W płytach indukcyjnych energia elektryczna jest odpowiednio przetwarzana, w wyniku czego ciepło jest wytwarzane bezpośrednio na dnie naczynia. Wygląda to inaczej niż w przypadku pól grzejnych w płytach ceramicznych. Tam energia dociera do grzałki, grzałka ogrzewa pole, a pole – garnek.

W płytach indukcyjnych ciepło wytwarzane jest bez grzałki i bez pośrednictwa płyty. Nagrzewanie się płyty jest wynikiem wtórnego przekazywania ciepła z naczynia do płyty.

Indukcja w procentach

Indukcyjne płyty ceramiczne są jeszcze nowością. Ich zaletą jest przede wszystkim oszczędność energii (w porównaniu ze standardowymi płytami ceramicznymi do 25%), skrócony czas gotowania (do 30%). Cena (około 40% wyższa od ceny standardowych płyt ceramicznych) odzwierciedla nowatorskie rozwiązania zastosowane w tych urządzeniach.

Specjalna płyta = najlepsze specjalne naczynia

Do płyt indukcyjnych należy używać specjalnych naczyń (z metali ferromagnetycznych, czyli takich, które przyciągają magnes). Nie można stosować naczyń z aluminium, ze szkła czy stali szlachetnej. Teoretycznie do gotowania na płycie indukcyjnej dozwolone jest używanie naczyń emaliowanych, ale tylko takich, których wkład wykonany jest z metalu ferromagnetycznego. Jednak nie wszyscy producenci płyt indukcyjnych zalecają takie rozwiązania.