Płyty wpuszcza się w blat kuchenny, który musi mieć przynajmniej 30 mm grubości. Przedtem trzeba zrobić, według dołączonego do płyty szablonu, wycięcie. Urządzenia te mogą mieć różne kształty, choć najczęściej spotykane są prostokątne lub kwadratowe. Typowe wymiary to: szerokość od 30–90 cm i głębokość – ok. 55 cm. Na płytach znajduje się od jednego do sześciu palników (pól grzewczych) oraz panel sterujący – pokrętła, przyciski albo pola (wystarczy ich dotknąć). Są też na rynku płyty sprzedawane razem z piekarnikami. Urządzenia montuje się w słupku – jedno pod drugim – mają one wspólne sterowanie, umieszczone zwykle na piekarniku. Biorąc pod uwagę rodzaj zasilania, urządzenia te można podzielić na dwie zasadnicze grupy.

Płyty gazowe

Są ze stali inox lub emaliowanej, bywają też szklane i ceramiczne lub witroceramiczne (rodzaj ceramiki). Ich palniki mają zróżnicowaną wielkość oraz moc (od 1 do 3 kW), zawsze jest też palnik (lub dwa) do szybkiego gotowania oraz z podwójną lub potrójną koroną. Niektóre modele mają palnik owalny (pośrodku), na którym można stawiać podłużne brytfanny. Do sterowania najczęściej służą pokrętła. Płyty te wyposażone są w:

  • zapalarkę (w pokrętle)
  • systemy przeciwwypływowe (dotyczą gazu)
  • zabezpieczenia uniemożliwiające włączenie przez dzieci
  • stabilizację płomienia (nawet maksymalnie przykręcany sam nie zgaśnie)
  • ekologiczny system spalania (minimalna ilość gazu trafia do atmosfery).

Płyty elektryczne

Większość to płyty ceramiczne, witroceramiczne lub szklane, chociaż bywają również stalowe. Modele ceramiczne mają pola grzewcze (stalowe – palniki) o różnej mocy (od 1,2 do 2,4 kW), najczęściej tzw. szybkogrzejne (Hi-Lighte). Może być też pole owalne czy podłużne (na brytfannę) i jedno z rozszerzeniem, o zmiennym zasięgu (podwójne lub potrójne, zwiększające moc). Steruje się pokrętłami lub sensorami (przez dotyk). Płyty elektryczne mogę mieć:

  • timer (dźwiękowy sygnał oznajmujący wyłączenie się pola)
  • zabezpieczenie przed niepożądanym włączeniem
  • wskaźnik pracy pola (widzimy, z jaką mocą pracuje) oraz dołączenia dodatkowej strefy
  • strefy szybkiego gotowania (dodatkowa dawka energii sprawia, że pole szybciej się nagrzewa)
  • awaryjne wyłączanie npole dzielone (nagrzewa się fragmentami)
  • automatyczne zagotowanie (po zagotowaniu potrawy moc pola spada)
  • wskaźnik zalegania ciepła (pokazuje, czy pole jest jeszcze ciepłe)
  • zatrzymanie pracy pola w trakcie
  • możliwość programowania pracy poszczególnych pól (same się włączą lub wyłączą o określonym czasie)
  • czujnik gotowania zapobiegający wykipieniu (działa na podczerwień i utrzymuje temperaturę wewnątrz naczynia na stałym poziomie).

Płyta indukcyjna - droga, ale tania

Taka właśnie jest płyta indukcyjna (rodzaj płyty elektrycznej). Jej cena jest wprawdzie wysoka, lecz w trakcie eksploatacji szybko się zwraca. Zamontowane pod blatem cewki indukcyjne wytwarzają pole elektromagnetyczne. Cała energia cieplna przenoszona jest więc wprost na potrawę. Nie nagrzewa się ani garnek, ani płyta, a zatem nie ma żadnych strat energii elektrycznej. Pole włącza się samo w momencie postawienia naczynia i samo rozpoznaje jego wielkość. Gdy garnek zdejmujemy – wyłącza się. Na takich płytach można gotować tylko w naczyniach ze stali ferromagnetycznej.

Czyszczenie płyt grzejnych

Najlepiej jest używać mleczek przeznaczonych do konkretnych powierzchni – metalowych, emaliowanych czy ceramicznych. Płyty szklane oraz ceramiczne trzeba też wycierać do sucha, by nie zostawały smugi.

Montaż płyty grzejnej - z fachowcem bezpieczniej

Powinno się powierzyć go fachowcowi, zwłaszcza gdy instalujemy płytę gazową, ale i przy elektrycznej warto postąpić podobnie z uwagi na wymogi bezpieczeństwa i gwarancji. Płytę grzejną można umieścić prawie w każdym miejscu blatu roboczego. Prawie w każdym, gdyż w przypadku urządzenia gazowego będziemy zobligowani przebiegiem instalacji gazowej. Wprawdzie można ją przedłużyć, ale rur gazowych nie wolno zabudowywać, co najwyżej można je „zamaskować”. W przypadku płyty elektrycznej należy, przed zakupem, zorientować się, czy mamy dojście do siły (prąd trójfazowy), bo większośc tych płyt siły wymaga. Gdybyśmy zaś skorzystali z prądu dwufazowego, nie moglibyśmy używać innych urządzeń.