Okapy kuchenne: jakie mają funkcje i możliwości. Radzimy jak monotować

2016-06-27 16:11

Okap kuchenny - wyciąg czy pochłaniacz? Podpowiadamy, jakie powinien mieć funkcje i gdzie najlepiej zamotować okap w kuchni!

Spis treści

  1. Okap: filtry - ważna sprawa
  2. Okap: miejsce montażu
  3. Okap: rozmiary i wydajność
  4. Rodzaje okapów
  5. Okap: Funkcje i możliwości
  6. Co jest czym? Minileksykon okapów

Większość okapów może działać dwufunkcyjnie - jako wyciąg albo, jako pochłaniacz, zależnie od potrzeb. Zanim dokonamy wyboru, warto zapytać fachowca czy nasza kuchnia ma dostęp do indywidualnego przewodu kominowego, jeśli tak lepiej jest kupić wyciąg.

Urządzenia te pracują, bowiem w obiegu otwartym i pochłaniane opary kuchenne odprowadzają przewodem kominowym na zewnątrz budynku. Są sprawniejsze od pochłaniaczy, które z kolei pracują w obiegu zamkniętym, czyli pochłaniając powietrze razem z oparami, filtrują i ponownie trafia ono do wnętrza.

Okap: filtry - ważna sprawa

Wyciągi mają najczęściej filtry tłuszczowe (metalowe), które powinno się regularnie wyjmować i myć na przykład w zmywarce.  Pochłaniacze korzystają z filtrów pochłaniających zapachy, zazwyczaj węglowych, które trzeba regularnie wymieniać co kilka miesięcy.

Okap: miejsce montażu

Zależnie od modelu mogą być przy ścianie, w suficie albo pod szafką kuchenną. Ważne jest, żeby wyciąg nie wisiał zbyt daleko od przewodu kominowego, bo im dalej, tym dłuższej potrzebuje rury odprowadzającej, a więc traci na skuteczności i głosniej pracuje. Trzeba dodać, że lepsze są rury gładkie niż karbowane, bo te zmniejszają wydajność. Z kolei wydajność wyciągu ma wpływ na przekrój rury odprowadzającej, np. wydajności 300 m³/h jest to 100 mm, zaś przy 700 m³/h – 150 mm. Z pochłaniaczem nie ma takich problemów i praktycznie można go zamontować w każdym miejscu. Urządzenia nie powinny też wisieć zbyt wysoko od płyty kuchennej, odległość od elektryczne to ok. 60 cm, zaś od gazowej wynosi ona 65 cm.

Okap: rozmiary i wydajność

Najczęściej spotykane mają 60 i 90 cm szerokości, ale mogą też mieć 70 czy  80 cm.  Coraz bardziej polarne modele cylindryczne mają około 40 cm i można je montować zarówno przy ścianie jak i nad wyspą kuchenną. Okapy wyspowe przeważnie są większe i mają 90-110 cm szerokości. Okapy podszafkowe często stosuje się w małych kuchniach dlatego ich wymiary zaczynają się od 50 cm, ale znajdziemy też takie o szerokości 70 cm a nawet 90 cm, które świetnie sprawdzą się w większej kuchni a będą zupełnie niewidoczne. Kupując okap trzeba pamiętać, że jego powierzchnia musi być większa niż płyty kuchennej, wtedy będzie pracował skutecznie i zbierze opary z całej płyty. Drugim istotnym parametrem jest wydajność. Ta powinna być ona dostosowana do kubatury pomieszczenia (szerokość x długość x wysokość). Przyjmuje się, że dla wnętrza o kubaturze 50 m³ najlepszy będzie taki, który pracuje z mocą 300 m³/h.

Rodzaje okapów

Jest naprawdę wiele zarówno, gdy chodzi o konstrukcję, jak i design, są więc supernowoczesne – stal i szkło, jak też utrzymane w stylu retro, lakierowane na kolorowo. Rynek oferuje szeroki wachlarz tych urządzeń, czyli:

– Okapy wyspowe – idealne rozwiązanie do dużych nowoczesnych kuchni, niezwykle funkcjonalne i wydajne, w sam raz do wolno stojących bloków kuchennych, są też bardzo atrakcyjnym i dekoracyjnym elementem wyposażenia.

