Frytkownica - opinie. Jaką wybrać frytkownicę? Poradnik zakupowy

2019-07-24 17:29

Na pozór mogłoby się wydawać, że frytkownica służy wyłącznie do smażenia frytek, ale to nie do końca prawda. Można w niej bowiem przyrządzić więcej smacznych dań. Przygotowaliśmy poradnik zakupowy, jaką frytkownicę warto kupić oraz na jakie funkcje i właściwości należy zwracać uwagę.

Spis treści

  1. Frytkownica opinie: zalety frytkownicy
  2. Frytkownica - jaką kupić? Budowa i parametry
  3. Wybór frytkownicy - czym się kierować?
  4. Co jeszcze warto wiedzieć o frytkownicach?
  5. Kuchenne inspiracje - GALERIE ZDJĘĆ

Czy warto kupić frytkownicę? Pierwsza myśl, jaka zwykle się nam nasuwa, to mniej więcej: „po co mi dodatkowe urządzenie, skoro mogę w nim zrobić tylko jedną potrawę”. I to właśnie jest błąd, bo frytownica pozwala smażyć dosłownie wszystko, co wymaga przyrządzenia w głębokim tłuszczu. Frytkownicy można użyć również do smażenia faworków, warzywnych chipsów czy nawet „jajek w koszulkach”. A warto wiedzieć, że są również frytkownice, które potrafią smażyć dosłownie na… jednej łyżce oleju.

Frytkownica opinie: zalety frytkownicy

Przede wszystkim frytkownica gwarantuje dodatkowe miejsce do przyrządzania potraw, nie zajmując przy tym palnika (pola) na płycie kuchennej. Szybko się nagrzewa, a za sprawą filtrów nie emituje zbytnio zapachów ze smażenia, co jest ważne, zwłaszcza gdy przyrządza się ryby. Podczas smażenia we frytkownicy tłuszcz nie pryska, a dzięki sygnalizacji świetlnej lub dźwiękowej trudno przypalić potrawę. Ponadto czas oraz temperaturę smażenia można ustawić bardzo precyzyjnie.

Coraz częściej frytownice to urządzenia AGD dwu-, a nawet wielofunkcyjne. Nie tylko smażą, ponieważ można je też wykorzystywać do przyrządzania fondue, a poza tym również grillują i pieką. Trzeba w tym miejscu wspomnieć o nowoczesnych technologiach stsowanych we frytkownicach, takich jak RapidAir (Philips), ActiFry (Tefal), czy Air foyer (Adler), które dzięki wykorzystywaniu obiegu gorącego powietrza pozwalają przyrządzać potrawy na minimalnej ilości tłuszczu (dosłownie łyżka) albo i bez niego. Istotne jest także to, że pojemniki, w których się smaży lub gotuje, w nowoczesnych modelach frytkownicy można myć w zmywarce.

Frytkownica - jaką kupić? Budowa i parametry

Tradycyjne frytownice składają się z:

  • Pojemnika na tłuszcz (olej albo fryturę): zależnie od modelu frytkownicy może mieć pojemność od ok. 0,5 do 3,5 l, bywa stalowy albo stalowy powlekany nieprzywieralną powłoką. Najlepiej, gdy jest wyjmowany i nadaje się do mycia w zmywarce. W niektórych modelach frytkownic stanowi integralną część urządzenia.
  • Filtrów: frytkownice wyposażone są w filtry pochłaniające zapachy (węglowy albo flizelinowy, zazwyczaj jest wymienialny) oraz w filtr tłuszczowy (metalowy, może być też z metalowej siatki), który bywa zamontowany na stałe albo wyjmowany do mycia.
  • Koszyka: do koszyka frytkownicy wkłada się smażone produkty, jest wyjmowany za pomocą uchwytu. Może też być podnoszony automatycznie. Koszyki mieszczą od 200 g do 1,2 kg frytowanych produktów.

Warto zwrócić uwagę na moc frytkownicy – im większa, tym urządzenie pracuje wydajniej. Zwykle spotkamy przedział od 840 do 2200 W, zależnie od wielkości urządzenia.

Wybór frytkownicy - czym się kierować?

Jaką wybrać frytkownicę? Wszystko zależy od tego, jak liczna jest rodzina, czy często się przyrządza posiłki w domu, a także od wielkości i wyposażenia kuchni. I tak dwu- czy nawet trzyosobowej rodzinie wystarczy frytownica o mniejszej pojemności, taka, której kosz zmieści ok. 500 g produktów. Jeśli natomiast kuchnia nie jest duża i np. nie ma w niej piekarnika, przyda się urządzenie wielofunkcyjne, w którym można nawet grillować i piec. Osoby, które odżywiają się dietetycznie, mogą wybrać frytkownicę smażącą bez tłuszczu, dla tych zaś, którzy nie muszą stosować specjalnych diet, dostępne są klasyczne frytkownice, a warto wiedzieć, że tłuszcz jest nośnikiem smaku potraw.

Co jeszcze warto wiedzieć o frytkownicach?

  1. Urządzeń, w których się smaży czy piecze, nie powinny obsługiwać dzieci.
  2. Olej używany do smażenia we frytkownicy powinien być wymieniany przynajmniej co 10 smażeń.
  3. Nie powinno się smażyć we frytkownicy pączków w oleju, w którym wcześniej przyrządzana była ryba.
  4. Frytura jest tłuszczem jadalnym odpornym na działanie wysokich temperatur, najczęściej jest mieszanką tłuszczów. Bezwzględnie należy przestrzegać zaleceń producenta podanych w instrukcji obsługi frytkownicy podczas korzystania – smażenia, a także mycia urządzenia, tak ze względu na bezpieczeństwo, jak i możliwość składania ewentualnej reklamacji.

Przykładowe zalecane temperatury smażenia dla oleju

  • frytki - temperatura smażenia 190°C
  • pączki - temperatura smażenia 190°C
  • mięso - temperatura smażenia 190°C
  • ryby - temperatura smażenia 180°C

dla frytury:

  • frytki - temperatura smażenia 180°C
  • pączki - temperatura smażenia 190°C
  • mięso - temperatura smażenia 170°C
  • ryby - temperatura smażenia 170°C

Kuchenne inspiracje - GALERIE ZDJĘĆ

Jak urządzić i wyposażyć kuchnię? Odpowiedzi na to są bardzo różne, dlatego przygotowaliśmy pomocne galerie inspiracji. Sprawdź, jak może się prezentować nowoczesna kuchnia oraz poszukaj dobrego pomysłu dla siebie.

Elegancka kuchnia w bieli, architekci WZ Studio