Lodówka na wino – jak wybrać dobrą? Gdzie umieścić w kuchni?

2019-12-02 17:44

Odpowiednia temperatura przechowywania i serwowania wina zapewnia wysoką wartość jego walorów smakowych. Nie wszyscy mogą jednak pozwolić sobie na przechowywanie wina w domowej piwniczce. Trzymanie butelek w standardowej lodówce (najczęściej pionowo na drzwiach) nie jest korzystne dla wina ze względu na wielokrotne otwieranie chłodziarki, wahania temperatury czy dostęp światła. Popularnym rozwiązaniem jest lodówka na wino (inaczej chłodziarka lub winiarka), która oprócz utrzymywania stałej temperatury (z możliwością jej regulacji) umożliwia wgląd do środka przez szklany front.

Lodówka na wino
Autor: materiały prasowe MIELE Lodówka na wino marki Miele

Spis treści

  1. Lodówka na wino – dlaczego warto?
  2. Lodówka na wino: wolnostojąca czy do zabudowy?
  3. Lodówka na wino podblatowa
  4. Lodówka na wino dwustrefowa

Lodówka na wino – dlaczego warto?

Wino jest uznawane za jeden z najbardziej szlachetnych i wykwintnych napojów alkoholowych. Najważniejszym elementem odpowiedniego przechowywania i podawania wina jest temperatura. Składując naszą kolekcję win, powinniśmy zwrócić również uwagę na odpowiednią wilgotność powietrza, aby na korkach nie tworzyła się pleśń. W lodówkach na wino oprócz regulacji temperatury istnieje możliwość dostosowania wilgotności. Kolejnymi czynnikami wpływającymi na optymalne przechowywanie jest poziome ułożenie butelek oraz zaciemnienie. Brak spełnienia tych warunków znacznie zmniejsza walory smakowe wina. Sposób przechowywania jest zatem niezwykle istotny. Wśród koneserów win popularnym rozwiązaniem, które zapewnia odpowiednie warunki do przechowywania, są specjalne lodówki na wino.

..  Barek na alkohol – nowoczesne rozwiązania >>>

Lodówka na wino: wolnostojąca czy do zabudowy?

Wielkość chłodziarki na wino powinniśmy dostosować oczywiście do wielkości kolekcji naszych win. Pojemność lodówek na wino określamy liczbą standardowych butelek 0,75 l, które pomieści urządzenie. Występuje zasadniczy podział lodówek na wino na wolnostojące oraz do zabudowy. Minilodówki na wino oraz małe chłodziarki wolnostojące o kompaktowych rozmiarach, przeznaczone na kilka butelek, możemy umieścić na blacie kuchennym (roboczym zabudowy kuchennej albo wyspy), barku albo stoliku. Większe modele wolnostojące lokalizuje się na posadzce pomieszczenia (kuchni, jadalni, salonu, gabinetu). Lodówki na wino do zabudowy to rozwiązania modułowe, czyli dostosowane do standardowych szerokości wykorzystywanych w zabudowie kuchni.

Lodówka na wino podblatowa

Podblatowa lodówka na wino jest rodzajem lodówki do zabudowy, której forma jest dostosowana do standardowej wysokości blatu roboczego, a cofnięty cokół urządzenia koresponduje z bryłą zabudowy meblowej. Front lodówki na wino ma szklane drzwi, które umożliwiają wgląd do środka i wybór wina bez konieczności otwierania chłodziarki. Wiele modeli wyposażonych jest w szkło z dodatkowym filtrem, który zabezpiecza przed niekorzystnym działaniem promieni UV. Estetyka ramy frontu (na przykład w kolorze czarnym albo wykonanej ze stali szlachetnej) może doskonale komponować się z wyglądem stojącego w pobliżu piekarnika lub standardowej lodówki wolnostojącej do produktów spożywczych. Półki na wino wykonane są najczęściej z drewna lub metalu. Zaletą wielu modeli jest oświetlenie LED, które w subtelny sposób oświetla butelki wina, budując przyjemny nastrój w pomieszczeniu. Dodatkowym gadżetem jest możliwość zmiany barwy światła – przykładowo na czerwoną, niebieską czy białą.

..  Kieliszki do wina czerwonego, białego, musującego – poznaj zasady >>>

Lodówka na wino dwustrefowa

Dostępny w chłodziarkach na wino zakres regulacji temperatury umożliwia dostosowanie zalecanej temperatury przechowywania wina. Według ekspertów winiarskich optymalna temperatura przechowywania wina to 12°C. Wina musujące, szampan, słodkie wina naturalne i białe możemy serwować w temperaturze od 5° do 10°C. Wina różowe oraz białe wytrawne podajemy w temperaturze od 10° do 12°, lekkie wina czerwone w temperaturze od 12° do 15°C, natomiast mocne wina czerwone od 15° do 20°C. Przechowując różne gatunki i rodzaje win w jednej chłodziarce, powinniśmy zapewnić im odmienne zalecane temperatury przechowywania. Jest tak na przykład w sytuacji równoczesnego chłodzenia mocnego wina czerwonego i lekkiego wina białego. W lodówkach na wino jednostrefowych niższa temperatura znajduje się na dole chłodziarki, natomiast wyższa u góry. Lepszym rozwiązaniem są kilkustrefowe (dwu- lub trzystrefowe) lodówki na wino – w których każda ze stref ma osobną regulację temperatury.