Jaki piekarnik wybrać? Na jakie funkcje warto zwrócić uwagę? Czym powinien wyróżniać się piekarnik idealny? Zanim podejmiemy decyzję o wyborze piekarnika, warto dowiedzieć się o nim paru rzeczy. Przede wszystkim zastanówmy się jakich funkcji potrzebujemy i czy wybrany model posiada wszystkie niezbędne cechy. Weźmy pod uwagę względy ekonomiczne i ekologiczne, a także kwestię utrzymania urządzenia w czystości. Zwróćmy uwagę na wyposażenie, funkcjonalność i bezpieczeństwo użytkowania piekarnika.

Jaki piekarnik wybrać: o tym warto wiedzieć!

1. Klasa energetyczna

Pierwszym kryterium wyboru optymalnego piekarnika powinna być klasa efektywności energetycznej. Jest to jeden z najważniejszych parametrów, jakie powinniśmy uwzględnić przy zakupie. Klasa energetyczna A zapewnia stosunkowo niskie opłaty za energię elektryczną i sprawi, że będziemy mieli wpływ na ochronę środowiska naturalnego. Piekarnik A, A+ czy A++ jest po prostu oszczędny – to się opłaca!

2. Funkcja szybkiego nagrzewania

Drugim kryterium, jakie warto rozważyć, jest funkcja szybkiego nagrzewania. Dzięki niej zaoszczędzimy nie tylko czas, ale i energię. Funkcja ta uruchamia najwyższą moc piekarnika, dzięki czemu ustawiona temperatura osiągana jest w najszybszy możliwie sposób.

3. Utrzymanie piekarnika w czystości

Utrzymanie piekarnika w czystości nie jest prostą sprawą. W związku z tym warto zwrócić uwagę, czy wybrany model wyposażony jest w filtr tłuszczowy. Ten, zamontowany na tylnej ściance wnętrza urządzenia sprawi, że powietrze wychodzące z grzałki termoobiegu będzie bardziej czyste, a osadzanie się tłuszczu wewnątrz piekarnika zostanie znacznie ograniczone. Nowością na rynku sprzętu AGD są piekarniki TEKA z opcją ekologicznego czyszczenia. To innowacyjne rozwiązanie zakłada, że do wyczyszczenia komory urządzenia potrzeba jedynie szklanki wody oraz niewielkiej ilości prądu. Funkcja ta sprawia, że woda wylana na dno piekarnika zostaje odparowana, a wytrącona z pary wilgoć osiada na zimnych ściankach komory. Dzięki parze wodnej i właściwościom emalii TEKA HYDROCLEAN bardzo łatwo jest usunąć tłuszcz oraz inne zanieczyszczenia ze ścianek komory piekarnika. Co istotne, podobną powłoką pokryte są także blachy do pieczenia. Po zakończeniu czyszczenia temperatura wewnątrz piekarnika jest na tyle niska, że można bezpiecznie usunąć zanieczyszczenia bez ryzyka poparzenia. Wystarczy wytrzeć zabrudzenia bez użycia dodatkowych chemicznych środków czyszczących. Nie mniej ważne od funkcji urządzenia, jest sama jego estetyka. Piekarniki TEKA wykończone zostały stalą szlachetną i pokryte specjalną powłoką zabezpieczającą przed odciskami palców. Takie rozwiązanie gwarantuje użytkownikom powierzchnię czystą i lśniącą.

4. Bezpieczeństwo użytkowania

Kolejnym z ważnych, jeśli nie najważniejszych, kryteriów wyboru piekarnika jest wyposażenie urządzenia w funkcję chłodzenie obudowy. Dzięki temu systemowi, ciepło generowane przez urządzenie, przed wydaleniem na zewnątrz jest schładzane w komorze mieszania, w której gorące powietrze z wnętrza piekarnika miesza się z zimnym powietrzem z zewnątrz. Dzięki temu ścianki i drzwi piekarnika nie nagrzewają się nadmiernie, a meble nie są narażone na kontakt ze zbyt wysoką temperaturą. Dodatkowo schłodzone powietrze przeciwdziała nagrzewaniu się panelu sterującego i uchwytu. W tym miejscu warto zauważyć, że wszystkie modele piekarników oferowane przez Teka są wzbogacone są w funkcję chłodzenia obudowy. Zwróćmy także uwagę, czy wybrany model piekarnika wyposażony jest w prowadnice teleskopowe, które dają komfort i bezpieczeństwo obsługi. Wówczas, nawet bardzo ciężkie pieczenie można lekko i stabilnie wysunąć do końca bez ryzyka zsunięcia się.

5. Funkcje grzania

Większość piekarników ma podobne funkcje grzania, jednak wśród nich zdarzają się takie, które wyróżniają je spośród innych.

  • Jedną z nich jest funkcja ECO. Umożliwia ona przygotowanie potraw przy minimalnym zużyciu energii. Zastosowanie konwekcji wymuszonej sprawia, że piekarnik wyłącza się kilka minut przed pełnym przygotowaniem potrawy, wykorzystując ciepło nagromadzone do tej pory. Funkcja ta jest odpowiednia do pieczenia ryb oraz wszelkich rodzajów mięsa,
  • Slow Food to funkcja umożliwiająca pieczenie potraw w niskiej temperaturze (100°C). Jest to istotne ze względu na zachowanie wszystkich wartości odżywczych dania. Funkcja Slow Food idealnie sprawdzi się w przygotowywaniu delikatnych mięs lub dań duszonych,
  • Ostatnią z funkcji wyróżniających dany model na tle innych piekarników może być funkcja rozmrażania. Umożliwia ona szybkie rozmrożenie produktów spożywczych oraz gotowych potraw.