Urządzamy » Kuchnia » Sprzęt AGD do kuchi » Płyta indukcyjna czy gazowa? Która płyta grzejna lepsza. OPINIE

Płyta indukcyjna czy gazowa? Która płyta grzejna lepsza. OPINIE

Płyta indukcyjna vs gazowa: czym się różnią, jakie muszą mieć funkcje, która płyta grzejna jest lepsza, co wygra w twojej kuchni? Radzimy na co zwrócic uwagę wybierając płyty gazowe i indukcyjne do zabudowy. Wyposażenie kuchni: poznaj OPINIE.
wyposażenie kuchni płyty indukcyjne
Płyta indukcyjna ACM 751BA firmy Whirlpool, 2129 zł.

Wybierając płyty grzejne do zabudowy, trzeba wziąć pod uwagę istniejące przyłącza, swój styl życia i preferencje kulinarne. Podpowiadamy, czym różnią się płyty indukcyjne od gazowych, oraz jakie powinny mieć funkcje. Żyjesz intensywnie? Masz małe dzieci? Brakuje ci czasu na gotowanie i codzienne porządki? Płyta indukcyjna sprosta twoim oczekiwaniom. Uważasz, że potrawy ugotowane na ogniu mają lepszy smak niż te powstałe na płycie elektrycznej? Używasz palników do przypiekania niektórych produktów spożywczych? Często korzystasz z emaliowanych, aluminiowych garnków i szklanych naczyń żaroodpornych? Lepsza będzie dla ciebie płyta gazowa. Do korzystania z płyty indukcyjnej konieczna jest trójfazowa instalacja elektryczna. Jeśli twoja ma niewystarczającą moc, zwróć się do dostawcy energii o jej zwiększenie. Aby móc korzystać z płyty gazowej, twój budynek musi mieć oczywiście podłączenie do sieci gazowej. Zawsze jednak możesz prosić o zamknięcie dojścia gazu i zlecić przeróbkę instalacji elektrycznej.

Płyty indukcyjne i płyty gazowe: czym się różnią

PŁYTY GAZOWE: ciepło otrzymywane jest w wyniku spalania gazu wydobywającego się z palników (zwykle od dwóch do pięciu, różniących się siłą grzejną). Taka płyta grzejna jest tańsza w utrzymaniu niż elektryczna, ale trzeba jej poświęcić więcej uwagi podczas gotowania i częściej konserwować (m.in. czyścić palniki). Mniej wymagająca, jeśli chodzi o stosowane garnki.

PŁYTY INDUKCYJNE. Płyta indukcyjna wykorzystuje zjawisko indukcji elektromagnetycznej - przetwarza energię w ciepło nie na płycie, lecz w dnie naczynia. Jest bezpieczniejsza (trudniej w jej przypadku o poparzenie skóry) i wygodniejsza niż gazowa, ale też niestety droższa. Płyty indukcyjne wymagają stosowania naczyń z metali ferromagnetycznych (przyciągających magnes).

Płyta indukcyjna. OPINIE

Dobrze, jeśli płyta indukcyjna zabezpiecza przed przegrzaniem i wykipieniem, np. ma system automatycznego zagotowania (doprowadza do szybkiego podgrzania potrawy, a następnie zmniejsza moc płyty grzejnej, umożliwiając gotowanie na wolnym ogniu). Opcja „Stop & go” lub „Pauza” przydaje się, gdy musisz na krótki czas przerwać gotowanie, po czym chcesz do niego wrócić bez konieczności ponownego ustawiania funkcji. Funkcja „Booster” skraca czas przygotowania potrawy. Timer lub automatyczny wyłącznik pola (np. po godzinie nagrzewania, minucie bez naczynia czy wykipieniu z garnka) dbają o twoje bezpieczeństwo.
Podobnie blokada panelu sterowania (wskazana w przypadku rodzin z małymi dziećmi).

Jak dbać o płyty indukcyjne

Płytę indukcyjną po gotowaniu przecieraj szmatką zwilżoną wodą z łagodnym detergentem lub mleczkiem (np. do płyt ceramicznych). Nie używaj silnych środków chemicznych oraz ostrych myjek. Na płyty indukcyjne stosuj garnki z płaskim dnem. Gdy do płyty coś przywrze, delikatnie usuń to specjalnym skrobakiem. Przed planowaną „brudną” pracą spryskaj płytę ochronnym preparatem.

Płyta gazowa. OPINIE

Płyta gazowa powinna być wyposażona w zabezpieczenie przeciwpyłowe gazu (system elektromagnetyczny z czujnikami przy palnikach, odcinający dopływ gazu w przypadku zgaśnięcia płomienia). Eliminuje ryzyko ulatniania się gazu, np. w przypadku zalania lub wykipienia gotujących się płynów. Zapalarka uruchamiana pokrętłem umożliwia obsługę kuchenki nawet jedną ręką (wystarczy wcisnąć i przekręcić gałkę). Palniki o podwójnych lub potrójnych wieńcach płomieni wykazują większą moc grzejną. Płaskie pokrętła ułatwiają utrzymanie płyty w czystości.

Płyty gazowe: co jest zabronione?

  • Zbytnie obciążanie palników (maksymalne obciążenie pojedynczego palnika to ok. 20 kg).
  • Zdmuchiwanie palącego się gazu.
  • Demontaż kurków i palników. Zalewanie ich wodą lub detergentem.
  • Używanie płyty do ogrzewania mieszkania.
  • Szorowanie płyty drucianą myjką lub nożem.
  • Stawianie na rozgrzanych rusztach produktów łatwopalnych.
Zobacz również
Przeczytaj też:
Grille elektryczne OPINIE. Jakie wybrać grille elektryczne: testujemy sprzęt
Grille elektryczne OPINIE. Jakie wybrać grille elektryczne: testujemy sprzęt

Grille elektryczne sprawdzą się w domu, jak i na balkonie. Zobacz grille ...

zobacz więcej
WARTO PRZECZYTAĆ
Stylowa kuchnia w nowoczesnej oprawie: czego brakuje stylowym kuchniom?
Stylowe kuchnie mają swój niezaprzeczalny urok i czar. Białe meble kuchenne w stylu angielskim to ...
Biała kuchnia: elementy, armatura, wystrój?
Czystość w kuchni to podstawa dla zachowania zdrowia dobrego samopoczucia całej rodziny. Biała kuchnia daje ...
Niezbędnik rodzica, czyli blender Zelmera: z myślą o najmłodszych!
Sposób na niejadka? Owocowe koktajle i warzywne przeciery! Wieczorny relaks dla rodziców? Ulubiony, zimny koktajl ...
Projekt sypialni ze skosem
Witam! Od dłuższego czasu planuję nieco odmienić oblicze mojej dość chaotycznej sypialni. Ma ona dość niefortunny kształt - prostokąt z...
Aleksandra Bezpłatne porady wnętrzarskie
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12380 osób
  • zobacz wszystkie wpisy
  • załóż bloga