Jak wybrać płytę kuchenną? Płyty grzejne: gazowe, indukcyjne, elektryczne

 Jak wybrać płytę kuchenną? Płyty grzejne: gazowe, indukcyjne, elektryczne

Jak wybrać płytę kuchenną? Płyty grzejne: gazowe, indukcyjne, elektryczne

Fot. mat. prasowe Solgaz

Płyty grzejne dają więcej możliwości aranżacyjnych niż kompletne kuchenki. Ale jaką płytę wybrać – indukcyjną, elektryczną czy gazową? Radzimy, czym się kierować przy zakupie, aby cieszyć się piękną i wygodną kuchnią.

Szczególnie dużą swobodę umiejscowienia płyty grzejne dają głównie dlatego, że są dostępne w wielu rozmiarach, już od 30 cm szerokości. Docenią to zwłaszcza właściciele bardzo małych kuchni i osoby prowadzące gospodarstwo domowe w skali mikro. Większość ma prostokątny lub kwadratowy kształt. Najistotniejszym elementem, który je różnicuje, jest rodzaj zasilania i związana z tym technika grzewcza. Na rynku wciąż dostępne są trzy rodzaje płyt: ceramiczne, gazowe i indukcyjne, ale do najpopularniejszych należą dwa ostatnie rodzaje.

Płyty gazowe

Płyty gazowe nie tracą zwolenników, głównie dlatego, że gaz nadal jest nieco tańszy od energii elektrycznej, ale i z tego powodu, że wiele osób, również zawodowych kucharzy, woli gotować na ogniu. Na płycie rozmieszczone są palniki o różnej mocy, zależnie od wielkości płyty w liczbie od 2 do 5. Niektóre palniki mogą mieć podwójną, a nawet potrójną koronę, a zastosowane nowoczesne dysze pozwalają zredukować zużycie gazu o około 20-25 %. Współcześnie wszystkie palniki posiadają wbudowany generator iskry, który uruchamia się przy pomocy pokrętła. Coraz więcej kuchenej jest dodatkowo wyposażanych w specjalny czujnik, który odcina dopływ gazu w sytuacji przypadkowego zgaszenia płomienia.

Rozwiązanie w pół drogi: płyta gazowa bez płomieni. Spalanie odbywa się pod taflą szkła!

Płyty indukcyjne

Płyty indukcyjne kilka lat temu zaczęły przebojem zdobywać klientów. Przepływ energii następuje w nich wyłącznie pomiędzy płytą a dnem naczynia. Wytwarza się wtedy siła elektromagnetyczna, a w dnie garnka powstaje pole indukcyjne emitujące ciepło. I to od dna garnka nagrzewa się pole, a reszta płyty pozostaje chłodniejsza. Nie ma tu oczywiście palników, tylko pola (strefy) grzejne, które zresztą dostosowują się do naczyń o różnorodnych kształtach i rozmiarach. Takie płyty nie mają przeważnie pokręteł, gdyż uruchamiane są sensorowo (przez dotyk). Mogą być wykończane z udziałem ramek albo bez nich. Do plusów tych urządzeń trzeba zaliczyć: wyjątkową skuteczność i szybkość pracy, wyeliminowanie strat energii (płyta zużywa jej jedynie tyle, ile potrzeba do ogrzania garnka), bezpieczeństwo (nagrzewają się tylko nieznacznie), łatwość utrzymania w czystości.

Czytaj też:

Jaka płyta jest lepsza – gazowa czy elektryczna?

 

Kto ma płytę indukcyjną, nie wyobraża sobie innej, jako że jej sprawność pracy oraz walory ekonomiczne nie mają sobie równych. Płyty indukcyjne charakteryzują się szeregiem ułatwiających gotowanie funkcji i rozwiązań. Jednak i płyty gazowe mają wiele plusów. Mówi się, że potrawy przyrządzane na gazie smakują najlepiej. Trzeba im jednak zaliczyć także spory minus, który wiąże się z kwestiami instalacyjnymi. Rury doprowadzającej gaz nie można zakrywać ani chować, np. zabudowując ją. Mało, że musi „iść wierzchem”, to jeszcze jest pomalowana na żółto. Dlatego płytę taką należy umiejscowić możliwie blisko ujęcia gazu, bo kto chciałby „ciągnąć” rurkę przez całą kuchnię, zwłaszcza gdy jest otwarta na pokój. W tej sytuacji przy wyborze rodzaju płyty warto się kierować miejscem, w którym chcemy gotować.

 

Więcej: Płyta indukcyjna czy gazowa – która lepsza? OPINIE >>

Ocena: 0
Zdjęcia: mat. prasowe Solgaz

POLECANE ARTYKUŁY