Gofrownica i opiekacz: jakie wybrać? Robimy gofry z opiekacza

2021-02-05 7:20

Jaka gofrownica będzie najlepsza? A może lepiej przygotowywać gofry z opiekacza? Przygotowaliśmy poradnik zakupowy na temat małego AGD dla miłośników gofrów.

Spis treści:

Gofrownica - mały wielki sprzęt

Gofrownica to mały sprzęt AGD, z użyciem którego można przygotować smaczny podwieczorek. Goframi zajadają się dzieci, ale lubią je także dorośli. Można powiedzieć, że gofry to wprawdzie więcej niż wafle, ale mniej niż rodzime racuchy czy placki, bo te mają nieco inny skład i smaży się je na tłuszczu, stąd też mają wyższą kaloryczność. Oczywiście dużo zależy od dodatków, „suchy” gofr ma ok. 140 kcal w 100 g, podczas gdy racuch o mniej więcej tej samej gramaturze – ok. 217 kcal, za całą resztę (kaloryczność) odpowiadają jednak dodatki. Jeśli chcesz robić gofry z opiekacza, nieodzownym sprzętem będzie gofrownica lub opiekacz.

Gofrownica i opiekacz: rodzaje i ich wyposażenie

Pyszne gofry możemy przyrządzić we własnej, nawet małej kuchni. W zasadzie są dwie grupy sprzętu AGD do robienia domowych gofrów. Pierwsza obejmuje gofrownice, które tylko wypiekają gofry (jeden, dwa, a nawet cztery naraz – prostokątne lub w kształcie serc), natomiast druga grupa sprzętów często nosi nazwę „opiekacze”. Niekiedy są to urządzenia wieloczynnościowe i poza goframi pozwalają także grillować kawałki mięsa oraz zapiekać kanapki.

Gofrownica i opiekacz mają podobną budowę: składają się z połączonych ze sobą dwóch, umieszczonych w obudowie płyt grzewczych pokrytych specjalną, nieprzywierającą powłoką (może być ceramiczna). Na obudowie znajdują się najczęściej dwie (w starszych modelach typowych gofrownic bywała tylko jedna) lampki kontrolne – świecąca się na czerwono informuje, że urządzenie podłączone jest do sieci, zaś ta, która zaświeci się na zielono, oznajmia, że urządzenie jest gotowe do pracy. Niektóre gofrownice mają temperaturę regulowaną automatycznie, inne mogą mieć na obudowie pokrętło do jej ustawienia.

Jaki ekspres do kawy wybrać? Przewodnik zakupowy >>>

Kolejny element gofrownicy lub opiekacza to termostat, który odpowiada za utrzymanie temperatury. Większość modeli gofrownic ma także miejsce na kabel, a wszystkie można stawiać w pionie, co bardzo ułatwia ich przechowywanie. Natomiast opiekacze wyposażone są dodatkowo w trzy rodzaje wymiennych płyt, dostosowanych do rodzaju przyrządzanej potrawy, po wyjęciu niektóre z nich (mówi o tym instrukcja) można myć w zmywarce.

Jaki blender wybrać? Stojący, ręczny, do koktajli? >>>

MUST HAVE kuchennego AGD: GALERIA INSPIRACJI  

Jak prawidłowo używać gofrownicy?

Gofrownica to urządzenie AGD niezwykle proste w obsłudze i działaniu. Dobrze jest przed rozpoczęciem pracy posmarować lekko obie powierzchnie gofrownicy (górną i dolną) pędzelkiem zanurzonym w oleju (można to też zrobić za pomocą kawałka ręcznika papierowego), a następnie włączyć urządzenie do sieci elektrycznej (zaświeci się czerwona lampka) i odczekać kilka minut, aż płyty się nagrzeją (zaświeci się zielona lampka).

Jeśli jest to typowa gofrownica, trzeba przygotować wcześniej odpowiednie ciasto na gofry, a następnie nalać je na dolną płytę i zamknąć urządzenie. Zielona lampka w czasie pracy będzie się zapalała i gasła, co znaczy, że termostat utrzymuje odpowiednią optymalną temperaturę, a gdy skończy pracę – zgaśnie.

