Kuchnia do zabudowy czy wolno stojąca? Czym się różnią i jakie mają funkcje?

 Zdjęcie do bloczka '1 zdjecie' - art 3271

Jednak w obecnej chwili dosyć szybki rozwój rynku mebli kuchennych do zabudowy spowodował, że coraz bardziej poszukiwanym rozwiązaniem kuchennym są urządzenia przystosowane do zabudowy meblowej. Z punktu widzenia użytkowego, kuchnie wolno stojące i do zabudowy, służą do tego samego celu - przygotowania ciepłych potraw, lecz z punktu widzenia obsługi i designu - sprawa wygląda już nieco inaczej...

Do niedawna prawo budowlane nakładało na deweloperów obowiązek wyposażania nowo oddawanych mieszkań w kuchnie gazowe lub elektryczne. Wynikało to z faktu, że kuchnia, czy to gazowa, czy elektryczna, jest podstawowym urządzeniem, bez którego trudno wyobrazić sobie normalne funkcjonowanie każdego domu. Jednak w obecnej chwili dosyć szybki rozwój rynku mebli kuchennych do zabudowy spowodował, że coraz bardziej poszukiwanym rozwiązaniem kuchennym są urządzenia przystosowane do zabudowy meblowej. Zobacz, czym różnią się kuchnie wolno stojące i te przeznaczone do zabudowy...

Kuchnie wolno stojące

Kuchnie wolno stojące można podzielić na cztery podstawowe grupy:

  • o szerokości 50 lub 60 cm,
  • z piekarnikiem elektrycznym lub gazowym,
  • z płytą grzejna gazową lub elektryczną (w tym ceramiczną),
  • wykonanie z blachy INOX lub emaliowanej.

Ten rodzaj kuchni jest również zróżnicowany pod względem wyposażenia i funkcji. Do rozwiązań najczęściej poszukiwanych przez polskich klientów należą:

  • Termoobieg w piekarniku, czyli połączenie wentylatora i grzałki kołowej umieszczonych w tylniej części piekarnika. Ich działanie powoduje równomierne rozłożenie temperatury, w wyniku czego uzyskuje się o wiele lepsze rezultaty pieczenia.
  • Zabezpieczenie przeciwwypływowe palników gazowych to system zamykający dopływ gazu, w przypadku, gdy zgaśnie płomień, a użytkownik tego nie zauważy.
  • Zapalacze w pokrętłach to bardzo wygodne rozwiązanie, które automatycznie zapala palnik w czasie przekręcania kurka gazowego.
  • HighLight, czyli szybkogrzejne pola w płycie ceramicznej. W znacznym stopniu skracają nagrzanie się pola, a co za tym idzie pozwalają na oszczędności w zużyciu energii elektrycznej.
  • Klasa "A", czyli techniczne rozwiązania pozwalające na najniższe zużycie energii elektrycznej.

Kuchnie do zabudowy

Kuchnie do zabudowy różnią się od kuchni wolnostojących przede wszystkim sposobem i miejscem montażu. Do tego typu urządzeń niezbędna jest szafka, w którą należy wstawić piekarnik, a także blat, na którym montuje się płytę grzejną. Każdy piekarnik, przeznaczony do zabudowy, powinien być wyposażony w chłodzenie obudowy, którego zadaniem jest chronić meble przed nadmiernym nagrzaniem.

Charakteryzują się takimi samymi funkcjami jak kuchnie wolnostojące, jednakże mają ponadto cechy spotykane tylko w tego typu urządzeniach.

  • Czyszczenie pyrolityczne to najtańszy sposób czyszczenia piekarnika. Odbywa się ono dzięki wysokiej temperaturze panującej wewnątrz urządzenia (ok. 500oC), na skutek której wszelkie zabrudzenia (np. osady tłuszczu) zostają zamienione w popiół.
  • Sterowanie elektroniczne - wszystkie procesy pieczenia są kontrolowane elektronicznie, dzięki czemu możemy mieć pewność, że nasze potrawy uzyskają doskonałą jakość.
  • Książka kucharska to funkcja, dzięki której, w pamięci piekarnika, są zapisane przepisy gotowe do natychmiastowego wykorzystania.
  • Indukcja to najnowocześniejszy sposób gotowania na płycie grzejnej. Ciepło wytwarzane jest bezpośrednio w garnku bez potrzeby nagrzewania płyty ceramicznej.

Wymienione rozwiązania, to jedne z najciekawszych, stosowanych w nowoczesnych kuchniach. Jest to jednak tylko "czubek góry lodowej", gdyż każde urządzenie niesie ze sobą nowe, ciekawe pomysły i ułatwienia.

Ocena: 0
Tekst: Tomasz Koniecko

POLECANE ARTYKUŁY