Jak zrobić kawę idealną? Ekspresy, akcesoria, praktyczne dodatki

2021-01-15 9:43

Pyszna, aromatyczna, z mleczną kremową pianką albo czarna – tak jak lubisz. Istnieje wiele metod przygotowania kawy. Jeśli cenisz wygodę i oczekujesz zawsze tego samego dobrego efektu, zdaj się na automatyczny ekspres. Zaparzy ci kawę nawet na odległość. Ale to niejedyny sposób na zrobienie wspaniałego naparu!

Jak zrobić kawę idealną?
Autor: mat. pras. Bodum Akcesoria i naczynia do kawy z ciekawymi detalami korkowymi

Spis treści

  1. Krótka historia kawy
  2. Wybieramy ekspres do kawy – na co zwrócić uwagę?
  3. Nie tylko ekspres ciśnieniowy – w czym robić kawę?
  4. Akcesoria do przygotowywania i serwowania kawy

Szwedzi mają swoją fikę, czyli „obowiązkową” przerwę na kawę w towarzystwie znajomych z pracy, przyjaciół lub rodziny. Francuzi zaczynają dzień od café au lait w szerokim kubku, w którym zanurzają croissanta czy bagietkę. Włosi piją cappuccino tylko do godziny 12. A my? Według badań przeprowadzonych dla marki Philips 41% ankietowanych Polaków przynajmniej kilka razy w tygodniu sięga po latte, 37% – espresso, a 36% – cappuccino. 70% dodaje do kawy cukier, 46% zimne mleko. 68% rozważa zakup w pełni automatycznego ekspresu do kawy.

Krótka historia kawy

Ponoć wszystkiemu winien jest Kaldi, etiopski pasterz, który zauważył, że jego kozy po spożyciu czerwonych jagód z pewnego krzewu stają się wyjątkowo pobudzone. Krzewem tym był kawowiec... Legenda czy prawda, faktem jest, że za ojczyznę kawy uważa się Etiopię. Co było potem? Wiadomo, że przez długi czas monopol na picie kawy miał świat arabski. Delektowanie się tym aromatycznym napojem było znane tylko tam, gdzie docierał islam. Arabowie pilnie strzegli tajemnicy palenia i parzenia kawy. Obowiązywał nawet zakaz eksportu sadzonek kawowca.

Jak to się stało, że smak kawy poznał cały świat? W poł. XV w. otwarto pierwszą kawiarnię – w Konstantynopolu, po niej szybko powstawały następne. Odwiedzali je podróżnicy i opisywali niezwykły napój podawany w „domach kawowych”. Wciąż jednak nie wiedziano, z czego się go przyrządza. Ciekawość była tak silna, że... Historia nie podaje nazwisk autorów tej kradzieży – faktem jest, że udało się wykraść sadzonki kawowca i przemycić je na Cejlon i Jawę, a stamtąd rozpowszechnić uprawę w Ameryce Południowej i w Afryce.

W dziejach popularyzacji kawy w Europie decydujący udział miał (a jakże) Polak Jerzy Franciszek Kulczycki. Po bitwie pod Wiedniem (1683 r.) zebrał setki worków z brązowym ziarnem, porzuconych przez pokonanych Turków. Ponieważ wcześniej wiele podróżował, wiedział, że to nie karma dla koni, jak wielu sądziło, tylko kawa. I wkrótce otworzył w Wiedniu pierwszą kawiarnię.

Wybieramy ekspres do kawy – na co zwrócić uwagę?

Dobry ekspres powinien być wysokociśnieniowy i mieć szeroki zakres pracy, np. 15-19 barów. Jego wbudowany młynek żarnowy niech umożliwia wielostopniową regulację grubości mielenia kawy, dzięki której dopasujemy smak i intensywność naparu do własnych upodobań. Najlepszy aromat zapewni młynek wykonany z ceramiki – kawa będzie zawsze doskonale zmielona przez długi okres użytkowania. Warto wybrać model ekspresu ciśnieniowego z funkcjami automatycznego czyszczenia i odkamieniania, z pojemnikiem na mleko oraz dużymi zbiornikami na wodę (ok. 2 l) i odpady (14–16 zaparzeń).

Należy też pomyśleć o własnych upodobaniach kawowych i sprawdzić, ile oraz jakie napoje dany model przygotowuje, czy pozwala na personalizację parametrów kawy i zapamiętuje twoje ulubione ustawienia. Na koniec oczywiście design: ekspres powinien pięknie ozdabiać wnętrze.

