Dzieje się tak przede wszystkim, dlatego, że płyty grzejne produkowane są w wielu rozmiarach, już od 30 cm szerokości, co ma duży plus, gdy chodzi o niewielkie wnętrza kuchenne albo „mini gospodarstwo” domowe. Choć zazwyczaj mają formę prostokątów lub kwadratów firma Teka proponuje też, idealną na wyspę kuchenną, płytę w kształcie orzecha nerkowca. Najistotniejszym elementem je wyróżniającym jest rodzaj zasilania (mogą, więc korzystać z gazu albo z energii elektrycznej) i związana z tym technika grzewcza. Na rynku wciąż dostępne są trzy rodzaje płyt: ceramiczne, gazowe i indukcyjne, ale do najpopularniejszych należą dwa ostatnie rodzaje.

Płyty grzejne kuchenne: gazowe

Wciąż mają zwolenników, zarówno, dlatego, że gaz nadal jest nieco tańszy od energii elektrycznej, jak i dlatego, że wiele osób w tym zawodowi kucharze wolą gotować na ogniu.. Na płycie rozmieszczone są palniki o różnej mocy, w ilości od 2 do 5, zależnie od wielkości płyty, a wśród nich palniki o zdecydowanie większych rozmiarach oraz mocy, specjalnie na brytfanny lub Woki. Urządzenia marki Teka mają zazwyczaj moc od 1000 do 3000 W, ale także 4000 i 5000 W. Niektóre palniki mogą mieć podwójną, a nawet potrójną koronę, a zastosowane nowoczesne dysze pozwalają zredukować zużycie gazu o około 20-25 %. Wszystkie palniki posiadają wbudowany generator iskry, który uruchamia się przy pomocy pokrętła. Każdy palnik wyposażony jest dodatkowo w specjalny czujnik, który odcina dopływ gazu w sytuacji przypadkowego zgaszenia płomienia. Wszystkie płyty gazowe Teka żeliwne ruszty nakładane na całą powierzchhnię płyty lub wybiórczo wokoło palnika. Ważną funkcją jest zabezpieczenie przeciwypływowe gazu oraz przed uruchomieniem przez dzieci.

Czytaj też:

Płyty grzejne kuchenne: indukcyjne

Przebojem zdobywają klientów, a to dzięki swoim wyjątkowym zaletom. W płytach indukcyjnych przepływ energii następuje wyłącznie pomiędzy płytą a dnem (ferromagnetycznym) naczynia. Wytwarza się wtedy siła elektromagnetyczna i w dnie garnka powstaje pole indukcyjne emitujące ciepło. To od dna garnka nagrzewa się pole, a reszta płyty pozostaje chłodniejsza. Nie ma tu oczywiście palników tylko pola (strefy) grzejne, które zresztą dostosowują się do naczyń o różnorodnych kształtach i rozmiarach. Takie płyty nie mają przeważnie pokręteł, gdyż uruchamiane są sensorowo (przez dotyk). Mogą być wykończane z udziałem ramek albo bez nich. I tak, np. płyta Flex marki Teka, ma 4 pola grzejne, które mogą pracować niezależnie lub połączone w dwa większe bloki. Nie trzeba się przy tym martwić o sposób stawiania naczyń. Wystarczy włączyć funkcję Flex Zone i gotować w dowolnym miejscu. Płytę obsługuje się za pomocą sterowania sensorowego typu „Slider”, a timer z sygnałem akustycznym wyłączy ją po określonym czasie i przypomni o zakończeniu gotowania. Do plusów tych urządzeń trzeba zaliczyć: wyjątkową skuteczność i szybkość pracy, wyeliminowanie strat energii (płyta zużywa jej jedynie tyle, ile potrzeba do ogrzania garnka, bezpieczeństwo (nagrzewają się tylko nieznacznie), łatwość utrzymania w czystości.

Ekspert firmy Teka radzi:

Jaka płyta jest lepsza – gazowa czy elektryczna?

Kto ma płytę indukcyjną, nie wyobraża sobie innej, jej sprawność pracy oraz ekonomiczność nie mają sobie równych. Charakteryzują się szeregiem ułatwiających gotowanie funkcji i rozwiązań. Jednak i gazowe mają wiele plusów, mówi się, że potrawy przyrządzane na gazie smakują najlepiej. Trzeba im jednak zaliczyć także spory minus, który wiąże się z ich instalacją. Rury doprowadzającej gaz nie można zakrywać ani chować, np. zabudowując ją. Mało, że musi „iść wierzchem”, to jeszcze jest pomalowana na żółto. Dlatego płytę taką należy umiejscowić możliwie blisko ujęcia gazu, bo kto chciałby „ciągnąć” rurkę przez całą kuchnię, zwłaszcza gdy jest otwarta na pokój. Nie dość, że jest to trudne w realizacji i dosyć kosztowne, to jeszcze mało estetyczne. W tej sytuacji przy wyborze rodzaju płyty warto się kierować miejscem, w którym chcemy gotować.

