Płyty gazowe bez płomieni: kuchenny hit na miarę XXI wieku

2017-03-30 13:16

Gotowanie na gazie ma swoich zagorzałych fanów, ale do współczesnych kuchni coraz częściej wybiera się płyty indukcyjne. Tymczasem płyty gazowe bez płomieni stanowią idealny kompromis między nowoczesnym designem a zaletami tradycyjnej płyty gazowej. Sprawdź, jak działają takie nowoczesne kuchenki!

Płyty gazowe bez płomieni
Autor: mat. prasowe Solgaz Kuchnia XXI wieku, czyli gotowanie na gazie bez płomieni. Płytę GPC obsługuje się nad wyraz łatwo. Wystarczy wybrać palnik, a potem na sliderze przesunąć palcem w lewo lub prawo – ustawiając konkretny poziom mocy. Dotykowy panel umożliwia też skorzystanie z funkcji timera oraz blokady rodzicielskiej.

Spis treści

  1. Płyty gazowe bez płomieni: jak działają?
  2. Płyty gazowe bez płomieni: poznaj ich zalety
  3. Nowoczesna kuchnia: pomysły w GALERIACH ZDJĘĆ

Płyty gazowe pozwalają gotować na prawdziwym ogniu – z wielostopniową regulacją płomienia. Wiele osób nie wyobraża sobie wręcz przejścia na kuchenki elektryczne, czyli nowoczesne płyty indukcyjne bądź ceramiczne. Kuchnie gazowe często wzbudzają jednak obawy w zakresie bezpieczeństwa. Co z tlenkiem węgla, który powstaje podczas spalania? Albo ze szczelnością instalacji czy ryzykiem poparzenia, zwłaszcza jeśli w domu są małe dzieci? Płyty gazowe bez płomieni pozwalają zapomnieć o tych bolączkach.

Płyty gazowe bez płomieni: jak działają?

Płyty gazowe bez płomieni to jeden ze sztandarowych produktów polskiej marki Solgaz. Jak właściwie działają? Otóż palniki umieszczane są pod szkłem (konstrukcja gaz-pod-szkłem). Dzięki temu płyty gazowe bez płomieni wyglądają jak nowoczesne modele indukcyjne. Miłośnicy gotowania na gazie mogą więc śmiało korzystać z takich rozwiązań w kuchniach w stylu nowoczesnym i minimalistycznym. Co więcej, nie muszą kupować specjalnych naczyń – tak jak w przypadku kuchenek indukcyjnych.

Nie przegap: Styl minimalistyczny - inspiracje - GALERIE ZDJĘĆ >>>

Płyty gazowe bez płomieni
Autor: mat. prasowe Solgaz Nowoczesne płyty gazowe są energooszczędne, a poza tym pozwalają łatwiej zachować czystość w strefie gotowania

Płyty gazowe bez płomieni: poznaj ich zalety

Specyficzna konstrukcja płyt gazowych bez płomieni przekłada się na mnóstwo zalet podczas codziennego użytkowania. Poza efektownym, nowoczesnym designem warto wymienić:

  • Bezpieczeństwo – i nie chodzi wyłącznie o brak otwartego płomienia. Płyty gazowe są zabezpieczone przed przypadkowym włączeniem (np. przez dzieci) czy przed wyciekiem gazu.
  • Duża oszczędność – do gotowania zużywa się aż 30-50% mniej gazu. Zamknięta konstrukcja o wiele lepiej wykorzystuje gaz (w tym jego trudnopalne składniki), który doskonale spala się w temperaturze aż do 800 st. C. Ciekawym rozwiązaniem jest także „darmowy palnik”, czyli miejsce, które podgrzewane jest za pomocą gorących spalin. W ten sposób ponownie można wykorzystać energię gazu.
  • Zdrowie i ekologia – dzięki zamkniętej konstrukcji do powietrza uchodzi znacznie mniej tlenku węgla. Nie czuć też charakterystycznego zapachu spalanego gazu.
  • Czyściej w kuchni – kolejny atut konstrukcji płyty gazowej bez płomienia. W kuchni powstaje znacznie mniej zabrudzeń i tłustych plam.

Zobacz też: Domowe porządki - dobry plan sprzątania >>>

Nowoczesna kuchnia: pomysły w GALERIACH ZDJĘĆ

Planujesz remont kuchni albo drobną metamorfozę? Poszukaj inspiracji w naszych galeriach zdjęć.

Elegancka kuchnia w bieli, architekci WZ Studio