Rodzaje noży kuchennych. Jaki nóż kuchenny jest niezbędny w twoim domu?

2021-11-29 6:53

Rodzajów noży kuchennych jest bardzo dużo. Czasem trudno zgadnąć, który z nich do czego służy. Jak wyglądają noże do sera? Co kryje się pod egzotycznie brzmiącą nazwą „nóż santoku”? Który rodzaj noża wybrać? Odpowiadamy na te i inne pytania.

Spis treści

  1. Poznaj rodzaje noży kuchennych
  2. Który rodzaj noża wybrać?
  3. Jak dbać o nóż kuchenny?
  4. Obejrzyj wideo i poznaj AGD, które udekoruje kuchnię!
  5. Pomysłowe aranżacje kuchni - zobacz ZDJĘCIA!

„Mam 30 noży w domu, a używam tylko dwóch” – takie deklaracje bywają powszechne. W tym tkwi cały sekret, by wybrać taki nóż, z którym nie będziemy chcieli się rozstać i który zastąpi wszystkie inne. Jak to zrobić? Najpierw poznajmy ich rodzaje.

Poznaj rodzaje noży kuchennych

Nóż szefa kuchni – duży, z szeroką zaokrągloną klingą (ostrzem), o długości około 20-25 cm. Służy do krojenia warzyw, mięsa, ryb i wędlin. To jeden z rodzajów noża, który może zastąpić wszystkie inne.

Nóż uniwersalny – trochę mniejszy od noża szefa kuchni (ok. 10-15 cm), z węższym i mniej zaokrąglonym ostrzem. Jednak służy do tych samych czynności i również jest w stanie zastąpić inne rodzaje noży w domu.

Nóż santoku – to japoński rodzaj noża, podobny do noża szefa kuchni, ale nieco szerszy, z lekko opadającą klingą. Występuje w różnej długości od 10 do ponad 20 cm. Ma to samo przeznaczenie co wyżej opisane. Stał się w ostatnich latach bardzo popularny – trudno powiedzieć, czy ze względu na wygodny w użyciu kształt, czy egzotycznie brzmiącą nazwę.

Tasak – z najbardziej szeroką klingą w kształcie prostokąta. Służy do krojenia twardych części, np. kości. Obecnie w domach rzadko używany ze względu na to, że kupujemy porcjowane mięso.

Nóż do filetowania – bodaj najdłuższy i najwęższy z noży. Musi mieć dobrej jakości sztywną klingę, zawsze naostrzoną, wówczas łatwo wyfiletujemy ryby, drób czy mięso.

Nóż do pieczywa – długi (około 25 cm) i z ząbkowanym ostrzem, które ułatwia krojenie wszelkich wypieków.

Nóż do obierania warzyw – z niedużą, zakończoną w szpic klingą.

Nóż do serów – uzbrojony w ostrze z otworami, dzięki którym plasterki sera nie przywierają do noża.

Noże do zadań specjalnych – ostatnio w sklepach pojawiły się noże z wysoką specjalizacją, czyli przeznaczone tylko dla jednego produktu, np. nóż do arbuza, do ananasa itp.

Który rodzaj noża wybrać?

Wszystko zależy od tego, co najczęściej przygotowujesz w kuchni. Jeśli kupujesz całe ryby lub drób, warto mieć w domu nóż do filetowania, ale jeśli robisz to sporadycznie, możesz użyć innego noża. Są jednak narzędzia niezastąpione. Tak więc z pewnością musimy mieć nóż szefa kuchni lub santoku (o ile wybierzesz model z dłuższą klingą). Właściwie wykonasz nimi większość prac związanych z krojeniem w kuchni. Jedynie obieranie owoców i warzyw może być trudne, więc warto też mieć mały nóż przeznaczony właśnie do tej czynności.

Jak dbać o nóż kuchenny?

Aby nóż mógł stać się niezastąpiony, musi być sprawny. Zadbaj więc o niego!

1. Ostrz nóż systematycznie. Tępe narzędzie sprawi, że męczyć cię będą najprostsze czynności.

2. By klinga pozostała ostra, nie może w szufladzie ocierać się o inne sztućce, dlatego trzymaj nóż w osobnej przegrodzie, w bloku na noże lub na magnetycznej listwie.

3. Zaraz po użyciu umyj nóż ręcznie i wytrzyj do sucha (zwłaszcza gdy kroisz kwaśne produkty, np. cytrynę).

4. Używaj go zgodnie z przeznaczeniem (nie podważaj nim wieczek słoików, nie otwieraj metalowych puszek itp.).

5. Krój na drewnianej lub plastikowej desce, nie używaj do tego ceramicznych naczyń, np. talerza.

Obejrzyj wideo i poznaj AGD, które udekoruje kuchnię!

Pomysłowe aranżacje kuchni - zobacz ZDJĘCIA!