafkach kuchennych nie odkłada się tłusty kurz, a powietrze nie jest przesycone zapachami potraw ( szczególne ważne, jeśli kuchnia otwarta jest na pokój).
  • Wyświetlacz cyfrowy. Pokazuje komunikaty o wybranych funkcjach w kilkunastu językach, w tym oczywiście - polskim.
  • Elektroniczna automatyka programów. Kilkadziesiąt starannie dobranych zestawów opracowanych do przygotowania różnorodnych potraw może przydać się początkującej gospodyni. Wystarczy podać pozycję, wagę i rodzaj potrawy, aby urządzenie samo wybrało odpowiedni program, czas, rodzaj grzania, temperaturę. To oszczędność nie tylko czasu i energii, ale też satysfakcja z jakości potrawy, która nie może się nie udać.
  • Wytwornica pary. Do niedawna ta technika stosowana była tylko w profesjonalnym sprzęcie, w restauracjach. Dziś możemy mieć ją w domu. Potrawy po takiej parowej obróbce są soczyste i kruche, nie tracą witamin, soli mineralnych, właściwego im koloru. Gotują się szybko, dlatego zachowują większość składników odżywczych. Temperatura - 95oC jest na tyle wysoka, aby zagwarantować bezpieczne gotowanie i jednocześnie na tyle niska, aby nie pozbawiać delikatnych potraw - ryb czy warzyw - ich naturalnego aromatu. Jest to jednak urządzenie bardzo drogie (na zdjęciu obok piekarnik do gotowania na parze).