Kuchnia indukcyjna: poznaj zalety i wady płyt indukcyjnych

 Płyta indukcyjna Franke

Mythos 2gether marki Franke łączy w sobie wygodę i moc płyty indukcyjnej z funkcjonalnością okapu. Okap uruchamia się automatycznie po włączeniu płyty, dostosowuje moc pochłaniania do poziomu intensywności jej pracy i usuwa zapachy i cząstki tłuszczu bezpośrednio znad naczyń.

Fot. materiały prasowe Franke

Kuchnia indukcyjna jest coraz modniejsza. Chcesz mieć nowoczesną, dobrze wyposażoną kuchnię i zastanawiasz się nad kupnem płyty indukcyjnej, ale nie wiesz, czy gra jest warta świeczki? Co różni płytę indukcyjną od tradycyjnej płyty grzewczej? Jaka będzie lepsza - płyta indukcyjna czy ceramiczna? Jakie garnki do płyty indukcyjnej wybrać? Odpowiadamy na te pytania. Przyglądamy się też zaletom i wadom kuchni indukcyjnych.

Kuchnia indukcyjna wykorzystuje zjawisko indukcji elektromagnetycznej – przetwarza energię w ciepło, tyle że nie na płycie, a w dnie naczynia. Płyty indukcyjne są nowoczesnym i praktycznym rozwiązaniem, jednak właściwie jak każde urządzenie AGD, mają zarówno zalety, jak i wady.

Kuchnia indukcyjna: zasady działania

Płyta indukcyjna działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej. Co to oznacza w praktyce? Po położeniu metalowego (ferromagnetycznego) naczynia między nim a płytą wytwarzane jest silne pole magnetyczne. To powoduje powstawanie prądów wirowych w dnie naczynia, co doprowadza do jego nagrzania. Płyta nagrzewa się wtórnie – od garnka. Energia elektryczna jest wykorzystana niemal w 100 procentach, a proces gotowania zajmuje minimum czasu. Po zdjęciu naczynia z płyty grzanie ustaje.

Kuchnia indukcyjna: zalety

Jedną z najważniejszych zalet płyt indukcyjnych jest oszczędność energii – w porównaniu ze standardowymi płytami grzewczymi może być to nawet 25%. Płyta rozpoznaje wielkość naczynia i dostosowuje pole powierzchni grzania do powierzchni dna naczynia. Również czas gotowania jest znacznie zredukowany (do 30%). Korzystając z płyty indukcyjnej, niwelujesz ryzyko poparzenia, ponieważ jej powierzchnia nie nagrzewa się w trakcie gotowania. Z tego samego powodu utrzymanie takiej płyty grzewczej w czystości jest dużo prostsze niż w przypadku tradycyjnych kuchenek – kawałki jedzenia spadające na jej powierzchnię podczas gotowania nie przypalają się i nie przywierają do niej. Nie musimy też martwić się osadem powstającym w efekcie długotrwałego używania kuchenki gazowej. Dodatkowo przypadkowe włączenie płyty indukcyjnej nie spowoduje jej nagrzania, o ile na powierzchni płyty nie będzie znajdował się odpowiedni garnek.

Płyty indukcyjne są coraz bardziej różnorodne pod względem kształtu i koloru. Moda na białe blaty i białe kuchnie sprawiła, że producenci wymyślili też białe płyty indukcyjne. Aluminiowa szarość szkła nie wyróżnia tak miejsca gotowania jak czerń i wygląda przy tym bardzo efektownie.

Płyta indukcyjna: wady

Główne wady płyt indukcyjnych związane są przede wszystkim z wysokimi kosztami, które początkowo generują. Jeśli chcesz zainwestować w płytę wysokiej jakości, musisz liczyć się z wydatkiem rzędu co najmniej 2500 złotych. Do tego doliczyć należy koszt specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej – zwykłe garnki nie nadają się do gotowania przy użyciu płyty indukcyjnej. Ponadto w trakcie gotowania płyty indukcyjne wytwarzają pole elektromagnetyczne – położona przy takiej płycie karta kredytowa może ulec rozmagnesowaniu. Z tego względu korzystanie z płyt indukcyjnych nie jest zalecane osobom z rozrusznikiem serca. Producenci zapewniają jednak, że wytwarzane pole nie ma żadnego negatywnego wpływu na zdrowie człowieka.