W przypadku urządzenia wieloczynnościowego postępujemy identycznie, tyle że zamiast ciasta na gofry możemy też zapiec kanapkę albo kawałki mięsa na odpowiedniej płycie, także kładąc je na dolną część i zamykając urządzenie. Po skończonej pracy trzeba urządzenie wyłączyć z sieci, poczekać, aż ostygnie, i umyć.

Gofrownica: konserwacja

Do czyszczenia domowych sprzętów i mycia powierzchni płyty gofrownicy dobrze jest użyć zwykłej ściereczki z płynem do mycia naczyń, a potem jeszcze przetrzeć wypłukaną z płynu wilgotną ściereczką. Nie powinno się stosować żadnych ostrych czyścików, bo można uszkodzić powłokę (podobnie przy wyjmowaniu potraw nie należy używać, np. ostrych noży do podważania). Jak to było powiedziane, płyty z niektórych modeli gofrownic, można bezpiecznie myć w zmywarce.

Gadżety do kuchni: wybieramy akcesoria kuchenne    

Kupujemy gofrownicę i opiekacz - na co zwrócić uwagę?

Jeśli chcemy mieć urządzenie typu 2 lub 3 w 1, warto wybrać opiekacz, jeśli zależy nam tylko na gofrach, wystarczy typowy model gofrownicy, który jednak dobrze jest dopasować do liczby osób w rodzinie. Na przykład przy dwójce dzieci lepsza będzie taka gofrownica, która wypieka 2, a nawet 4 gofry naraz.

Dobrze jest spytać w sklepie, czy gofrownica pokryta jest wewnątrz specjalną nieprzywierającą powłoką, a także czy ma nienagrzewającą się obudowę. To ostatnie jest szczególnie ważne dla bezpieczeństwa najmłodszych.

Gofry z opiekacza: jakie rodzaje gofrów można przyrządzić?

Wbrew pozorom jest kilka rodzajów gofrów i żadne nie mają polskiego rodowodu. Często ich pochodzenie wiąże się z tym, z czym oraz kiedy się je serwuje, ale również, jaki jest skład ciasta na gofry.

1. Gofry skandynawskie – znane są zwłaszcza w Szwecji, cienkie, najczęściej mają kształt serca i są słodkie. Jednak nie brakuje osób, które lubią je w wersji na słono, z dodatkiem np. sera pleśniowego. W Finlandii słone dodatki są rzadkością, do gofrów dodaje się najczęściej dżem, cukier, bitą śmietanę lub lody waniliowe. Szwedzkie tradycje smażenia wafli sięgają XIII wieku.

2. Gofry holenderskie zwane Stroopwafels – ponoć powstały na przełomie XVIII i XIX wieku, potem dotarły do Belgii, stając się popularnym dodatkiem do kawy i herbaty.

3. Gofry belgijskie – zwykle są jadane jako deser, w ich skład wchodzi ciasto drożdżowe (trochę jak nasze racuchy), są dosyć grube, chrupiące i jasne. Podaje się je z bitą śmietaną i truskawkami.

4. Gofry amerykańskie – ich ciasto składa się z mąki, jajka, proszku do pieczenia, soli oraz cukru. Gofry te jadane są zazwyczaj na śniadanie z masłem i syropem klonowym, jednak mają również wersję słoną z kurczakiem, boczkiem, a nawet z frytkami.

Nowoczesna kuchnia: zobacz najpiękniejsze aranżacje

W nowoczesnej kuchni nie powinno zabraknąć wysokiej klasy sprzętów AGD. Gofrownica, toster, mikrofalówka, ekspres do kawy to tylko niektóre z urządzeń, które ułatwiają codzienne funkcjonowanie. Ale gdzie je ukryć, żeby nie zajmowały miejsca na blacie? Zobacz najpiękniejsze aranżacje nowoczesnych kuchni.

Elegancka kuchnia w bieli, architekci WZ Studio
Nasi Partnerzy polecają