Jaką kupić lodówkę, gdy wybór w sklepach sprzętu AGD jest ogromny? Podpowiadamy na co zwrócić uwagę kupując lodówkę. Zanim wybierzesz się na zakupy, odpowiedz sobie na ważne pytania: ile osób będzie korzystało z lodówki (od tego zależy jej pojemność), ile masz miejsca na lodówkę w swojej kuchni, jak chcesz przechowywać żywność, czy potrzebujesz dużego zamrażalnika?

Na początku przed zakupem lodówki, wybierz miejsce na nią swojej kuchni. Zanim zdecydujesz, gdzie ją najlepiej postawić, zwróć uwagę na kilka istotnych parametrów, bo chłodziarko-zamrażarka, to jeden z największych „pożeraczy” energii elektrycznej w gospodarstwie domowym. Nic dziwnego, skoro pracuje niemal bez przerwy.

Wybór lodówki: rodzaje sprzętu AGD do chłodzenia i mrożenia

Wprawdzie mówimy lodówka, ale pod tym pojęciem kryje się najczęściej chłodziarko-zamrażarka. Chodzi o jedno urządzenie, w którym mamy komorę chłodzącą i zamrażającą. Dawniej lodówka zwykle składała się z jednej dużej komory chłodzącej – przeznaczonej do przechowywania artykułów spożywanych na bieżąco oraz niewielkiego zamrażalnika (zazwyczaj trzymało się w nim mięso lub mrożonki z warzyw czy owoców).

Chłodziarka. Dziś także znajdziemy same chłodziarki, które mogą się przydać tym osobom, które mają dodatkowo osobną zamrażarkę (tylko na produkty zamrożone) lub w ogóle z mrożonek nie korzystają. Czyli chłodziarka to jednodrzwiowe urządzenie, które służy do krótkoterminowego przechowywania świeżej żywności.

Chłodziarko-zamrażarka. Obecnie jednak zdecydowanie najpopularniejsze są urządzenia AGD, składające się z dwóch wspomnianych komór - chłodniczej i zamrażania - schowanych za jednymi drzwiami albo „podzielonych” (mają wspólną obudowę) na dwie części, z których każda ma własne drzwi.

Zamrażarka. To oddzielne urządzenie AGD, które służy do długoterminowego przechowywania żywności w niskiej temperaturze (do -26 st. C). Zamrażarka sprzedawna jest w wersji skrzyniowej lub szufladowej.

Sprawdź też:

naklejki na lodówki - szybka metamorfoza >>>

soda oczyszczona - jak jej używać do sprzątania domu >>>

Lodówki mogą być w wersji wolno stojącej albo do zabudowy. Trzeba wspomnieć, że kupując lodówkę nie trzeba się głowić nad tym, w którą stronę drzwi będą otwierane, gdyż dziś niemal w każdym modelu można je przekładać na lewo lub prawo, co zdecydowanie ułatwia lokalizację urządzenia. Trzeba jednak pamiętać, że do wygodnego otwarcia (by móc wysunąć półki, szuflady) potrzebujemy przed chłodziarko-zamrażarką przynajmniej ok. 60 cm wolnego miejsca.

Jaką kupić lodówkę: parametry techniczne

Pojemność lodówki. Do wyboru mamy lodówki małe (kompaktowe), np. dla singla czy rodziny 2-osobowej, jak i zdecydowanie duże chłodziarko-zamrażalki. Te pierwsze lodówki z założenia mają niewielką wysokość (50-85 cm) oraz pojemność – w granicach 60-120 l, w których na zamrażarkę przypada do 15 l. Lodówki o wysokości 175 cm mogą mieć do 300 l pojemności, a ostatnio powodzeniem cieszą się modele lodówek o wysokości ok. 2 m, szer. 75 cm, których łączna pojemność może mieć nawet 500 l (!). Większość modeli lodówek ma chłodziarkę na górze i zamrażarkę na dole, choć może być też odwrotnie. Warto wspomnieć, że dostępne są lodówki z jednym lub dwoma agregatami. W praktyce oznacza to, że obie komory chłodziarko-zamrażalki pracują niezależnie i wyjeżdżając na dłużej mamy możliwość wyłączenia chłodziarki (oczywiście pustej) podczas, gdy zamrażalnik ciągle będzie pracował.