 

Co jest, co? Czyli minileksykon płyt Teka:

W płytach gazowych znajdziemy:

  • Bez ramy – sposób wykończenia płyty z powierzchnią szklaną bez fazy na krawędziach.
  • Facette – większość płyt ceramicznych i niektóre płyty gazowe, mają brzegi powierzchni szklanej zakończone fazą, co poprawia estetykę, jak również ułatwia czyszczenie.
  • Podwójny palnik gazowy – z podwójną koroną o wyjątkowo dużej mocy – aż 5000 W, co
  • Znacznie przyspiesza gotowanie.
  • Potrójny palnik gazowy – o mocy aż do 4000 W, ciepło jest równomiernie rozprowadzane na dnie garnka, dzięki czemu potrawa jest przygotowywana w bardzo krótkim czasie przy maksymalnym wykorzystaniu wytworzonej energii.
  • Semi-filo – sposób montażu niektórych płyt gazowych, dzięki czemu, płyta może być niemal na równi z blatem.
  • Sterowanie pokrętłami z zapalaczami – wszystkie modele gazowe wyposażone są we wbudowany generator iskry, która powstaje po naciśnięciu i przekręceniu pokrętła.
  • Zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu – w sytuacji przypadkowego zgaszenia płomienia, zabezpieczenie odcina dopływ gazu.
  • Żeliwna płyta do grillowania i podstawka do woka – dostępne są w wybranych modelach płyt gazowych lub jako wyposażenie dodatkowe.
  • Żeliwne ruszty – wszystkie płyty gazowe mają wytrzymałe żeliwne ruszty, zapewniające stabilność naczyniom.

Sprawdź też: jak urządzić rodzinną i nowoczesną kuchnię >>>

W płytach indukcyjnych znajdziemy:

  • Funkcja „Power Management” – która pozwala na indywidualne ustawienie parametrów generowanej mocy, dzięki temu płytę można bez problemu podłączyć do jednofazowej instalacji elektrycznej pod napięcie 230 V.
  • Funkcja „Power Plus” i „Power” – „Power” pozwala na uzyskanie o 35%, a „Power Plus” nawet o 60% większej mocy pola grzejnego, co umożliwia bardzo szybkie
  • podgrzewanie potraw, a nawet zagotowanie dużej ilości płynów w krótszym czasie. Maksymalny czas działania tej funkcji to 10 minut.
  • Funkcja „Stop & Go” – umożliwia chwilowe (do 10 minut) przerwanie procesu gotowania w nagłych sytuacjach i powrót do poprzedniego trybu pracy bez potrzeby
  • ponownego ustawiania poszczególnych funkcji.
  • Funkcja szybkiego zagotowania – pozwala na jak najszybsze doprowadzenie do wrzenia i kontynuowanie gotowania przy wcześniej wybranym, niższym poziomie mocy. Podczas korzystania z funkcji uwalniane jest 100% mocy danego pola grzejnego, a po upływie określonego czasu, moc jest automatycznie redukowana do poziomu uprzednio wybranego. Czas działania funkcji uzależniony jest od poziomu mocy wybranego dla danego pola.
  • Funkcja „Total Zone” – idealna do przyrządzania potraw w brytfance lub dużym naczyniu. Po uruchomieniu umożliwia sterowanie dwoma polami grzejnymi jednocześnie.
  • Funkcja utrzymywania ciepła – można ją wykorzystać do podtrzymywania
  • w cieple przyrządzonych potraw.
  • Programowany czas gotowania – programowanie z użyciem timera umożliwia ustawienie
  • czasu gotowania, po jego upływie pole się wyłączy i zabrzmi sygnał dźwiękowy.
  • „Smart Boiling” – funkcja ułatwiająca gotowanie makaronu, ryżu, jajek czy warzyw oraz podgrzewanie gotowych potraw. Pierwszy sygnał informuje o zagotowaniu, drugi o włączeniu zegara, kontrolującego czas gotowania, trzeci mówi o redukcji poziomu grzania, aby zapewnić łagodne i równomierne gotowanie
  • Sterowanie sensorowe typu „Slider” – ma je większość płyt, a polega na przesuwaniu opuszkiem palca po sensorowym „suwaku”.
  • System rozpoznawania naczyń – informuje, czy naczynie jest odpowiednie dla płyty
  • indukcyjnej, jeśli nie, na wyświetlaczu ukazuje się litera „U” i pole się nie włączy.
  • Zabezpieczenie przed dziećmi – to blokada nastawień lub uruchomienia, które zabezpieczają przed zmianą ustawionych parametrów albo przypadkowym włączeniem płyty.