Piekarniki parowe: zobacz, co zyskasz dzięki parze!

2019-05-27 14:16

Najlepsi szefowie kuchni – profesjonalni i domowi – wciąż ulepszają swoją technikę gotowania. By im w tym pomóc, Electrolux udoskonala sprzęty, z których korzystają. Tak powstały piekarniki parowe, które wykorzystują termoobieg w połączeniu z parą. Gorące powietrze zapewnia kruchość potrawy i jej apetyczny, złocisty kolor na zewnątrz, natomiast para otaczająca potrawę podkreśla aromaty znajdujące się w środku. Dodaj pary i ciesz się jeszcze lepszym smakiem swoich ulubionych dań!

Piekarnik SteemBoost Electrolux
Autor: materiały prasowe Electrolux Piekarnik SteemBoost marki Electrolux prezentują się elegancko i nowocześnie – to widzimy już na pierwszy rzut oka. Warto jednak zagłębić się w funkcje, dzięki którym wszelkie dania, od przystawki po deser, będą jeszcze bardziej apetyczne, soczyste i zdrowe niż kiedykolwiek dotąd.

Spis treści

  1. Funkcje usprawniające i umilające pracę
  2. Zachowaj aromat i smak oraz pełnię walorów odżywczych
  3. Dodaj pary!
  4. Skandynawskie wzornictwo

Funkcje usprawniające i umilające pracę

Nowoczesne piekarniki parowe marki Electrolux zostały wyposażone w szereg modułów, które przyspieszają, ułatwiają i uprzyjemniają kulinarną twórczość zarówno wytrawnym szefom kuchni, jak i początkującym adeptom tej sztuki. Oto najważniejsze z nich:

Kontrola temperatury: termosonda monitoruje temperaturę wewnątrz potrawy, co zabezpiecza przed niedopieczeniem bądź przepieczeniem, a gdy danie jest gotowe  wyłącza piekarnik.

Gotowanie wspomagane: do wyboru wiele zdefiniowanych przepisów, które za każdym razem gwarantują doskonałe efekty. Piekarnik sam dostosowuje parametry pracy.

Funkcja Steamify®: wyręczy cię w sterowaniu ustawieniami piekarnika parowego. Wystarczy tylko określić temperaturę, w jakiej przewidziane jest pieczenie. Piekarnik automatycznie dobierze optymalną ilość pary oraz dostosuje pozostałe parametry pracy, po to by uzyskać pożądany rezultat.

Zachowaj aromat i smak oraz pełnię walorów odżywczych

Piekarniki parowe marki Electrolux umożliwiają zarówno tradycyjne pieczenie z termoobiegiem, jak i wykorzystanie pary – wszystko po to, by rozkoszować się doskonałym smakiem i apetyczną konsystencją ulubionych dań. Dlaczego warto wybrać piekarnik parowy?

Piekarnik parowyTTTo gwarancja zachowania pełni aromatu i smaku potraw w trakcie ich przygotowywania. Para zamyka w środku naturalną wilgotność produktu, tak aby nawet po obróbce termicznej pozostał soczysty w środku. Zasada ta dotyczy zarówno mięs, jak i deserów.

Korzystanie z piekarnika parowego to również prosta droga do zdrowszego odżywiania, z mniejszą ilością tłuszczu. Dania przygotowywane w piekarnikach parowych zachowują więcej składników odżywczych, witamin i mikroelementów dzięki temu, że są przygotowywane nawet o 20% szybciej niż w tradycyjnych piekarnikach bez funkcji pary.

Oprócz tego piekarniki parowe pozwalają ograniczyć zjawisko marnowania żywności (tzw. food waste). Na przykład jeśli nie zjemy chleba na czas i staje się twardy, możemy go odświeżyć za pomocą pary w piekarniku – znów będzie wilgotny i miękki. Również odgrzewanie dań przygotowanych dzień wcześniej odbywa się ze znacznie lepszym efektem właśnie w piekarniku parowym. Nic się nie przypali, a taka obróbka termiczna gwarantuje zatrzymanie składników odżywczych i oczywiście pełni smaku.

Dodaj pary!

Piekarniki parowe Electrolux umożliwiają precyzyjne sterowanie parametrami pracy urządzenia. Dostępne są tu trzy tryby: gotowania na parze, odgrzewania oraz pieczenia parowego. Pierwszy znakomicie posłuży do szybkiego przygotowania: ryb, ryżu, owoców i warzyw „al dente”. Tryb odgrzewania jest idealny do przyrządzania świeżych i mrożonych dań gotowych oraz odgrzewania potraw. Ostatni  do pieczenia delikatnego wewnątrz i chrupiącego z zewnątrz domowego pieczywa, czerwonego mięsa oraz drobiu. Z łatwością dopasujesz więc poziom pary do swoich indywidualnych potrzeb!

Termosonda - piekarnik parowy Electrolux SteamBoost
Autor: materiały prasowe Electrolux

Szybkie nagrzewanie: ten tryb pozwala skrócić czas do osiągnięcia wymaganej temperatury nawet o 40%.

Równomierne pieczenie z termoobiegiem: system pieczenia konwekcyjnego gwarantuje równomierny obieg gorącego powietrza, dzięki czemu piekarnik nagrzewa się szybciej, a temperatura pieczenia może być zmniejszona nawet o 20% w porównaniu do piekarników tradycyjnych.

Connectivity i zdalna obsługa: w aplikacji MyElectrolux możesz wybrać ulubiony przepis, a piekarnik sam dostosuje wszystkie ustawienia. Modele z kamerą pozwalają ponadto na zdalną kontrolę temperatury.

Pełne bezpieczeństwo: nie musimy się martwić o oparzenia, ponieważ podczas pracy front piekarnika pozostaje chłodny.

Elegancja i wygoda: konstrukcja drzwi zapewnia ich płynne i ciche zamykanie, a całość wyróżnia się też nowoczesnym designem.

Prowadnice teleskopowe: gorąca blacha już nigdy nie wypadnie z piekarnika podczas wyjmowania jej.

Nowoczesne piekarniki SteamBoost Elextrolux
Autor: materiały prasowe Electrolux

Skandynawskie wzornictwo

Prosta obsługa i intuicyjność, produkty dopracowane w każdym szczególe oraz ukierunkowane na człowieka – to wszystko cechuje szwedzkie podejście do projektowania. Nowe, prawdziwie intuicyjne piekarniki parowe Electrolux zostały stworzone z myślą o użytkowniku – tak aby korzystanie z nich nie wymagało wysiłku, dawało więcej przyjemności oraz pozwalało na odkrywanie smaków i przeżywanie nowych doświadczeń kulinarnych. Oprócz innowacyjnych technologii, gwarantujących wspaniałe efekty, urządzenia te pozwalają na wygodniejsze gotowanie oraz oszczędność czasu, a do tego ich cechą charakterystyczną jest również piękne, proste wzornictwo.

Wybierz jeden z nich piekarników parowych Electrolux i ciesz się jeszcze lepszym smakiem swoich ulubionych potraw dzięki funkcji pary!