Lodówki No Frost. W ofercie są lodówki typu No Frost co znaczy tyle, że są to lodówki bezszronowe czyli wyposażone w system „wyprowadzający” wilgoć na zewnątrz komór (komory), dzięki czemu na przechowywanych produktach nie osadza się szron. Aby jednak ten system działał poprawnie niezbędny jest specjalny obieg i stały (wymuszony) obieg powietrza.

Klasa efektywności energetycznej lodówki. Mówiąc o parametrach technicznych lodówki nie można pominąć tego najważniejszego, czyli klasy efektywności energetycznej. Informacje o niej znajdziemy bezpośrednio na urządzeniu, gdyż każda lodówka jest wyposażona w tzw. etykietę energetyczną. Chłodziarko-zamrażarki pozycjonowane są w klasach od A+++ do D. I to właśnie A+++ oznacza, że dane urządzenie AGD pobiera najmniej prądu. Trzeba jednak pamiętać, porównując modele lodówek o różnym designie i w różnych cenach, by brać pod uwagę lodówki tej samej pojemności, wtedy tylko porównanie ma sens. Bez względu na to, czy kierujemy się „urodą” lodówki czy jej funkcjami, efektywność energetyczną trzeba stawiać na pierwszym miejscu.

Poziom hałasu lodówki. Ważna jest też głośność pracy lodówki. Jest to istotne, zwłaszcza gdy mamy salon połączony z kuchnią i wtedy dobrze jest wybrać model lodówki emitujący niewiele hałasu. Dostępne na rynku lodówki wydają dźwięki na poziomie 37-45 dB, tymczasem normalna rozmowa dwóch osób to mniej więcej 25 dB, a dźwięki od 30 do 50 dB uważa się za ciche.

Jaką kupić lodówkę: wyposażenie lodówki

Półki na nabiał czy osobne jaja to w zasadzie norma w każdym modelu lodówki. A są też takie na butelki (może w nich leżakować wino), na puszki, stojaki na tubki, pojemniki na kosmetyki itp. W tańszych lodówkach tradycyjne półki są to tzw. żeberkowe (druciane), których wielką zaletą jest to, że zabierają niewiele miejsca i gwarantują przewiewność. Większość półek w lodówce jednak robi się z bezpiecznego (hartowanego) szkła, a wyposażone są w tzw. „balkoniki” , które w razie rozlania, np. przechowywanej zupy, chronią wnętrze przed zabrudzeniem. W nowoczesnych modelach lodówek półki mają regulację wysokości, można je zatem dowolnie rozmieszczać, zależnie od wielkości wstawianych produktów (np. naczyń, pojemników, butelek). Dodatkowo można je dosłownie „rozłożyć”, co ułatwia ich dokładne umycie. Trzeba wspomnieć o pojemnikach i szufladach lodówki (mają one różne nazwy, zależnie od firmy) o specjalnym przeznaczeniu. Chodzi o to, że najczęściej dają one możliwość regulacji wilgotności oraz temperatury zależnie od rodzaju przechowywanych w nich produktów (i tak np. owoce i warzywa wymagają nieco większej wilgotności niż wędliny). Podobnie funkcjonuje komora 0, która właśnie dzięki temperaturze zbliżonej do 0 st. C pozwala produktom dłużej zachować świeżość. W zamrażarkach mamy zazwyczaj wygodnie wysuwane szuflady, ale też systemy z kostkarkami lodu.

Jaką kupić lodówkę: funkcje i rozwiązania lodówek

Funkcja: klasa zamrażania. Pojemna zamrażarka przydaje się paniom, które robią własne mrożonki, zwłaszcza gdy mają ogród lub działkę. Wtedy też warto zwrócić uwagę na klasę zamrażania. Parametr ten informuje bowiem, jaką minimalną temperaturę może uzyskać zamrażarka. Klasy oznaczone są gwiazdkami, im jest ich więcej (maksimum cztery), tym niższą temperaturę osiąga komora. Mówi też o tym, jak długo możemy przechowywać produkty w zamrażarce (przy 4 gwiazdkach i temp. – 24 st. C mogą być przechowywane do roku). Z kolei dzięki funkcji szybkiego mrożenia owoce i warzywa tracą mniej wartości odżywczych.

