Panel sterowania

Służy do włączania i wyłączania poszczególnych biegów oraz oświetlenia; w niektórych okapach przyściennych i wyspowych panel można umieścić przy okapie lub w innym miejscu; okapy najnowszej generacji mogą być wyposażone w wyświetlacze cyfrowe siły ciągu powietrza lub zegary elektroniczne, które mogą też pracować jako minutniki. Nowoczesne okapy mogą być sterowane za pomocą pilota.

Filtry

Filtr przeciwtłuszczowy – może być aluminiowy, akrylowy, stalowy bądź katalityczny (z drutów platynowych); stosowany jest w okapach pełniących funkcję wyciągu. Filtry przeciwtłuszczowe należy konserwować wg wskazań producenta. Filtr z wkładem węglowym – filtr pochłaniający zapachy – stosowany jest w okapach pełniących funkcję pochłaniaczy. Filtry węglowe należy wymieniać maks. co 3 miesiące – w zależności od ich konstrukcji, materiału, z którego zostały wykonane, orazintensywności użytkowania kuchni.
Nowoczesne okapy mogą być wyposażone we wskaźniki zanieczyszczenia (lub zużycia) filtrów.

Dodatkowe wyposażenie

Nowoczesne okapy mogą być wyposażone w blokadę powracania oparów oraz przegrody zabezpieczające przed spływaniem skroplonej pary wodnej.

Kształty i kolory

Obecnie okapy spełniają nie tylko swoją podstawową funkcję eliminowania zapachów, lecz również stanowią dekorację kuchni. Okap to jeden z najbardziej widocznych sprzętów gospodarstwa domowego. Istotne jest zatem dostosowanie stylu okapu do wystroju kuchni. Oferta rynku w pełni zaspokaja oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. Można znaleźć okapy o różnorodnych kształtach: od tradycyjnych – nawiązujących do kominów nad piecami węglowymi, przez owalne, opływowe i okrągłe, aż po nowoczesne, geometryczne kształty. Wszystko zależy od stylu kuchni i wyobraźni klienta. Rura wyciągowa okapu może być połączona z poziomymi półkami, na których można ustawić drobne przedmioty. Okapy dostępne są w 4 podstawowych kolorach (białym, brązowym, czarnym oraz stalowym – inox) oraz w niemal nieograniczonej palecie barw na zamówienie.

Materiał

Okapy wykonane są najczęściej ze stali nierdzewnej; charakteryzują się dużą odpornością mechaniczną i termiczną. Produkowane są w wersjach: półmatowej i polerowanej. Okapy mogą być również zbudowane z blachy kwasoodpornej. Materiały te łączą się najczęściej ze szkłem. Płyty czołowe wykonuje się również z miedzi, wykańcza złotym rantem, płytką ze szkła w ramie ze stali nierdzewnej lub płytami ceramicznymi, a nawet drewnem (bukiem, jesionem, dębem czy orzechem). Ze względu na mniejszą odporność na wysoką temperaturę, działanie związków chemicznych i trudności utrzymania w czystości nie poleca się okładzin drewnianych. Najczęściej kolor i rodzaj materiałów elementów wykończeniowych okapu dostosowany jest do wnętrza kuchennego. Rury odprowadzające powietrze wykonywane są z tych samych materiałów co obudowa okapów.

Oświetlenie

Oświetlenie halogenowe dwu- lub czteropunktowe jest najczęściej instalowane w okapach. Obecnie rzadziej stosowane jest tradycyjne oświetlenie żarowe.

Wydajność

Wentylator zasysający powietrze do okapu może być trzybiegowy (w droższych modelach zdarzają się ośmiobiegowe) lub sterowany elektronicznie z płynną regulacją obrotów. Na rynku można spotkać również wentylatory dwusilnikowe. Moc wentylatora waha się od 45 do 330 W. Okapy większej mocy bywają głośniejsze i zużywają więcej prądu. Producenci w różny sposób starają się wyciszyć pracę silników. Poziom hałasu dochodzi maksymalnie do 75 dB. Od mocy wentylatora (i rodzaju filtrów) zależy wydajność okapu – określana w metrach sześciennych na godzinę. Okap powinien przefiltrować całe powietrze w kuchni od 6 do 10–12 razy w ciągu godziny. Wydajność okapów waha się w granicach od ok. 200 do 720 m3/h.