Kuchnie, w której dużo się gotuje musi być połączeniem kreatywności i funkcjonalności. Gotujący powinien także mieć odpowiednią publiczności i móc dzielić się swoją radością z innymi. Od zawsze wiadomo, że samotne gotowanie nie jest niczym przyjemnym, zwłaszcza gdy goście są w innym pomieszczeniu. Zapaleni kucharze spędzają mnóstwo czasu w kuchni, dlatego wolą stworzyć przestrzeń roboczą, tam gdzie jest rodzina lub znajomi, by podczas gotowania mieć na oku wszystkich i móc uczestniczyć w rozmowach. Tak najkrócej można opisać genezę powstania wyspy kuchennej, która jest największym marzeniem lubiących gotowanie. Wyspa była, jest i będzie modna, ponieważ jest funkcjonalna, i jak przekonują projektanci, jest też najwygodniejszym rozwiązaniem dla gotujących.

Jak zaplanować wyspę kuchenną?

Wyspa kuchenna to przede wszystkim roboczy blat, który umożliwia wygodne poruszanie się po pomieszczeniu. Poza komfortową ergonomią pozwala na regularne spoglądanie w stronę salonu. Bezcenne rozwiązanie dla rodzin z dziećmi! Najprostsza wyspa to blat roboczy i półki lub szuflady pod spodem. Powinna mieć minimum 80x60 cm. Dobrze jest wtedy zainstalować pod blatem gniazdka, do których będzie można podłączyć na przykład mikser lub robota kuchennego. Najlepiej jednak, aby na wyspie kuchennej był umieszczony zlewozmywak, dzięki któremu obróbka składników będzie przebiegała bez zbędnego krążenia po kuchni. Minimalne wymiary takiej wyspy to wówczas 60x90 cm, a jeśli pełni ona także funkcję blatu roboczego, powinna ona mieć 120-180 cm długości. Z kolei wyspa łącząca cztery w jednym: strefę obróbki składników, mycia, gotowania, czyli z płytą grzewczą lub/z piekarnikiem to ideał. Warto wówczas umieścić pod jej blatem zmywarkę, której minimalna szerokość to 45 cm. (Fot. materiały prasowe Teka)



Jak dobrać wyposażenie do wyspy kuchennej?

Jeżeli kuchnia połączona jest z salonem jej cały wystrój i wyposażenie powinno być spójnie do niego dopasowane. Albo odwrotnie, ale efekt końcowy musi ze sobą współgrać stylem dla całej strefy dziennej. Sprzęty do zabudowy potrafią nadać kuchni salonowego charakteru, ale niektóre jej elementy mogą zaburzyć harmonię. Na przykład okap kuchenny. Okap wyspowy zamontowany bezpośrednio nad wyspą spełnia tak naprawdę podwójną funkcję. Poza wentylacją powietrza jest także oświetleniem roboczego blatu, dzięki czemu nie musimy montować dodatkowego źródła światła. W związku z tym, że jest bardzo widocznym elementem kuchni powinien być dopasowany nie tylko do jej stylu, ale także salonu. To samo tyczy się stylu zabudowy kuchennej. Jeżeli salon jest w stylu prowansalskim, taka powinna być także kuchnia ze stylizowanymi na stare frontami. Uniwersalnym rozwiązaniem jest prosty styl nowoczesny. Do niego pasuje nie tylko popularny aktualnie salon skandynawski, ale także loftowy. (Fot. materiały prasowe marki Elica)






Sprzęt AGD godny szefa kuchni

Producenci AGD do kuchni prześcigają się w innowacyjnych rozwiązanych i udogodnieniach. Kuchnia 2.0 to przestrzeń wypełniona sprzętami, dzięki którym przygotujemy danie na miarę francuskiego mistrza kuchni. Nowoczesny piekarnik nie tylko upiecze ciasto oraz łososia w tym samym czasie, ale także pokaże przepisy kulinarne na wygodnym wyświetlaczu. Po potem jeszcze sam się umyje! Płyta indukcyjna jest inteligentna! Potrafi dostosować temperaturę do przygotowywanego dania, a lodówka nie potrzebuje już rozmrażania. Co więcej, jest tak zaprojektowana, że potrafi przechować naszą żywność w odpowiedniej temperaturze, dzięki czemu będzie dłużej świeża i nie popsuje się. Czy może być prościej? (Fot. materiały prasowe Gorenje)

Zobacz też: kuchnia z wyspą galeria: 24 pomysły na kuchnię z wyspą z prawdziwych domów i mieszkań