Zobacz też: ABC kuchenek mikrofalowych - jak wybrać najlepszą?

– Okapy przyścienne wertykalne – wyróżnia je nowoczesne wzornictwo, które pasuje do współczesnych wnętrz, wykonane są z wysokiej jakości materiałów, ich dekoracyjne panele są ze szkła lub stali szlachetnej, to urządzenia praktyczne, a jednocześnie dekoracyjne. Warto podkreślić nowatorską technologię pochłaniania szczelinowego.

– Okapy przyścienne – klasyczne modele, dające najwięcej możliwości wyboru kształtu, wzoru i wykończenia. Dzięki szerokiej gamie modeli łatwo dopasować okap do kuchni w każdym stylu.

– Okapy podszafkowe (także teleskopowe) – doskonale nadają się do małych kuchni, bo łączą w sobie skuteczność działania z niewielkimi rozmiarami. Zabudowane pod szafką stają się prawie niewidoczne, ale pracują niezwykle wydajnie. Możliwość wymiany listwy frontowej ułatwia dopasowanie okapu do mebli kuchennych. Dyskretny i elegancki sposób na oczyszczanie powietrza.

Okap: Funkcje i możliwości

Okapy mogą pracować w kilku trybach, co ustawia się za pomocą przycisków, suwaka, sensorowo, choć są też sterowane pilotem lub włączające się samodzielnie, gdy „wyczują” opary. Kolejnym istotnym elementem wyposażenia jest wskaźnik zabrudzenia filtrów, który „informuje”, że należy je umyć. Integralną częścią każdego okapu jest oświetlenie, które jest przydatne podczas gotowania. Można wybrać modele z energooszczędnymi LED-ami lub halogenami, zapewniającymi bardzo naturalne i jednolite światło. W urządzeniach montowany bywa także bardzo przydatny timer, który pozwala zaprogramować czas pracy nawet do 99 minut (zależnie od modelu) i zegar. Bardzo istotny dla pracy tych urządzeń jest poziom emitowanego hałasu. W niektórych okapach zamontowano takie silniki, by nie był dokuczliwy nawet przy najwyższym poziomie pracy. I wreszcie to, co ważne dla samego pomieszczenia, jak i wygody, czyli panele dekoracyjne. Producenci oferują też szklane i stalowe panele osłaniające filtry metalowe, montowane na zawiasach, dzięki czemu jest swobodny dostęp do filtrów, więc z łatwością można je wyczyścić lub wymienić.

Co jest czym? Minileksykon okapów

  • filtry metalowe – bardzo trwałe zatrzymujące tłuszcz, aby okap funkcjonował z maksymalną wydajnością, należy je regularnie czyścić, możliwość mycia w zmywarce,
  • oświetlenie – halogenowe dające naturalne, jednolite światło albo energooszczędne LED-y,
  • panele dekoracyjne – osłaniają filtry tłuszczowe, montowane na zawiasach dla ułatwienia czyszczenia,
  • pochłanianie szczelinowe – w wybranych modelach opary są zasysane i odprowadzane przez
  • szczeliny między szklanymi panelami i krawędziami okapu,
  • poziom hałasu – zastosowanie nowych silników pozwoliło zmniejszyć jego poziom hałasu i jednocześnie zwiększyć wydajność pochłaniania nawet do 780 m³/h.
  • timer – funkcja pozwalająca zaprogramować czas pracy
  • okapu do 99 minut (w zależności od modelu),
  • wskaźnik zabrudzenia filtrów – informuje kiedy należy wyczyścić filtry metalowe, aby okap funkcjonował maksymalnie wydajnie,
  • zegar – wyświetlacz zegara pozwala kontrolować prace związane z gotowanie.
Rura od okapu – jak ją zabudować? | Webinar: Jak zaplanować niedużą kuchnię
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany