Jaka lodówka - wolno stojąca czy do zabudowy, duża czy mała?

2008-09-30 2:00

Zanim kupimy lodówkę zastanówmy się jaka ma ona być: wolno stojąca czy do wbudowania, duża czy mała? Decyzja zależy od naszych możliwości finansowych, rodzaju kuchennej zabudowy, stylu kuchni oraz jej wielkości. Właściciele nowych kuchni najczęściej decydują się na lodówkę w zabudowie, ale jej wielkość zależy już od ilości domowników. Zobacz, co jest ważne przy wyborze lodówki...

Jaka lodówka - wolno stojąca czy do zabudowy, duża czy mała?
Autor: Krzysztof Zasuwik

Lodówka wbudowana czy wolno stojąca?

Na lodówkę do zabudowy najczęściej decydują się właściciele nowych mieszkań albo ci, którzy zmieniają całkowicie wystrój kuchni. Obecnie większość projektantów proponuje klientom jednolitą zabudowę wnętrza z wbudowanymi wszystkimi urządzeniami. Jeśli wymieniamy starą lodówkę na nową, to będzie nas raczej interesowała lodówka wolno stojąca. 

Wielkość lodówki - duża czy mała?

Przy wyborze wielkości trzeba wziąć pod uwagę liczbę osób stołujących się w domu i ich przyzwyczajenia. Jeżeli w ciągu tygodnia wszyscy domownicy jedzą poza domem, a wspólne posiłki spożywają tylko w weekendy, duża lodówka nie jest im potrzebna. Nie jest ona także niezbędna osobie mieszkającej samotnie.

Chłodziarka czy chłodziarko-zamrażarka?

Chłodziarki i chłodziarko-zamrażarki potocznie nazywane są lodówkami. Chłodziarki (lodówki) są urządzeniami jednodrzwiowymi. Często mają mały zamrażalnik.

Chłodziarko-zamrażarki (lodówko-zamrażarki) mają dwoje drzwi i są dużo większe od chłodziarek. Jedna komora pełni funkcję chłodziarki (temperatura w niej wynosi od +3°C do +7°C), druga – zamrażalnika (temperatura od –18°C do –20°C). Pojemność zamrażarki może wynosić od 40 do 150 litrów.

Można wybrać lodówkę z mniejszą zamrażarką i większą chłodziarką lub odwrotnie. Zamrażarki mniejszej pojemności zazwyczaj stanowią górną komorę, a większe – dolną.

Na naszym rynku dostępne są również trzydrzwiowe lodówko-zamrażarki z komorą zerową (tzw. komorą świeżości), w której panuje temperatura od +0,5°C do +3°C, a wilgotność wynosi 50–90%. Są to optymalne warunki przechowywania żywności, którą można tam trzymać znacznie dłużej niż w tradycyjnej lodówce.

O ostatecznym wyborze określonego urządzenia decyduje również jego funkcjonalność i wyposażenie.

Nasi Partnerzy polecają