Przez kilka lat toczyły się dyskusje, czy potrawy z kuchenek mikrofalowych są zdrowe. Ostatecznie zwyciężyły względy praktyczne, czyli bardzo szybkie i łatwe gotowanie, jakie gwarantują mikrofalówki. Taka kuchenka przyda się zwłaszcza tym, którzy z braku czasu gotują raz na tydzień, a potem tylko odgrzewają czy rozmrażają potrawy, oraz wszystkim niecierpliwym i wiecznie zajętym. Może dlatego stała się popularnym prezentem ślubnym.

Krok pierwszy - sterowanie mikrofalówką

  • mechaniczne – mają je starsze lub tańsze modele – użytkownik sam musi ustawić moc urządzenia i czas działania kuchenki. Te ustawienia przynajmniej na początku robi się “na oko”, więc czasem trzeba włączać kuchenkę kilka razy, zanim trafi się we właściwy czas i natężenie gotowania;
  • elektroniczne (automatyczne) – typowe dla droższych modeli. Jest znacznie wygodniejsze niż mechaniczne, wystarczy wybrać rodzaj potrawy (np. ryba, drób czy warzywa), wprowadzić jej orientacyjną wagę i wybrać opcję, np. gotowanie lub rozmrażanie. Kuchenka sama dobierze potrzebną moc grzania i czas przygotowywania potrawy;
  • tzw. inteligentne – wyposażone są w nie urządzenia najnowszej generacji. Same sprawdzają wagę i objętość potrawy, “zgadują”, z czego jest zrobiona, i ustawiają wszystkie parametry, trzeba tylko zdecydować, co chce się zrobić z jedzeniem: odgrzać je czy ugotować.

Krok drugi - moc i pojemność kuchenki mikrofalowej

Jeśli kuchenka mikrofalowa ma służyć wyłącznie do szybkiego podgrzewania potraw czy ewentualnie do ich rozmrażania, wystarczy, gdy ma niewielką moc (np. 700 W). Jeśli jednak zamierzasz w niej dużo gotować, piec, a nawet grillować, bo np. w kuchni nie mieści się piekarnik, zdecyduj się na model o dużej mocy (ponad 1000 W). Ważne jest też, ilu domowników będzie z kuchenki korzystało. Duża pojemność (np. 34 l) przyda się, jeżeli zwykle przygotowujesz potrawy dla kilku osób.

Krok trzeci - funkcje dodatkowe mikrofalówki

Mikrofalówka może być wyposażona w wiele różnych funkcji, wybierz takie, z których masz zamiar korzystać:

  • grill – trzeba pamiętać, że w kuchenkach o małej mocy grillowanie trwa dość długo;
  • rozmrażanie – w droższych modelach jest specjalny system, który zapobiega nagrzewaniu się rozmrażanej żywności;
  • szybkie podgrzewanie – wystarczy włączyć jeden przycisk, aby danie delikatnie się podgrzało, ta funkcja przydaje się, gdy bardzo się spieszymy i nie mamy czasu na zastanawianie się, ile waży potrawa;
  • gotowanie na parze – jeden z najnowszych pomysłów producentów kuchenek; w wyposażeniu jest specjalne naczynie, które umożliwia taki sposób przyrządzania potraw (ważne dla osób na diecie);
  • opiekanie – pozwala przygotować chrupiące potrawy, np. tosty;
  • termoobieg – dzięki niemu ciasto upiecze się szybko i równomiernie.

Jak dbać o kuchenkę mikrofalową?

Kuchenka mikrofalowa nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych, trzeba pamiętać jednak o kilku zasadach jej użytkowania:

  • wnętrze i obudowę najlepiej jest myć miękka szmatką z dodatkiem płynu do naczyń;
  • nie wolno uruchamiać pustej kuchenki;
  • otwór wentylacyjny nie może być zasłonięty;
  • potrawy należy przyrządzać wyłącznie w naczyniach, na których zaznaczono, że mogą być używane do tego celu;
  • nie powinno się wstawiać do kuchenki potraw w:
    - naczyniach metalowych i w foliach (kuchenka może zostać uszkodzona);
    - naczyniach ozdobionych złotymi lub srebrnymi motywami (dekoracje mogą się zniszczyć);
    - pojemnikach z melaminy (tworzywo sztuczne, z którego wykonywane są np. tace), ponieważ mogą popękać.

Jakie zabezpieczenia mają mikrofalówki?

Nowoczesne kuchenki są bezpieczne. Przede wszystkim wyłączają się automatycznie po otwarciu drzwiczek, nawet gdy nastąpi to w trakcie gotowania. Jeśli w domu jest małe dziecko, warto wybrać model z blokadą drzwiczek, dzięki czemu maluch nie otworzy ich, a tym samym nie poparzy się gorącą potrawą. Możliwe jest też zablokowanie przycisków (kombinacją klawiszy), co uniemożliwi dziecku włączenie kuchenki.