Sezon na parę! Kulinarne inspiracje z piekarnikami parowymi Electrolux

 Sezon na parę

Poznaj zalety piekarników parowych

Fot. materiały prasowe Electrolux

Lekkie, soczyste, bardzo apetyczne – na takie dania mamy ochotę w ciepłej porze roku. Nie zawsze jednak łatwo o te walory, gdy korzysta się z tradycyjnego sprzętu AGD. Na szczęście na wszystko znajdzie się sposób! Nowe piekarniki parowe szwedzkiej marki Electrolux pełne są innowacyjnych rozwiązań, które gwarantują doskonały efekt wysiłków kulinarnych.

Gotowanie pełną parą

Dania przygotowane na parze niektórym kojarzą się z warzywami lub pozbawionymi smaku piersiami z kurczaka. Nic bardziej mylnego! Na parze możemy przygotować niemalże każde danie. Co więcej,piekarniki parowe wydobywamy w ten sposób lepszy smak i aromat przygotowywanych potraw. To od lat tajna broń najlepszych restauracji i szefów kuchni. Piekarniki parowe wykorzystują termoobieg w połączeniu z parą. Gorące powietrze sprawia, że potrawa jest przyjemnie chrupiąca z zewnątrz, natomiast delikatna i soczysta w środku dzięki parze.

Więcej smaku dzięki parze

W piekarniku parowym Electrolux przygotujesz wyjątkową niedzielną pieczeń przyprawioną aromatycznymi ziołami, pyszne brownie, a nawet domowy chleb. Dzięki parze ciasto lepiej wyrasta, ma bardziej chrupiącą skórkę, a pieczywo jest miękkie i puszyste w środku. Para dodana w trakcie pieczenia wydobywa najlepszy smak potrawy, zachowuje soczystość produktu i zapobiega jego wysuszaniu. Gotowanie w piekarnikach parowych jest także o 20% szybsze niż w tradycyjnych urządzeniach tego typu. Pozwala zachować więcej składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Gotowanie na parze ma same zalety!

Poznaj nowe piekarniki SteamBoost

Piekarniki parowe SteamBoost umożliwiają zarówno tradycyjne pieczenie z termoobiegiem, jak i wykorzystanie pary w trzech różnych trybach: gotowania na parze, odgrzewania oraz pieczenia. Dzięki SteamBoost wypieczesz idealne ciasta i chleby, upieczesz mięsa oraz zapiekanki, a także ugotujesz na parze. Kluczowe są zaawansowane funkcje, które ułatwiają twórczość kulinarną oraz dbają o jak najlepsze walory smakowe wypieków. Mowa o kontroli temperatury (na zdjęciu poniżej pieczenie ryby z termosondą), szybkim nagrzewaniu i równomiernym pieczeniu. 

Szczegóły w artykule: Dobrze wypieczone z parą. Nowoczesne piekarniki SteamBoost >>

Advertisement

 Nowoczesne piekarniki SteamBoost

Termosonda na bieżąco kontroluje temperaturę w środku potraw

Fot. materiały prasowe Electrolux

SteamCrisp – soczyste mięsa z chrupiącą skórką

Piekarnik SteamCrisp dzięki parze łączy optymalną wilgotność potrawy z chrupką skórą. Para i gorące powietrze gwarantują, że potrawy nie wysychają i można je piec w niższej temperaturze.

SteamCrisp chroni przed przesuszeniem. To idealne rozwiązanie do pieczenia mięs, zapiekanek, pieczywa, ciast, a także odgrzewania potraw bez ryzyka wysuszenia. Dodatek pary poprawia smak i konsystencję.

Piekarniki SteamBake, czyli para do pieczenia

Lubisz domowe wypieki? Koniecznie zainteresuj się tradycyjnymi piekarnikami z funkcją SteamBake. Dodanie pary na początku procesu pieczenia sprawia, że wypieki doskonale wyrastają, zyskują większą objętość (puszystość) i chrupiącą skórkę, a na dodatek dłużej zachowują świeżość. Piekarniki SteamBake idealnie nadają się do wypiekania ciast i chleba.

 Piekarniki Electrolux
Ocena: 5
Zdjęcia: materiały prasowe Electrolux

POLECANE ARTYKUŁY