Gotowanie łatwiejsze, niż myślisz – sprzęty AGD pomagają początkującym kucharzom

2019-05-27 14:15

Współczesne sprzęty AGD pozwalają rozwinąć kulinarną pasję, nawet jeśli mamy małe doświadczenie w tym zakresie. Piekarniki i płyty indukcyjne wiele rzeczy zrobią za nas, a przede wszystkim zadbają o właściwe przygotowanie przysmaków. Na końcu zaś wszystkie zabrudzone naczynia wrzucimy do nowoczesnej zmywarki. Podniebienie zachwycone, a porządek utrzymany!

Spis treści

  1. Nowoczesne piekarniki, czyli profesjonalizm dla początkujących
  2. Funkcjonalne płyty indukcyjne
  3. Wygodne zmywanie
  4. Sprzęty AGD intuicyjne i inteligentne

Nowoczesne piekarniki, czyli profesjonalizm dla początkujących

Dzięki nowoczesnym piekarnikom można gotować w domu jak profesjonaliści, a dotyczy to nawet początkujących kucharzy. Urządzenia AGD dają nam nie tylko ciekawe możliwości techniczne, takie jak gotowanie na parze czy sous-vide, lecz także interaktywne przepisy i automatyczne programy, które dbają o to, abyśmy nie popełnili błędu i zawsze uzyskali doskonały efekt. Piekarniki Electrolux Pozwalają zatem z sukcesem rozwinąć kulinarną pasję. Szczególnie godne uwagi są piekarniki parowe, które umożliwiają zarówno tradycyjne pieczenie z termoobiegiem, jak i z wykorzystaniem pary wodnej. Co zyskujemy? Na przykład chrupiącą na zewnątrz i różową w środku pierś z kaczki, soczystą i aromatyczną pieczeń czy pachnący świeżością chleb.

Ułatwieniem dla szefa kuchni o niewielkim stażu (choć nie tylko dla niego!) będzie też termosonda. Moduł ten monitoruje temperaturę wnętrza potrawy, chroni więc zarazem przed niedopieczeniem, jak i przepieczeniem dania. A gdy potrawa jest gotowa, sygnalizuje zakończenie pracy i wyłącza piekarnik.

Ważną rolę odgrywają nowoczesne funkcje piekarników. W przypadku urządzeń firmy Electrolux oprócz wspomnianej termosondy są to m.in.:

  • Connectivity: piekarnik można obsługiwać z poziomu aplikacji mobilnej MyElectrolux. Wybieramy przepis, a sprzęt samodzielnie dobiera parametry pieczenia.
  • Steamify®: wybieramy tylko temperaturę pieczenia. Urządzenie zaś ustawia inne wskaźniki, w tym ilość pary, tak by osiągnąć jak najlepsze rezultaty.
  • Gotowanie wspomagane: wystarczy wybrać jeden z wielu zdefiniowanych przepisów i cieszyć się za każdym razem doskonałymi efektami pieczenia.

Warto w tym miejscu podkreślić, że piekarników parowych można też używać tak jak piekarników tradycyjnych.

Funkcjonalne płyty indukcyjne

Gdy gotujemy na płytach indukcyjnych, nagrzewają się jedynie naczynia, natomiast płyta pozostaje zimna. Dzięki temu to bardzo bezpieczne rozwiązanie, które łatwo utrzymać w czystości. Precyzyjnie regulujemy temperaturę, a gotowanie czy smażenie jest o wiele szybsze przy niższym zużyciu energii niż w przypadku np. kuchenek ceramicznych bądź zwykłych elektrycznych. Do tego wszystkiego dochodzą funkcje, które pozwalają wyczarować dania jak z najlepszej restauracji, nawet jeśli jesteśmy początkującymi kucharzami. Dobry przykład stanowią płyty indukcyjne SLIM-FIT marki Electrolux – najpłytsze na rynku (w porównaniu do modeli konkurencji). Taką płytę umieścisz w blacie o grubości 12 mm nad szufladami i w blacie 28 mm nad piekarnikiem Electrolux. Sztukę kulinarną możesz dzięki temu rozwijać nawet w mieszkaniu, w którym nie przewidziano miejsca na kuchnię z prawdziwego zdarzenia.