..  Na co zwrócić uwagę, kupując kuchenkę >>>

..  Jak dobrze wybrać kuchenkę do zabudowy >>>

..  Jaki ekspres do kawy wybrać >>>

Funkcje kuchni indukcyjnej

  • Smart Boiling, system automatycznego zagotowania – pole grzejne pracuje pełną mocą do momentu zagotowania potrawy, następnie redukuje grzanie do poziomu gotowania na wolnym ogniu.
  • Szybki start – domyślne ustawienie mocy pola grzejnego na poziom 15.
  • Szybkie nagrzewanie – pole pracuje z maksymalną mocą przez 50 sekund, po czym moc grzania zmniejsza się do poziomu 9.
  • Booster – zwiększa moc pola grzejnego (przez ok. 10 minut), skraca więc czas gotowania.
  • Power Plus – pozwala uzyskać nawet o 60% większą moc pola grzejnego.
  • Blokada na czyszczenie – wyłącza na 20 sekund działanie przycisków na panelu sterowania, umożliwiając jego szybkie oczyszczenie w trakcie użytkowania płyty.
  • Pamięć – pozwala zapamiętać temperaturę i czas gotowania ulubionej potrawy (dla każdej strefy).
  • Slider to płynna regulacja mocy grzania. Aby wybrać jedno z wielu ustawień, wystarczy przesunąć palcem po regulatorze zmiany temperatury lub bezpośrednio dotknąć na żądany poziom.
  • Stop & Go, pauza – w razie konieczności pozwala przerwać na chwilę gotowanie, a potem je wznowić przy zachowaniu ustawionych wcześniej parametrów.

Indukcja na miarę potrzeb użytkownika

Multizone – w większości kuchenek na polach można ustawiać naczynia o średnicy dna 12–30 cm. W przypadku systemu multizone na płycie można ustawić nawet dużą patelnię. Jest to możliwe dzięki specjalnemu rozmieszczeniu cewek indukcyjnych pod taflą szkła ceramicznego, co pozwala łączyć ze sobą pola grzewcze zgodnie z potrzebami.
Total Zone – idealna do przyrządzania potraw w brytfance lub innym dużym naczyniu. Po uruchomieniu umożliwia sterowanie dwoma polami grzejnymi jednocześnie.
Strefa AnyDish – strefa łączona pozwalająca na wygodne umieszczanie naczyń różnej wielkości i kształtu.

Płyta indukcyjna: bezpieczeństwo na najwyższym poziomie

Elektroniczne rozpoznawanie naczyń – moc grzania jest dopasowywana do wielkości naczynia, pozostała powierzchnia pola grzewczego nie wytwarza ciepła, co pozwala zaoszczędzić energię i chroni przed poparzeniem czy przypaleniem.
Wskaźnik ciepła resztkowego – ostrzega przed przypadkowym dotknięciem gorącego pola i oparzeniem się.
2-stopniowy wskaźnik opadania ciepła – pozwala uzyskać informację o temperaturze pola grzewczego. Duże H oznacza, że pole jest na tyle ciepłe, że można na nim dogotować potrawę lub utrzymać ją w cieple. Małe H sygnalizuje wciąż wysoką temperaturę pola, ale za małą do przygotowania posiłku.
Blokada panelu sterowania – zabezpiecza przed przypadkowym uruchomieniem płyty grzewczej (np. przez dzieci).
Automatyczne wyłączanie, wyłącznik bezpieczeństwa – pole samo się wyłącza np. po godzinie nagrzewania, minucie bez naczynia czy po wykipieniu potrawy.

Jakie garnki do płyty indukcyjnej?

Kupując płytę indukcyjną, pamiętajmy, że musimy mieć garnki z odpowiednim dnem przeznaczone do płyt indukcyjnych. Najważniejszą zaletą płyty indukcyjnej jest przede wszystkim optymalne wykorzystanie energii elektrycznej – ponad 90% tej pobieranej z sieci jest zamieniane na ciepło w garnku. Sama płyta się nie nagrzewa, umieszczona pod nią cewka indukcyjna wytwarza pole magnetyczne pomiędzy nią a stojącym na niej garnkiem. By ten się rozgrzał, musi być w całości (a przynajmniej jego dno) z materiału ferromagnetycznego (żelaza, stali i niektórych specjalnych stopów metali) i mieć płaskie dno. Dlatego nie wszystkie garnki i naczynia dobrze współpracują z kuchniami indukcyjnymi. Co gorsza, nawet te do nich przeznaczone nie zawsze osiągają dostatecznie wysoką temperaturę (miłośnicy chrupiących naleśników mogą być zawiedzeni). A zatem jeśli zdecydujemy się na płytę indukcyjną, najwięcej uwagi powinniśmy poświęcić wyborowi... garnków.

Poza mniejszym poborem energii (o mniej więcej 30%) zaletą płyt indukcyjnych jest krótszy niż w przypadku ceramicznych czas podgrzewania posiłków. Na rynku jest też coś dla miłośników kuchni azjatyckiej – wok indukcyjny, na którym można szybko przyrządzić dowolną potrawę. Tradycyjne żeliwne woki były zagłębione w kuchni węglowej, te współczesne mogą być wpuszczane w blat kuchenny tak jak płyta indukcyjna. Taki wok może być być wyposażony w minutnik, wskaźnik ciepła oraz funkcję automatycznego wyłączenia.

Nowoczesna kuchnia - inspiracje w GALERIACH ZDJĘĆ

Ocena: 3,3
Tekst: Sonia Łukomska Zdjęcia: materiały prasowe Franke

POLECANE ARTYKUŁY