..  Ekspres ciśnieniowy czy przelewowy – jaki wybrać? >>>

Nie tylko ekspres ciśnieniowy – w czym robić kawę?

1. Kafetierka (inaczej: ekspres mokka). To specjalny trzyczęściowy czajnik. Do dolnego zbiornika wlewa się zimną wodę, na nim mocuje się pojemniczek-filtr z mieloną kawą i przykręca górny zbiornik. Ekspres stawia się na małym ogniu. Gdy woda zaczyna wrzeć, powstająca para pod ciśnieniem przeciska się do górnego zbiornika, „parząc” po drodze kawę, która zbiera się w górnym zbiorniku.

2. Francuska prasa, czyli popularny zaparzacz. Zagotuj wodę. Wsyp do prasy grubo zmieloną kawę. Ile? Na filiżankę o pojemności 150 ml – ok. 2 łyżeczek. Wlej do prasy wodę – dokładnie w takiej ilości, jakiej użyjesz (na 1, 2, 3... filiżanki). Umieść „tłok” we wnętrzu naczynia tak, by nie dotykał napoju, zamknij. Odczekaj ok. 4 minuty. Następnie powoli dociskaj tłok do kawy, aby oddzielić fusy od kawy gotowej do rozlania do filiżanek.

3. Kawa po turecku. To o niej mówi się: czarna jak noc, gorąca jak piekło, słodka jak miłość. Drobniutko zmielone ziarna należy zmieszać z cukrem (w proporcjach 2:1) i wsypać do tygielka (najlepiej mosiężnego, ale wystarczy metalowy garnuszek 0,5 l), zalać zimną wodą i kilka razy mocno podgrzać, tak by brązowa pianka podniosła się, ale wywar nie zagotował. Dla wzbogacenia smaku do kawy dodaje się kardamon, cynamon, 2–3 goździki. Na koniec warto wlać do wywaru kilka kropli zimnej wody, by fusy osiadły na dnie.

4. Drip – w filtrze. To najprostszy sposób parzenia kawy (poleca się zwłaszcza osobom pijącym americanę). Na dzbanku umieszczamy filtr. Wsypujemy do niego kilka łyżeczek kawy (ok. 1 łyżeczki na filiżankę, a dokładnie – 14 g). Kawa do dripa powinna być jaśniej palona i dobrej jakości (jednorodna, nie mieszanka). Powoli zalewamy ją gorącą wodą (o temperaturze ok. 80ºC).

5. Ekspres przelewowy. Takie ekspresy wciąż cieszą się dużą popularnością, bo są znacznie tańsze niż ciśnieniowe, bardziej wydajne i proste w obsłudze. Wystarczy przycisnąć jeden guzik. Ekspres powinien być wyposażony w specjalny podgrzewacz, który utrzymuje temperaturę kawy. Nie powinna jednak stać na podgrzewaczu zbyt długo, bo straci aromat.

Akcesoria do przygotowywania i serwowania kawy

Jeśli kawę przygotowujemy w ekspresie ciśnieniowym kolbowym, na pewno przyda się tamper. Brzmi obco, wygląda niepozornie, ale równomiernie rozprowadza zmieloną kawę w kolbie, co ma ogromne znaczenie dla jej smaku. Jeśli woda znajdzie w porcji zmielonych ziarenek „luźne korytarze”, ucierpi na tym jakość napoju. A zatem: napełnij kawą kolbę i uderz nią lekko w stół. Potem mocno naciśnij proszek tamperem i obróć go wokół własnej osi, aby wypolerować wierzch kawy. Dodatkowo, przechylając tamper, dociśnij kawę na brzegach.

Innym poręcznym akcesorium jest miarka do kawy. Na każdą filiżankę kawy zaparzanej w ekspresie potrzeba 7–8 g kawy. Czy ktoś to będzie ważył? Raczej nie, stad miarki. Każda, zwłaszcza ta dołączana do wyposażenia ekspresu, ma pojemność ok. 7 g.

Kawa z mleczną pianką? Przyda się zwłaszcza elektryczny spieniacz, często zresztą wbudowany w ekspres ciśnieniowy. Ale dobrze sprawdza się też proste urządzenie do spieniania – zarówno ręczne, jak i elektryczne.

..  Spieniacz do mleka – jaki wybrać? Poradnik >>>

I na koniec smaczne dekoracje! Tym zajmuje się specjalna dziedzina zwana latte art. Ale osobom, którym brakuje cierpliwości, do robienia ozdobnych wzorów polecamy gotowe stemple i dekoratory.