Śmiało można powiedzieć, że jeśli już mikrofalówka znajdzie się w kuchni, często staje się jednym z najczęściej używanych sprzętów. Kiedyś stanowiła zresztą przejaw luksusu! Na szczęście z biegiem lat to się zmieniło i jest już w zasięgu portfela właściwie każdej osoby. Można w niej podgrzać dania, zrobić popcorn, łatwo rozmrozić produkty z zamrażalnika. To jednak funkcje podstawowe, a nowoczesne kuchenki mikrofalowe zapewniają znacznie więcej możliwości.

Jak działa mikrofalówka?

Zasada działania kuchenki mikrofalowej? Mikrofale wnikają w żywność i wprawiają w drgania cząsteczki wody. Ich silne tarcie wyzwala energię cieplną, która jest przenoszona na sąsiednie substancje, czyli inne składniki zawarte w potrawie. Komora i siatka w szybie drzwiczek kierują mikrofale do środka kuchenki.

Podgrzewanie potraw to główna funkcja kuchenki mikrofalowej. Spośród innych funkcji, w które wyposażone są kuchenki mikrofalowe, warto wymienić gotowanie ekspresowe, gotowanie na parze, grill kwarcowy (równomiernie rumieni potrawy), rozmrażanie, ważenie, a nawet wypiekanie chleba. Czasem nie trzeba nawet wczytywać się w instrukcję – mikrofalówka wszystko zrobi za nas, i to w ekspresowym tempie.

Mikrofalówka do zabudowy czy kuchenka wolnostojąca?

Co będzie lepsze – mikrofalówka do zabudowy, a może kuchenka mikrofalowa wolnostojąca? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, bo wszystko zależy od konkretnej kuchni.

Tradycyjną mikrofalówkę, czyli wolnostojącą, można umieścić w dowolnym miejscu. To ważna zaleta np. wtedy, gdy planujemy remont kuchni, z którym wiążą się spore zmiany w aranżacji. Także gdy często dokonujemy zmian w wystroju, warto rozważyć zakup kuchenki wolnostojącej. Z drugiej strony takie urządzenia są większe niż te do zabudowy. Ponadto nie zawsze estetycznie wyglądają na blacie kuchennym czy na półce.

Z kolei kuchenka mikrofalowa do zabudowy nie zajmuje miejsca na blacie ani nie „zagraca” kuchni. Świetnie prezentuje się zwłaszcza w nowoczesnej zabudowie kuchennej. Bardzo estetycznie prezentuje się w duecie z piekarnikiem. Zwykle zresztą urządzenia umieszcza się w zabudowie obok siebie (np. mikrofalówka nad piekarnikiem), co pozwala wygodnie podzielić kuchnię na strefy robocze.

..  Jak wyczyścić kuchenkę mikrofalową? Domowe sposoby >>>

Wybieramy kuchenkę mikrofalową – moc urządzenia

Przy wyborze kuchenki mikrofalowej bardzo ważną kwestią jest moc urządzenia. Większa moc przekłada się na szybsze działanie oraz lepsze podgrzanie potrawy. Modele dostępne na rynku różnią się między sobą mocą – zwykle jest to przedział od 700 do 1000 W. Wydajna energetycznie mikrofalówka pobiera więcej energii, ale też pracuje ekspresowo, co oznacza niższe rachunki za prąd.

Obudowa mikrofalówki – czy stal nierdzewna to dobry wybór?

Dostępne są różne rodzaje obudowy kuchenki mikrofalowej. Popularne białe sprzęty zamknięte są w solidnych obudowach z tworzyw sztucznych. Mikrofalówki do zabudowy często zaś wykonywane są ze stali nierdzewnej. Materiał ten wyróżnia się dużą odpornością, a ponadto ma właściwości aseptyczne (czyli chroni przed szkodliwymi mikroorganizmami).

Jak używać kuchenki mikrofalowej?

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na naczynia, które wkładamy do kuchenki mikrofalowej. Ceramika, szkło i plastik przepuszczają mikrofale i nie nagrzewają się. Inaczej jest z metalem – mikrofale powodują w nim prądy wirowe, silne nagrzewanie, a nawet iskrzenie. W kuchence mikrofalowej nie podgrzewamy zamkniętych naczyń (i całych jaj! Wzrastające wewnątrz ciśnienie może doprowadzić do ich rozerwania). Nie włączajmy też pustej kuchenki mikrofalowej – niebezpiecznie się nagrzeje, gdy w środku nie ma produktu pochłaniającego energię mikrofal.

..  Piekarnik elektryczny wolnostojący – jaki wybrać? >>>

Czy kuchenki mikrofalowe są bezpieczne dla zdrowia?

Precyzyjne normy określają emisję mikrofal, instalowanie uszczelek i konstrukcje obudowy kuchenki. Domniemana szkodliwość mikrofalówek dotyczy raczej rodzaju żywności w nich przyrządzanej. Wszelkie dania instant służące do podgrzewania mogą zawierać mnóstwo konserwantów. Ponadto w kuchence mikrofalowej (jak w przypadku każdej obróbki termicznej) może dochodzić do zmniejszenia ilości niektórych składników odżywczych (wskazuje się np. niższy poziom witaminy B12). Niebezpieczeństwo dla zdrowia kryją w sobie niektóre naczynia plastikowe, które podczas podgrzewania wydzielają szkodliwe substancje przenikające do żywności. Zawsze więc sprawdzajmy, czy wybrane naczynie przeznaczone jest do mikrofalówki!

Kuchenki mikrofalowe do zadań specjalnych

Współczesne mikrofalówki wyposażone są w mnóstwo ciekawych funkcji oraz innowacyjnych mechanizmów. Producenci tych sprzętów prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych rozwiązań. Na przykład funkcja podgrzewania wieloetapowego umożliwia ugotowanie w czasie jednego procesu potraw głęboko zamrożonych. Mikrofalówka najpierw delikatnie rozmrozi potrawę, a następnie przejdzie do gotowania. Nowoczesne modele wyposażone są też w programy automatyczne, dopasowane do rodzaju podgrzewanej potrawy. Jak to wygląda w praktyce? Wybieramy rodzaj potrawy: pizza, mięso, warzywa, makaron, ziemniaki, ryby, napoje czy popcorn, a także określamy jej wagę. Kuchenka mikrofalowa automatycznie wybiera wtedy moc mikrofal oraz czas podgrzewania.

Kuchenkę mikrofalową można również wykorzystać do przyrządzania pasztetów, sosów, konfitur, warzyw, gulaszu czy potrawek mięsnych. Zupy gotowane w głębokich naczyniach żaroodpornych mają zaś bogaty smak i aromat, nie przywierają do naczynia i się nie przypalają.

Jak urządzić kuchnię? GALERIE ZDJĘĆ