Jak zrobić latte z ekspresu? Spienianie mleka do kawy w ekspresie automatycznym

2019-05-14 17:35

Niesłabnącą popularnością cieszą się mleczne napoje kawowe. Bez porannej, lekkiej kawy z mlekiem prawie połowa Polaków nie wyobraża sobie dnia. Coraz częściej decydujemy się na zakup domowego ekspresu automatycznego, którego zadaniem jest maksymalnie uprościć przygotowanie kawy. Jak wygląda spienianie mleka do kawy w ekspresie? Jak zrobić latte z ekspresu automatycznego?

Mleczna kawa z ekspresu automatycznego
Autor: mat. pras. Philips Większość z nas chętnie sięga po kawę z mlekiem. Czemu by nie móc również w domu przygotować idealnej latte?

Spis treści

  1. Kawa mleczna – kamień węgielny udanego dnia
  2. Rodzaje mlecznych napojów kawowych
  3. Jak zrobić latte z ekspresu automatycznego? Co jest ważne?
  4. Dysza z gorącą parą. Poczuj się jak barista
  5. Karafka na mleko – wady i zalety
  6. Prosto z kartonu
  7. Kawa z mlekiem z ekspresu. Co jeszcze się liczy?

Kawa mleczna – kamień węgielny udanego dnia

Z pewnością są wśród nas tacy, którzy za prawdziwą kawę są skłonni uznać wyłącznie czysty, czarny, intensywny napar, a na tych, którzy ośmielają się „zanieczyszczać” kawę mlekiem, patrzą przynajmniej podejrzliwie. Ich opinia nie zmienia jednak faktu, że kawa mleczna stanowi codzienny wybór połowy Polaków, a jeszcze większa grupa sięga po kawę z mlekiem od czasu do czasu.

..  Ekspresy automatyczne. Na co zwracać uwagę? Doradzamy i obalamy mity

Jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś wątpliwości w kwestii popularności mlecznej kawy w Polsce, niech sobie przypomni, jaki kolor określa się przymiotnikiem „kawowy” i czy aby na pewno jest to intensywna, głęboka czerń.

Rodzaje mlecznych napojów kawowych

Zanim zastanowimy się, czego oczekiwać od domowego ekspresu, zastanówmy się właściwie, jakie rodzaje kawy z mlekiem nas interesują i czym różnią się między sobą. W tym temacie panuje ogólny duch dezinformacji. Czym zatem są latte i spółka?

  • Cappuccino - zacznijmy tam, gdzie kontrowersji raczej nie ma. Cappuccino (z włoskiego „kapucynek”) to napój, którego bazą jest oczywiście espresso. To ono jako pierwsze trafia na dno filiżanki. Następnie dolewa się do niego około 120 mililitrów aksamitnie spienionego mleka. Charakterystyczną cechą napoju są fantazyjne wzory „malowane” przez baristów na powierzchni podczas dolewania spienionego mleka.

Cappuccino
Autor: LuckyBusiness Cappuccino
  • Caffè latte - tu zaczynają się schody. Caffè latte to bowiem kawa w gruncie rzeczy podobna do cappuccino, z tym, że pianki jest tu dużo mniej. Wciąż jednak najpierw do filiżanki lejemy espresso, a następnie gorące, spienione mleko. Nie należy jej mylić z

  • latte macchiato. To najczęstszy wybór polaków w kawiarniach i zazwyczaj mówimy o niej po prostu „latte”. Nazwa tej kawy oznacza z włoska „zaplamione mleko” i nie można odmówić tej nazwie słuszności. Do wysokiej szklanki nalewamy w pierwszej kolejności spienione mleko, a następnie delikatnie wlewamy po ściance porcję espresso. Dzięki temu uzyskujemy charakterystyczne trzy warstwy: na dole mleko, wyżej mleko przybrudzone kawą, a na wierzchu mleczna pianka.

Latte macchiato
Autor: Angela Kotsell / GettyImages Latte macchiato
  • Z kolei termin „macchiato” może oznaczać również inną kawę, mianowicie espresso macchiato lub po prostu cafè macchiato. Nasza znajomość włoskiego jest już wystarczająca, żeby zrozumieć, że stosunek sił układa się tutaj odmiennie. Tym razem zaplamiona (mlekiem) jest kawa, a nie odwrotnie. Macchiato to napój podawany w filiżance do espresso. Na dno najpierw trafia espresso, a następnie dopełniamy napój spienionym mlekiem.

Espresso macchiato
Autor: Yulia Lisitsa / GettyImages Espresso macchiato
  • Flat white, czyli „płaska biała”, to napój o australijskim lub nowozelandzkim rodowodzie, przygotowywany na bazie podwójnego espresso, do którego dolewa się lekko spienione mleko.

Powyższa lista nie wyczerpuje rzecz jasna obszernej listy mlecznych kaw. Standardowe wybory konsumenckie z rzadka jednak wykraczają w stronę innych, wymyślnych propozycji.

