Skandynawowie uważają, że niewiele rzeczy w życiu jest przyjemniejszych niż rozkoszowanie się smakiem domowego posiłku w gronie najbliższych. Nie oznacza to jednak, że w gotowanie chcieliby wkładać całą swą energię i pożytkować na nie całe wieczory. Ten czas mogliby przecież przeznaczyć na tyle innych przyjemności! Nic więc dziwnego, że właśnie na Północy, a konkretnie w Szwecji narodziło się AGD, dzięki któremu w każdym domu może się znaleźć prawdziwie intuicyjna kuchnia.
Taką możliwość dają nowe propozycje szwedzkiej marki Electrolux, która swe stulecie działalności (tak, firma narodziła się w 1919 roku!) poświęciła na tworzenie nowych sposobów i narzędzi, które umożliwiają nam dziś to, byśmy jedli jeszcze smaczniej, zdrowiej i w sposób bardziej zbilansowany. Bogata historia współpracy z profesjonalnymi szefami kuchni dała projektantom firmy Electrolux wiedzę, która zaowocowała powstaniem sprzętów aktywnie ułatwiających oraz przyspieszających wszelkie działania w kuchni.
Te sprzęty to m.in. lodówki dłużej zachowujące świeżość produktów, ich walory smakowe i zapachowe oraz wartości odżywcze. Płyty kuchenne, które nie tylko wiedzą w jakiej temperaturze gotować różne potrawy, ale również harmonijnie współpracują z cichym okapem. Piekarniki parowe, dbające o to, by potrawy były bardziej soczyste, chrupiące i smaczniejsze. I wreszcie zmywarka umożliwiająca podniesienie dolnego kosza na wyższy poziom, by ułatwić załadunek i rozładunek naczyń.
Co łączy te tak różnorodne urządzenia? Istota skandynawskiego designu, czyli ukierunkowanie na człowieka. Tej nadrzędnej wartości służą takie zalety sprzętu jak prosta obsługa, nowe funkcje oraz intuicyjność, dzięki której korzystanie z nich nie wymaga wysiłku, daje więcej przyjemności, a także ułatwia odkrywanie we własnym domu nieznanych wcześniej smaków. Przyjrzyjmy się bliżej, jak te walory przejawiają się w nowych urządzeniach z linii Electrolux Intuit – płycie indukcyjnej SenseBoil®, piekarniku z funkcją Steamify® i zmywarce QuickSelect.
Funkcjonalne płyty indukcyjne SenseBoil®
Prawdziwie intuicyjne płyty Electrolux to nieodzowny i niezawodny sprzęt w nowoczesnej kuchni, umożliwiający tworzenie smacznych potraw w krótszym czasie. Pozwala gotować szybciej, a dzięki funkcji rozpoznawania obecności garnka, także bezpieczniej. Płyta indukcyjna Electrolux SenseBoil® rozpoznaje moment zagotowania wody i automatycznie redukuje moc. Możemy więc spokojnie skupić się na innych pracach kuchennych, mając gwarancję, że na płycie nic nie wykipi.
Intuicyjnie i ergonomicznie płyty indukcyjne Electrolux mają też inne funkcje ułatwiających gotowanie, takie jak:
- Infinite™: duże i elastyczne pola grzewcze, które automatycznie dostosowują się do rozmiaru oraz kształtu naczyń.
- FlexiBridge: wygodne łączenie dwóch, trzech, a nawet czeterch pól grzewczych w jedno duże pole.
- SenseFry®: płyta indukcyjna sama określa parametry gotowania. Wystarczy wybrać na wyświetlaczu rodzaj potrawy i poziom smażenia, a technologia SenseFry® utrzyma stałą temperaturę na powierzchni naczynia, co pozwala np. przygotować idealne naleśniki.
- SensePro®: bezprzewodowa termosonda na bieżąco mierzy temperaturę wnętrza, a informację przekazuje do płyty. Pozwala to wygodnie przygotować smaczne dania gotowane, smażone, duszone, a także przyrządzane metodą sous-vide jak w najlepszej restauracji.
- Hood2hood: czyli współpraca płyty z okapem. Ten ostatni samoczynnie się włącza, a siła wyciągu jest dostosowana do intensywności gotowania.