Kuchnia do zabudowy. Jaką wybrać kuchenkę - gazową czy elektryczną?

2008-09-30 2:00

Jesteś na etapie wyboru kuchni do zabudowy i zastanawiasz się jaką wybrać: kuchenkę gazową czy elektryczną? Z grillem czy z funkcją pieczenia pizzy? Z zegarem czy może z podświetlanymi pokrętłami? W gąszczu ofert dostępnych na rynku, trudno jest się zdecydować, ale z nami z pewnością Ci się to uda. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę kupując kuchenkę do zabudowy.

Kuchenka do zabudowy. Jak ją dobrze wybrać?
Autor: Piotr Mastalerz

Spis treści

  1. Kuchnia do zabudowy: gazowa czy elektryczna?
  2. Jak wyglądają kuchnie do zabudowy?
  3. Kuchenka dopasowana do potrzeb
  4. Kuchenki gazowe do zabudowy
  5. Kuchenki z płytą ceramiczną

Najpierw zastanówmy się, co będzie dla nas lepsze: kuchnia do zabudowy, połączona z piekarnikiem czy kuchnia i piekarnik kupione oddzielnie.

Kuchnie do zabudowy mają wspólny panel sterowania dla płyty kuchennej i piekarnika – jest to wygodne w użytkowaniu, a już na pewno mamy mniej pokręteł i przycisków do mycia. Komplet do zabudowy jest też zazwyczaj nieco tańszy, niż kuchnia i piekarnik kupione oddzielnie.

Jednak takie rozwiązanie ma także wady. Po pierwsze, trzeba się zdecydować albo na kuchnię elektryczną (ceramiczną), albo na gazową – nie ma modeli z płytą „mieszaną”. Po drugie, w urządzeniach do zabudowy, piekarnik jest na stałe wmontowany pod płytę grzejną, nie możemy go więc umieścić w innym miejscu – np. w słupku kuchennym.

Kuchnia do zabudowy: gazowa czy elektryczna?

Jeśli w mieszkaniu jest trójfazowa instalcja elektryczna, będzie możliwość podłączenia płyty elektrycznej. Jeśli więc mamy wybór? Płyta gazowa – to wysoka temperatura w krótkim czasie. Płyta elektryczna to znakomita propozycja dla ludzi lubiących dania duszone, gotowane długo, ale w niskiej temperaturze. Oprócz tego, gaz to więcej tłuszczu (a więc i brudu) unoszącego się w powietrzu. Spalający się gaz unosi wraz z wytwarzaną parą wodną drobiny tłuszczu i roznosi je po całym pomieszczeniu. Kuchenki elektryczne są znacznie „czystsze” od gazowych.

A może zamiast zwykłej płyty gazowej – efektowna płyta gazowa bez płomieni, w której spalanie odbywa się pod szkłem?

Jak wyglądają kuchnie do zabudowy?

Najwięcej modeli jest w kolorze stali, ale są także czarne i białe. Każda firma ma kilka linii stylistycznych. Z reguły do wyboru mamy kuchenki klasyczne, nowoczesne (styl techno) i – modne ostatnio – retro (urządzenia przypominają z wyglądu piece kaflowe z początku wieku). Wśród płyt ceramicznych pojawiają się od czasu do czasu produkty o nietypowej stylistyce. Na przykład, w kuchniach z serii Ethno firmy Amica, faktura płyt przypomina ściany jaskiń z malunkami naszych przodków.

Kuchenka dopasowana do potrzeb

Zanim zdecydujesz się na konkretny model – weź pod uwagę nie tylko jego wygląd i cenę. Jeśli masz małe dzieci – zastanów się nad modelami wyposażonymi we wszelakie zabezpieczenia (blokady drzwiczek piekarnika czy pokręteł). Uważaj na wielofunkcyjne piekarniki! Nie ma sensu wydawać fortuny na piekarnik z dziesięcioma funkcjami pieczenia, jeśli potem będziesz używał tylko jednej. Poza tym, instrukcja obsługi będzie grubości książki kucharskiej – na pewno nie znajdziesz czasu, aby chociaż ją przejrzeć. Warto natomiast zainwestować w piekarnik, który sam o siebie dba (czyli ma funkcję samoczyszczenia) – nie będziesz musiał poświęcać kilku godzin na jego skrobanie z przypalonego tłuszczu.

Kuchenki gazowe do zabudowy

W kuchniach gazowych ważne jest zabezpieczenie przed przypadkowym odkręceniem kurka. Udogodnieniem są także włączniki gazu w pokrętłach, nie trzeba ciągle szukać zapałek czy zapalniczki. Piekarniki w takich kuchenkach są elektryczne i mają podobne funkcje jak piekarniki w kuchniach ceramicznych. Zanim zdecydujesz się na kuchenkę gazową – sprawdź, czy wentylacja w twojej kuchni jest sprawna – dzięki temu powietrze będzie czyste, a domownicy bezpieczni.

Kuchenki z płytą ceramiczną

Różnią się od siebie wzornictwem (także płyty ceramicznej) i liczbą funkcji piekarnika. Dostępne są piekarniki z grillem, rusztem i funkcją pieczenia pizzy (dzięki niej, spód pizzy jest przyrumieniony, a wierzch – upieczony delikatnie). Wszystkie są wyposażone w tzw. zimne drzwi, złożone z dwu grubych szyb (nie oparzymy się wyjmując potrawę); droższe modele mają drzwi jeszcze zimniejsze, bo trzy- lub czteroszybowe. Większość kuchenek wyposażona jest w zegar lub timer, dzięki czemu nie zapomnimy o gotującym się rosole. Udogodnieniem jest też blokada rusztów, zapobiegająca ich wypadnięciu z prowadnic – przydaje się bardzo podczas sprawdzania, czy potrawa jest już gotowa.

Sprawdź pomysly na aranżację kuchni w galerii!

Nasi Partnerzy polecają