Tradycyjne piekarniki gazowe najczęściej mogą piec tylko z góry, od dołu lub z góry i od dołu jednocześnie. Ten typ piekarników jest powoli wypierany przez piekarniki elektryczne, mające zdecydowanie więcej funkcji i zapewniające lepszy komfort pieczenia.

Wyposażenie i funkcje piekarników elektrycznych

  • grzanie z góry – grzałka elektryczna zamontowana w górnej części piekarnika;
  • grzanie z dołu – grzałka dolna; ten sposób jest szczególnie przydatny przy pieczeniu ciast czy odgrzewaniu pizzy;
  • grzanie z góry i z dołu – jednoczesne pieczenie potrawy z dwóch stron – najpopularniejszy sposób przygotowywania potraw;
  • grill (mały lub mały i duży) – intensywne grzanie od góry, bardzo przydatne przy przygotowywaniu mięs, grzanek, zapiekanek, pozwala na oszczędność energii podczas przygotowywania małych dań i przekąsek;
  • termoobieg, czyli system cyrkulacji powietrza – to zainstalowana w piecyku dmuchawa, współdziałająca z grzałkami, równomiernie rozprowadzająca ciepłe powietrze w całym piekarniku; szczególnie przydatna do pieczenia ciast, chleba, rozmrażania lub podgrzewania już gotowych posiłków; umożliwia pieczenie na kilku blachach jednocześnie;
  • grill i nawiew – dmuchawa i grill pracują jednocześnie, idealne rozwiązanie do pieczenia drobiu – zapewnia chrupkość potraw, zapobiega rozpryskiwaniu się tłuszczu po ściankach piekarnika;
  • pieczenie intensywne – współdziałające ze sobą grzałki dolna, górna i dmuchawa;
  • szybkie rozgrzewanie – piekarnik szybko się rozgrzewa, a po uzyskaniu odpowiedniej temperatury automatycznie przełącza się na ustawiony rodzaj grzania, co pozwala zaoszczędzić czas i energię;
  • rozmrażanie – pracuje sam wentylator;
  • grzanie mikrofalowe;
  • obrotowy rożen.

Dodatkowe funkcje piekarników

  • katalizator zapachów – pochłaniający zapachy powstające podczas pieczenia;
  • funkcję schładzania oparów z piekarnika, zapobiegającą ewentualnym oparzeniom, a także wydobywaniu się zapachów;
  • przegrodę w piekarniku, dzielącą jego wnętrze na dwa obszary, z których tylko jeden może być wykorzystywany do pieczenia; można w ten sposób piec mniejsze porcje; zmniejszenie pojemności zmniejsza również zużycie energii;
  • wytwornicę pary, umożliwiającą nie tylko gotowanie wszystkich rodzajów potraw na parze, ale również pieczenie z jej udziałem. Funkcja ta może być również wykorzystywana do rozmrażania żywności i pozwala na zachowanie wszystkich wartości odżywczych, aromatu i smaku przygotowywanych potraw, a także zapobiega ich wysuszaniu.

Poza standardem, na specjalne życzenie klienta piekarnik może być wzbogacony o dodatkowe funkcje.