Silikonowe naczynia cieszą się coraz większą popularnością. Są nie tylko niezwykle praktyczne i funkcjonalne, ale i dekoracyjne. Zazwyczaj są wykonane z kolorowego silikonu, który jest nie tylko lekki, ale i odporny na bardzo niskie i wysokie temperatury.

Do czego możemy używać silikonowych naczyń w kuchni?

Silikonowych naczyń możemy używać do gotowania na parze, przygotowywania potraw w mikrofalówce oraz zapiekania w piekarniku w wysokich temperaturach. Wszystko to dzieje się za sprawą ogromnej wytrzymałości silikonu na duże różnice temperatur. Silikonowe naczynia są w stanie wytrzymać temperatury od -60° do 280°C. Ważną informacją jest również fakt, że podczas gotowania czy pieczenia potrawy zachowują wszystkie witaminy i mikroelementy. Korzystając z silikonowych naczyń możemy ograniczyć również konieczność używania tłuszczu, ponieważ nie jest on konieczny do przygotowania potraw. Kolejną zaletą tego typu naczyń jest to, że się nie tłuką, a większość z nich składa się, dzięki czemu nie zajmują dużo miejsca w kuchennych szafkach. Do najpopularniejszych silikonowych gadżetów w kuchni możemy zaliczyć m.in. składany lejek, siatkę, w której można gotować czy czerpak, który może stać. Więcej zalet i wad silikonowych naczyń znajdziecie w materiale wideo:

 

Dzień Dobry TVN/x-news