Filtr do wody w kuchni – na jaki się zdecydować?

2018-08-02 18:19

Woda w kuchni jest niezbędna, i to nie tylko do mycia naczyń i produktów, ale przede wszystkim do przygotowywania posiłków oraz napojów. Musi być czysta i zdatna do spożycia. Aby taka się stała, warto zamontować filtr do wody. Do wyboru mamy kilka rozwiązań w zakresie filtrowania wody. Poznaj ich właściwości!

Spis treści

  1. Rodzaje systemów filtrujących wodę
  2. Filtr do wody podszafkowy
  3. Bateria filtrująca
  4. Filtry nakranowe
  5. Dzbanki filtrujące

Czysta woda to podstawa zdrowego życia. Warto pić ją codziennie w dużych ilościach – najlepiej prosto z kranu, by nie dźwigać do domu ciężkich zgrzewek plastikowych butelek, ponieważ to rujnujące dla kręgosłupa i bardzo szkodliwe dla planety (sporo plastiku). A co z jakością wody z kranu? Bywa różnie, bo choć ze stacji uzdatniania wypływa czysta i zdatna do picia, po dotarciu do naszego domu wcale nie musi taka być. Warto więc dodatkowo ją uzdatnić. Jak to zrobić?

Rodzaje systemów filtrujących wodę

Wodę się uzdatnia na różne sposoby, a najpopularniejsze to:

- Filtr do wody mechaniczny – woda przechodzi przez siatkę z drobnymi oczkami, na której zatrzymywane są większe nieczystości – piasek, muł, włókna. Zazwyczaj stosowany jako pierwszy w zestawie filtrującym w różnych rodzajach filtrów.

- Filtr do wody węglowy – z aktywnym węglem, który absorbuje między innymi związki organiczne, chlor, metale ciężkie. Woda staje się smaczniejsza i bezzapachowa.

- Odwrócona osmoza – filtruje wodę, przepuszczając ją pod ciśnieniem przez bardzo cienką błonę. To system, który usuwa z wody prawie wszystko, pozostawiając ją nieskazitelnie czystą. Nie jest to jednak szczególnie dobre dla naszego zdrowia. Dlatego w tych systemach najczęściej montuje się mineralizatory dodające do wody niezbędne mikroelementy, np. magnez czy potas.

- Odżelaziacze – woda zostaje napowietrzona, co powoduje utlenianie się żelaza i manganu.

- Zmiękczacze – zawierają jony sodu, które uwalniając się, zastępują w wodzie jony magnezu i wapnia, odpowiedzialne za charakterystyczny osad w czajniku czy na bateriach kuchennych i łazienkowych. Woda staje się bardziej miękka, czyli nie pozostawia po sobie osadów.

W filtrach do wody wykorzystuje się różne systemy jej uzdatniania, często też łączy się je ze sobą.

Uwaga! Każdy system filtrujący wymaga okresowych przeglądów i wymiany wkładów. Należy o tym pamiętać, ponieważ niewymieniony wkład może wyrządzić więcej szkód niż woda nieprzefiltrowana.

..  Jak oszczędzać wodę w domu? Poradnik >>>

Filtr do wody podszafkowy

Jak sama nazwa wskazuje, taki filtr do wody montuje się w szafce pod zlewozmywakiem. Zazwyczaj jest to zestaw różnych systemów filtrujących. To, co w nim powinno się znaleźć, zależy od jakości wody, dlatego fachowiec montujący filtr powinien najpierw ją zbadać (możemy zrobić to sami) i określić, jaki system filtrujący jest niezbędny. Przeważnie instaluje się filtry mechaniczne i węglowe lub system odwróconej osmozy. Przefiltrowana w ten sposób woda wypływa specjalnym kranikiem, który montuje się najczęściej obok tradycyjnej baterii kuchennej.

..  Tanie meble kuchenne – jak wybrać najlepsze? >>>

Bateria filtrująca

To tak naprawdę również filtr podszafkowy, działający na tej samej zasadzie co wyżej opisany – z tą różnicą jednak, że podłączony jest do tzw. baterii trójdrożnej. Ma ona dwa uchwyty – po dokręceniu jednego wypływa ciepła, zimna lub zmieszana woda, a po odkręceniu drugiego przefiltrowana.

Filtry nakranowe

Takie filtry do wody są niewielkimi urządzeniami, które przykręca się bezpośrednio do wylewki baterii. Zazwyczaj są to systemy mechaniczne lub węglowe. Proste w montażu i w użyciu, jednak niezbyt estetycznie wyglądają – cały system jest bowiem na widoku.

Dzbanki filtrujące

Najprostszy filtr do wody? Plastikowy lub szklany dzbanek wyposażony w sitko, w które wkładamy filtr (najczęściej mechaniczny i węglowy). Duża zaleta: nie wymaga żadnego montażu jak w przypadku opisanych wyżej urządzeń, można zabrać go ze sobą na urlop lub działkę. Wystarczy wlać wodę, chwilę odczekać, aż przeleci ona przez filtr, i już możemy nalewać do szklanki. Ten prosty system nie jest oczywiście tak skuteczny jak filtry podszafkowe, ale sprawdzi się wtedy, gdy jakość wody nie jest bardzo zła. Z pewnością poprawi jej smak i zapach oraz pozbawi drobnych zanieczyszczeń, np. osadu i piasku. Wymaga comiesięcznej wymiany filtra, a przypomni nam o tym specjalny licznik umieszczony na dzbanku (zazwyczaj na rączce). Na podobnej zasadzie działają modne ostatnio butelki z filtrem. Zastąpią wodę mineralna kupowaną w jednorazowej butelce, np. na drogę lub do pracy. To pomysł bardzo ekologiczny i ekonomiczny, z pewnością wart wdrożenia.