Jak zrobić latte z ekspresu automatycznego? Co jest ważne?

W powyższych opisach króluje określenie „spienione mleko”. Padają też takie dodatkowe obostrzenia, jak „mocno” lub „lekko” spienione mleko. Słusznie zatem możemy się domyślać, że kluczowe wymagania wobec ekspresu automatycznego w kwestii przygotowywania kaw mlecznych będą dotyczyć jakości i precyzji spieniania.

Wśród systemów spieniania mleka w ekspresach automatycznych możemy wyróżnić trzy rodzaje. Jednym z nich jest charakterystyczna dysza, znana z ekspresów kawiarnianych. Drugim – karafka, zwana przez niektórych producentów wyspą mleczną. Trzecim zaś – system z rurką i opcjonalnym zewnętrznym pojemnikiem. Są wśród ekspresów również takie, które oferują dwie opcje do wyboru.

Dysza z gorącą parą. Poczuj się jak barista

Najprostszym systemem do spieniania mleka jest dysza, z której wydobywa się gorąca para wodna pod dużym ciśnieniem. Żeby z jej pomocą spienić mleko, potrzebujemy dodatkowego naczynia na mleko. Nalewamy do dzbanka odpowiednią ilość mleka i zanurzamy dyszę w mleku na tak długo, aż uzyskamy pożądany stopień spienienia.

Ta metoda wymaga od nas najwięcej zachodu, ale zarazem umożliwia nam pełną kontrolę nad stopniem spienienia. Własnoręcznie spienione mleko może być powodem do dumy. Pamiętajmy, żeby po każdym użyciu wytrzeć dyszę do czysta.

Karafka na mleko – wady i zalety

Duża część ekspresów jest wyposażona w tak zwaną wyspę mleczną, czyli karafkę, którą uzupełniamy mlekiem i montujemy na sztywno do ekspresu. Ekspres, przygotowując napój, pobiera odpowiednią porcję mleka z karafki, podgrzewa do odpowiedniej temperatury i spienia je, żeby następnie umieścić porcję pianki w naczyniu.

Karafka zapewnia sporo wygody w trakcie przygotowywania napoju, zazwyczaj także dobrze się prezentuje, jako że stanowi integralną część urządzenia. Producenci wyposażają karafki w systemy samoczyszczące, jednakże zastrzegają, że karafkę i tak trzeba samodzielnie myć.

Pamiętajmy, że jest to element wchodzący w kontakt z mlekiem. Mleko dość łatwo się psuje. Na szczęście karafki nadają się do przechowywania w lodówce. Niektóre są dodatkowo wzmocnione, żeby dłużej trzymać chłód. Nie zmienia to faktu, że musimy szczególnie uważać, żeby nie dopuścić do zepsucia się mleka w karafce.

Prosto z kartonu

Ostatnią metodą jest system poboru mleka z zewnętrznego pojemnika. Rurkę, wyposażoną w niektórych modelach w metalową końcówkę, możemy umieścić albo w specjalnie przygotowanym oddzielnym pojemniku, albo po prostu w kartonie mleka.

Karton mleka stojący obok eleganckiego urządzenia według niektórych wygląda gorzej, niż karafka, lecz pamiętajmy, że stoi tam tylko przez chwilę. Poza tym system „rurkowy” minimalizuje liczbę elementów do czyszczenia. Czyścić bowiem musimy tylko samą rurkę, a w wielu przypadkach tylko z zewnątrz, gdyż w środku czyszczona jest automatycznie.

Kawa z mlekiem z ekspresu. Co jeszcze się liczy?

Jakość spienienia mleka nie dość, że jest trudna do obiektywnego zmierzenia, to jeszcze trudno ją sprawdzić przed zakupem. Większość modeli ekspresu jednak pozwala nam decydować o stopniu spienienia, więc możemy z dużym prawdopodobieństwem przypuszczać, że uda nam się spienić zgodnie z własnymi preferencjami.

Jeśli wśród użytkowników ekspresu będzie więcej niż jeden miłośnik mlecznej kawy, zainteresujmy się modelami, w których będziemy w stanie przygotować dwie mleczne kawy naraz. Jest to funkcja dostępna w nieco wyższych modelach.

Amatorzy latte powinni upewnić się, że pod dyszą zmieści się ich ulubiona duża szklanką. Większość modeli posiada albo regulowaną dyszę, albo specjalną nakładkę do niższych filiżanek, którą wystarczy zdemontować (jak na przykład Saeco).

Zwróćmy uwagę, że ze względu na pewien chaos nazewniczy kawy w poszczególnych modelach mogą nazywać się inaczej. Nie bójmy się też eksperymentować. Być może nowy ekspres otworzy przed nami nowe kawowe możliwości!

..  Zaparzacz do kawy – kawiarka, french press i inne. Jak parzyć kawę w domu?

Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy