Anna Nowak-Ibisz jako Pani Gadżet zaprezentowała różne deski do krojenia, które na pewno przydadzą nam się w kuchni. Na szczególną uwagę zasługują nowoczesne deski do krojenia, które są antybakteryjne, przyjazne nożom i co ważne możemy je myć w zmywarce. Hitem są deski w 100% pozyskane z recyklingu. Nie mają one porów, dlatego nie przenikają do nich bakterie, są one przyjazne nożom, co więcej możemy je myć w zmywarce. Deski te są ekologiczne i wytrzymują temperaturę do 350 stopni C. Są one wykonane z papieru połączonego żywicą, stąd ich trwałość. Nowością na rynku są również deski do pizzy ze specjalnie zaokrąglonym brzegiem, dzięki któremu możemy wyciągać pizzę z pieca. Na szczególną uwagę zasługują również deski z ociekaczami, z ząbkami do krojenia mięsa, z wbudowaną ostrzałką do noży oraz maty do krojenia, które możemy rozłożyć na blacie, chroniąc jego powierzchnię. Maty silkonowe zajmują mało miejsca, możemy je dowolnie rolować bez obawy, że powstaną odkształcenia.

Dzień Dobry TVN/x-news

Do tej pory w kuchniach najczęściej królowały deski drewniane. Ich zaletą jest fakt, że są one wykonane z materiałów naturalnych i nie tępią noży, jednak po jakimś czasie ulegają przebarwieniom i nie można ich myć w zmywarce. Alternatywą dla desek drewnianych są bambusowe, które są znacznie twardsze, a jednocześnie lżejsze. Nie chłoną tak szybko zapachów, jak dzieje się to w przypadku drewna. Deski z tworzyw sztucznych są równie popularne jak te naturalne. Łatwo utrzymać je w czystości, możemy je myć w zmywarkach i nie niszczą noży. Jednak nie mają one żadnej ochrony antybakteryjnej.

Deska do krojenia. Drewniana, szklana czy plastikowa?

Dzień Dobry TVN/x-news