Funkcja lodówki: szybkie chłodzenie. Ważne dla dużej rodziny i przy często robionych zakupach będzie szybkie chłodzenie. Wkładane do lodówki produkty przyniesione ze sklepu, zwłaszcza w upalny dzień, dzięki włączeniu tej funkcji szybciej zostają schłodzone (potem funkcja się wyłącza). Poza tym, co również istotne, temperatura w komorze nie podnosi się zbytnio, co zwykle wiąże się ze zwiększonym poborem energii przez lodówkę.

Funkcja lodówki: wakacje. Ta funkcja lodówki jest ważna dla osób, które często podróżują, a nie chcą za każdym razem opróżniać i wyłączać lodówki (z jednym agregatem). Za sprawą tego udogodnienia lodówka będzie pracowała, ale jakby „na mniejszych obrotach”, pobierając mniej energii elektrycznej.

Funkcja lodówki: samoodmrażanie. W zasadzie większość nowoczesnych lodówek odmraża się samoczynnie. Nie znaczy to jednak, że raz na jakiś czas (zwykle określa to instrukcja) nie należy urządzenia wyłączyć i porządnie umyć lodówkę. Bardzo istotny jest również sygnał dźwiękowy otwartych drzwi (wzrasta temperatura i pobór energii), jak i systemy delikatnego zamykania drzwi i ich samodomykania (np. Soft System, SoftClose).

Jaką kupić lodówkę: design i hity

Coraz więcej producentów sprzętu AGD, oprócz nieśmiertelnej bieli i srebrzystości stali Inox „stroi” swoje modele lodówek w kolory, a ich fronty ozdabia się szkłem, a nawet kryształkami. Tego typu lodówki raczej nie zabudujemy neutralnym frontem, bo szkoda. Coraz więcej jest też modeli lodówek typu side by side – z jednej strony słupek chłodziarki, z drugiej zamrażarki (mogą mieć wspólne „plecy” albo tylko łącznik dla dwóch osobnych modułów), a na drzwiach kostkarka do lodu, podajnik schłodzonej filtrowanej wody, wyświetlacz informujący o temperaturze; frencz door – chłodziarka w części górnej z podwójnymi drzwiami (wyposażona w półki), w dolnej zamrażarka z wygodnymi szufladami; multi door – z podwójnymi drzwiami. Trzeba jednak podkreślić, że za taki model lodówki trzeba sporo zapłacić.

Lodówki ceny

Im niższa klasa efektywności energetycznej, mniejsza pojemność chłodziarki i mniej funkcji, tym lodówka będzie tańsza, takie chłodzarki można kupić w cenach od około 300-400 zł (jedna gwiazdka i pojemność chłodziarki 41 l – 365 zł), a potem ceny lodówek rosną, także z uwagi na to czy mają powłokę antybakteryjną. Za średniej klasy sprzęt o większej pojemności (także z jedną gwiazdką) zapłacimy ok. 1000-2000 zł – zależnie od firmy, modele lodówek side by side to koszt zazwyczaj w wysokości powyżej 4000 zł i więcej (zależnie od klasy energetyczności, wyposażenia, pojemności oraz marki). A jeśli te kwoty nas szokują to jako ciekawostkę można podać, że chłodziarko-zamrażarka potrafi kosztować i 48 000 zł (Sub-Zero Pro48)...

Zanim kupisz lodówkę: warto wiedzieć

  • chłodziarko-zamrażarka musi stać na równej powierzchni;
  • lodówki najlepiej jest ustawiać z dala od kuchni (płyty, piekarnika) oraz od źródła ciepła (kaloryfer, kominek, piec), w przeciwnym razie może w pewnych sytuacjach pobierać więcej energii;
  • ze względów bezpieczeństwa lodówkę powinno się podłączyć bezpośrednio (nie przez przedłużacz) do gniazda z uziemieniem;
  • do lodówki nie wolno wstawiać potraw gorących i ze względu na samo urządzenie, jak i nasze bezpieczeństwo – to sprzyja bardzo szybkiemu rozmnażaniu się szkodliwych bakterii;
  • przed wstawieniem produktów żywnościowych trzeba nową lodówkę umyć i pozwolić jej przez jakiś czas „pochodzić” – takie informacje zawsze znajdziemy w instrukcji obsługi sprzętu