Do gotowania - parowar, grill, teflonowa patelnia...

Gotowanie w parowarach pozwala zachować witaminy i nie wypłukuje z żywności minerałów. Smażenie na domowym grillu lub na patelni z powłoką teflonową chroni przed spożywaniem nadmiaru tłuszczu. Smakowity żytni chleb na zakwasie (bez polepszaczy, drożdży i konserwantów) możemy zrobić łatwo i szybko w domowym urządzeniu do pieczenia chleba, w którym da się nawet zaprogramować stopień zrumienienia skórki.

Do przechowywania - lodówki i pojemniki prózniowe...

Zacząć trzeba jednak od sposobów przechowywania. Innych warunków wymagają owoce i warzywa, a innych sery i mięso. Ten problem rozwiązują lodówki z powłoką antybakteryjną i komorami przedłużonej świeżości dla różnych produktów.

Niektórzy producenci mają w ofercie pojemniki próżniowe z pompką jako dodatkowe wyposażenie chłodziarek. Z lodówki można też nabrać przefiltrowanej wody. Do przyrządzania zdrowych potraw potrzeba jest także kuchenna waga.