Szkło barowe to prawdziwa studnia bez dna. W czym podawać wino, jak serwować drinki, a jak nalewki czy koktajle? Kieliszek z prostym rantem czy zwężany u góry? Szklanka z grubym dnem czy tradycyjny kieliszek na wysokiej nóżce? Wybór odpowiedniego szkła barowego może przyprawić o zawrót głowy. Nawet jeśli nie organizujesz często wystawnych przyjęć, w barku przyda Ci się zestaw szkła do zimnych napojów. Sześć szklanek do wody, napojów gazowanych i soków. Przydadzą się też szklanki z nietłukącego się poliwęglanu lub plastiku. Wyższe szklanki do koktajli, niższe z grubym dnem – do serwowania whisky. Do tego kieliszki do wina i otwieracz – zestaw wydaje się kompletny. Twoje zaplecze barmańskie powinno być nieco bogatsze w momencie, kiedy często zapraszasz przyjaciół na kieliszek wina.

Jak podawać wino: kieliszki do wina białego i czerwonego

Serwowanie wina to pozornie banalna rzecz. Dla laika jednak trudnością okaże się wybór odpowiedniego kieliszka. Jak wiadomo, w innym kieliszku podajemy wino białe, a w innym wino czerwone. Do wytrawnych czerwonych i cięższych win idealnie nadają się pękate kieliszki zwężane u góry, ponieważ skupiają aromaty, redukują taniny. Lżejsze i różowe wina można podawać w kieliszkach z prostym rantem. Do serwowania białych win poleca się kieliszki smuklejsze, na długich nóżkach. Na koniec pozostaje nam podawanie szampana. Ten serwujemy z kolei w wąskich i długich kieliszkach, tzw. fletach. Taki kształt kieliszka sprawia, że bąbelki wina musującego są uwalniane powoli.

Jak serwować nalewki domowej roboty?

Serwowanie poszczególnych rodzajów win mamy już opanowane, zostaje więc podawanie słodkich nalewek i innych trunków domowej roboty. Ziołowe lub słodkie owocowe trunki przeważnie stawia się na stole w szklanych karafkach – smukłych, ale stabilnych, z wygodną rączką, ozdobną zatyczką oraz wyprofilowanym dzióbkiem zapobiegającym kapaniu nalewki na obrus.

Sprawdź też: nalewka z malin - PRZEPIS

Kieliszki nie muszą pochodzić z tej samej kolekcji co karafka. Ważne, by były małe, szczupłe i na nóżce. Ta ostatnia przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy pijemy schłodzony likier. Trzymając kieliszek za czarkę, niepotrzebnie ogrzewalibyśmy napój.

Serwowanie napojów: przydatne akcesoria

W kwestii serwowania win można rozprawiać bez końca. Same kieliszki to jednak połowa sukcesu. Warto wyposażyć swoją kuchnię w przydatne akcesoria, które pozwolą na chwilę poczuć się barmanem z prawdziwego zdarzenia. Jednym z nich jest karafka. Na dnie butelki z winem często tworzy się osad, który nie powinien trafić do kieliszków. Co go powstrzyma? Ostrożne przelanie wina do karafki. Lub jeszcze lepiej do dekantera, czyli specjalnej karafki z filtrem u nasady szyjki. Wpływający do niego trunek rozchodzi się po ściankach – tym samym napowietrza, uwalnia głębię smaku i aromatu. Wyprofilowany korek ułatwia serwowanie wina. Kolejnym, pomysłowym urządzeniem są podręczne napowietrzacze. Gdy nie masz pod ręką karafki, użyj takiego napowietrzacza. Umieszczony w szyjce butelki, zwalnia przepływ wina do kieliszka i pozwala mu dłużej oddychać.

Sprawdź też: Riedel – kieliszki do wina. ENCYKLOPEDIA MAREK

Podczas większych przyjęć, którym towarzyszom tańce, przydatne okażą się akcenty, które pozwolą na rozróżnienie kieliszków gości. Zadbajmy o to, by każdy gość miał przypisany inny odcień szklanki, kieliszka, miseczki. Wówczas, nikt nie będzie się martwić, że właśnie korzysta z nie swoich naczyń. Pamiętajmy także, że poza lodówką butelki z napojami szybko nabierają temperatury pokojowej. Co je schłodzi oprócz kostek lodu? Termoizolacyjne pojemniki, np. specjalne wiaderko z kilkuwarstwowymi ściankami, karafka lodówkowa ubrana w neoprenowy skafander utrzymujący niska temperaturę.

Przechowywanie szkła barowego: praktyczne triki

Pełen asortyment szkła barowego jest naprawdę obszerny. Jeśli nie dysponujesz wystarczającą ilością miejsca w szafkach, wybierz szkło, które można bez problemu włożyć jedno w drugie. Kieliszki o uniwersalnym kształcie, czyli te na krótkiej nóżce i szerokiej podstawce, nadają się zarówno do serwowania wody, wina, zimnych napojów, a także deserów czy przekąsek. Wybierając jednak szkło barowe, warto zwrócić uwagę na jego rodzaj. Pamiętajmy, że najtańsze szkło jest najcieńsze. Wybierając je nieco zaoszczędzimy, ale nie będzie to zestaw na lata, ponieważ jest łatwe do stłuczenia. Im grubsze szkło, tym odporniejsze. Szkłem z górnej półki jest szkło kryształowe, które jest najdroższe, a jednocześnie najbardziej efektowne.

Domowa lemoniada: przepis

Składniki:

  • 1,5 l wody mineralnej (gazowanej lub naturalnej),
  • sok z 5–6 cytryn,
  • cukier albo miód do smaku (minimum 6 łyżek),
  • kilka listków świeżej mięty,
  • kostki lodu.

Przygotowanie:
W dużym dzbanku wymieszaj wodę, sok z cytryn oraz cukier lub miód. Gdy cukier się rozpuści, dodaj lód i miętę. Serwuj w szklankach ze słomkami.

Grzane wino: przepis na grzańca

Składniki:

  • 0,7 l czerwonego wina (wytrawnego albo półsłodkiego),
  • 5 łyżek cukru brązowego lub miodu (2 łyżki do wina półsłodkiego),
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 4–6 goździków,
  • 4 gwiazdki anyżu,
  • szczypta mielonego cynamonu,
  • 6 kawałków kory cynamonu,
  • 2 pomarańcze,
  • 4 mandarynki.

Przygotowanie:
Wino wlej do garnka. Dodaj goździki, anyż, cynamon, cukier brązowy i waniliowy. Podgrzewaj na wolnym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Owoce wyszoruj, sparz. Pokrój na plasterki. Rozlej wino do szklanek i uzupełnij cytrusami i oraz laskami cynamonu.

Gin z tonikiem: przepis

Składniki:

  • 200–250 ml ginu,
  • 300–350 ml toniku,
  • 3 dobrze umyte limonki,
  • 6 owoców kumkwatu,
  • rozdrobnione kostki lodu.

Przygotowanie: Gin rozlej do kieliszków. Uzupełnij kostkami lodu i tonikiem. Delikatnie zamieszaj mieszadełkiem. Limonki oraz kumkwat pokrój w cienkie plasterki, dodaj do kieliszków.

Zobacz także: jak jeść sushi - jedzenie sushi pałeczkami lub palcami