Lodówki - jakie powinno być ich wyposażenie?

2008-09-30 2:00

Zanim pójdziesz do sklepu i kupisz lodówkę, odpowiedz sobie na pytanie, czego tak naprawdę potrzebujesz. Od wyposażenia lodówki wiele zależy, m.in. świeżość produktów, czas ich przechowywania, cena urządzenia. Zobacz, jakie funkcje lodówki są niezbędne, a które warto mieć...

Lodówki - jakie powinno być ich wyposażenie?
Autor: Michał Glinicki, Jacek Kucharczyk

Od wyposażenia lodówki wiele zależy. Nie tylko komfort korzystania z urządzenia, ale też świeżość produktów, czas ich przechowywania i... cena urządzenia - im więcej ma udogodnień, tym więcej kosztuje... Są jednak elementy, bez których naprawdę nie można się obejść i takie które dodatkowo ułatwiają korzystanie z lodówki.

Funkcje i wyposażenie, które musi mieć każda lodówka

  • duże szuflady na warzywa;
  • nóżki o regulowanej długości – znacznie ułatwiają poziomowanie lodówki przy jej ustawianiu, zaś kółka – przestawianie sprzętu z miejsca na miejsce;
  • zdejmowane drzwi – możemy je zamontować tak, aby otwierały się na prawo lub na lewo – znacznie ułatwia to funkcjonalne ustawienie lodówki w kuchni;
  • balkoniki (półki) na drzwiach – powinniśmy mieć możliwość regulacji wysokości ich zawieszenia; dobrym rozwiązaniem jest również szeroki balkonik na duże butelki.

Funkcje dodatkowe, które warto mieć w swojej lodówce

  • zewnętrzny panel sterujący – alarmuje, gdy temperatura w lodówce niebezpiecznie wzrośnie, np. gdy zostawimy niedomknięte drzwiczki;
  • energooszczędna konstrukcja – eksploatacja lodówki pracującej w klasie efektywności energetycznej "A" (najwyższa) będzie tańsza o około 50 zł rocznie – w porównaniu z urządzeniem klasy "C" (średnia)
  • półka wstępnego mrożenia – umożliwia wstępne mrożenie drobnych owoców i warzyw, które następnie można przesypać do foliowych worków i schować do innej szuflady. Dzięki temu owoce się nie posklejają;
  • dozowniki lodu i zimnej wody w drzwiczkach – dzięki nim możemy nalać sobie wody lub nasypać kostek lodu, nie otwierając lodówki;
  • akumulatory zimna – utrzymują chłód w lodówce nawet przy braku zasilania. Można je wyjąć z lodówki i stosować w turystycznych torbach chłodzących;
  • szybkie zamrażanie – nawet do 18 kg/24 godziny (najsłabsze zamrażarki mają zdolność zamrażania 2 kg/24 godziny) – przydaje się to szczególnie latem, gdy chcemy szybko schłodzić napoje lub przygotować lód;
  • system bezszronowy (no-frost) – wewnętrzne ścianki zamrażarki nie pokrywają się szronem, a przechowywane produkty nie sklejają się ze sobą;
  • podwieszana półka na butelki – dzięki niej oszczędzamy miejsce w lodówce.
  • automatyczne rozmrażanie – woda z rozmrożonego lodu spływa po ściankach komory do rynienki i wyparowuje.
    Czynność odbywa się automatycznie, co jakiś czas. Podczas rozmrażania temperatura w chłodziarce pozostaje bez zmian.