Formy do pieczenia, garnki, słoje czyli akcja: zatrzymujemy lato w kuchni!

2014-09-16 15:16

Jesienią akcesoria kuchenne, a szczególnie formy do pieczenia i garnki idą w ruch. Zaczynają się także domowe przetwory. Popołudnia i wieczory staja się chłodne, nabieramy wiec ochoty na coś ciepłego i pożywnego. A żeby działania w kuchni były nie tylko smaczne ale i przyjemne dla oka warto korzystać z ładnych form do pieczenia, form do tart, durszlaków itp.

Spis treści

  1. Ceramiczne formy do pieczenia są ładne i wygodne
  2. Garnki, wagi i durszlaki czyli domowe przetwory

Akcesoria kuchenne z których najczęściej korzystamy jesienią to ceramiczne i metalowe formy do pieczenia, formy do tart, durszlaki, garnki do smażenia powideł czy słoiki ze szczelnymi zamknięciami do przechowywania naszych pysznych domowych przetworów. Warto korzystać z naczyń, których możemy używać zarówno w piekarnikach gazowych , elektrycznych jak i w kuchenkach mikrofalowych. Większość form do pieczenia jest w tej chwili wykonywana tak estetycznie, że można w nich serwować gotowe potrawy na stole lub wykorzystywać do podawania zimnych przekąsek i deserów.

Ceramiczne formy do pieczenia są ładne i wygodne

Ładne i wygodne ceramiczne formy do pieczenia pozwolą nam cieszyć się świeżymi, sezonowymi owocami i warzywami. Trzeba z nich teraz korzystać ile się da. Teraz są pełne witamin, soli mineralnych i wszystkiego co cenne dla naszego zdrowia. Dlatego korzystajmy przede wszystkim z ceramicznych form, które nie niszczą witamin. Przy okazji, korzystając z ładnych form do pieczenia wykonanych z wysokogatunkowej ceramiki zaoszczędzimy cenne miejsce w szafkach kuchennych. Formy do pieczenia  są tak ładne, że możemy w nich serwować gotowe zapiekanki, tarty czy quich, bez potrzeby przekładania ich na osobne półmiski. Możemy też w nich podawać zimne przekąski i desery. Ułatwi nam to skompletowanie zastawy na przykład w jednym kolorze czy stylu.

Garnki, wagi i durszlaki czyli domowe przetwory

Własnoręcznie przygotowane domowe przetwory przypomną nam kolorowe lato i długie ciepłe dni. Słoneczny kolor dżemu morelowego, czerwony dżem truskawkowy czy konfitury z wiśni ogrzeją nas swoimi barwami kiedy stanie się naprawdę zimno. Jednak by tak się stało musimy je najpierw przygotować, a później właściwie przechowywać. Potrzebne będą nam więc rozmaite sita, durszlaki, obieraczki, wagi, garnki i termometry. Dzięki nim przygotujemy nasze pyszne przetwory. Później będą potrzebne słoiki ze szczelnymi zamknięciami. Dobrze jeśli przy okazji swojej podstawowej funkcji będą jeszcze ładne. Mogą być wykonane z grubego szła w formie weków zamykanych grubą sprężyną lub specjalnymi zapinkami. Mogą to być słoiki typu twist. Na pewno każdy znajdzie odpowiednie naczynia do przechowywania swoich domowych przetworów, takie, które będą ładnie wyglądały w kuchennym cargo ale też na stole. Ładny i stylowy słój z konfiturami czy butelka z domowym sokiem malinowym zawsze będą ozdobą stołu. Do ozdobienia zwykłych słoików i butelek możemy wykorzystać własnoręcznie zrobione lub gotowe kolorowe etykiety opisujące zawartość naczynia.

Nasi Partnerzy polecają