Nowoczesne płyty indukcyjne do zabudowy działają intuicyjnie i ergonomicznie. W przypadku sprzętów Electrolux warto wymienić kilka ważnych funkcji ułatwiających gotowanie:

  • Infinite™: duże i elastyczne pola grzewcze, które automatycznie dostosowują się do rozmiaru oraz kształtu naczyń.
  • SenseFry®: płyta indukcyjna sama określi parametry gotowania. Wystarczy, że na wyświetlaczu TFT wybierzesz rodzaj potrawy i poziom smażenia, a technologia SenseFry® utrzyma stałą temperaturę na powierzchni naczynia (to pozwala np. przygotować idealne naleśniki).
  • SenseBoil®: płyta rozpoznaje moment zagotowania wody i automatycznie redukuje moc. Dzięki temu mamy pewność, że nic nie wykipi.
  • SensePro®: bezprzewodowa termosonda na bieżąco mierzy temperaturę wnętrza, a informację przekazuje do płyty. Pozwala to wygodnie przygotować smaczne dania gotowane, smażone, duszone, a także przyrządzane metodą sous-vide jak w najlepszej restauracji.
  • Hood2hood: czyli współpraca płyty z okapem. Ten ostatni samoczynnie się włącza, a siła wyciągu jest dostosowana do intensywności gotowania.
  • FlexiBridge: a więc duża strefa gotowania. Można wygodnie łączyć pola grzewcze na różne sposoby: (1) połączenie segmentów w dwa większe pola, (2) połączenie trzech segmentów, (3) połączenie czterech segmentów w jedno duże pole.

Wygodne zmywanie

Popisowe gotowanie oznacza często… sporo rzeczy do umycia po wszystkim. Niekiedy może to nawet odstraszać początkujących kucharzy. Dlatego warto się zastanowić nad wyborem odpowiedniej zmywarki, która szybko i przy niskim zużyciu wody oraz energii elektrycznej rozwiąże ten problem. Przeciętne zużycie wody w zmywarkach – w pełnym programie dla mocno zabrudzonych naczyń – to 10-20 l. Minimalne (w programach skróconych): 6-7 l. Tymczasem ręczne umycie kompletu 15 naczyń to nawet 115 l wody! Jeśli zdecydujemy się na codzienne korzystanie ze zmywarki, zużyjemy nawet 13-krotnie mniej wody w porównaniu z tradycyjnym zmywaniem. Co więcej, obsługa nowoczesnych urządzeń to czysta przyjemność. Zmywarka ComfortLift® marki Electrolux wyposażona jest w innowacyjny i pierwszy tego typu kosz, który można podnieść na wygodną wysokość, bez trudu włożyć naczynia do zmywarki, a później je wyjąć. Płynny i kontrolowany ruch podczas opuszczania kosza gwarantuje pełne bezpieczeństwo naczyń. Z kolei trzecia szuflada zmywarek MaxiFlex jest zaprojektowana tak, że wygodnie pomieścisz w niej sztućce i przybory kuchenne, a dzięki temu w dolnych koszach umyjesz jednocześnie aż 14 kompletów naczyń. Dzięki temu całą pracę można wykonać za jednym razem. Warto też zwrócić uwagę na specjalny program do mycia szkła – GlassCare 45°. Odpowiednio niższa temperatura zapewnia szklanym naczyniom pełne bezpieczeństwo i krystaliczny blask.

Inne godne polecenia rozwiązanie to prosta obsługa zmywarek Electrolux QuickSelect. Zgodnie z nazwą można szybko i wygodnie wybrać cykl zmywania. Wystarczy przesunąć palcem, aby określić czas trwania cyklu, a następnie – za dotknięciem – dodatkowe opcje. Reszta to już praca urządzenia!

Ponadto dzięki nowej technologii AirDry drzwi zmywarki otwierają się automatycznie w ostatniej fazie cyklu zmywania. To naturalny sposób na idealne wysuszenie naczyń przy jednoczesnym pozbyciu się zacieków oraz obniżeniu zużycia energii. Warto też zwrócić uwagę na satelitarne ramię spryskujące FlexiSpray. W połączeniu z pięcioma poziomami natrysku gwarantuje doskonałą skuteczność zmywania. W odróżnieniu od konwencjonalnych ramion spryskujących FlexiSpray porusza się w kilku różnych płaszczyznach. Dzięki temu strumienie wody docierają do wszystkich zakątków zmywarki, zapewniając, że naczynia będą idealnie czyste niezależnie od ich ilości oraz stopnia zabrudzenia. Unikalne połączenie stylu i najlepszej technologii zmywarek ComfortLift® wyróżnione zostało prestiżową nagrodą Gold Product Design Award 2017.

Sprzęty AGD intuicyjne i inteligentne

Techniczne nowinki sprawiają, że gotowanie jest mniej absorbujące. Zamiast pilnować czasu i temperatury, wystarczy wybrać odpowiedni program w płycie lub piekarniku, a urządzenie zadba, by ciasto pięknie się zrumieniło, a stek był idealnie wysmażony. Dzięki temu bez stresu, że coś się przypali, można powtórzyć z dzieckiem tabliczkę mnożenia albo spędzić kilka chwil z książką.

Artykuł przygotowany we współpracy z firmą Electrolux, www.electrolux.pl