Elektryczny spieniacz do mleka: testujemy 9 modeli spieniaczy do mleka

Elektryczny spieniacz do mleka to produkt dla miłośników kawy z mlekiem. Porównujemy 9 modeli spieniaczy do mleka. Podajemy ceny i funkcje, które pomogą wam w wyborze. Zobacz, jaki spieniacz do mleka warto kupić!

Spieniacz do mleka
Spieniacz do mleka UNOLD
Spieniacz do mleka MELITTA CREMIO
Spieniacz do mleka SEVERIN
Spieniacz do mleka JURA

Jak działa elektryczny spieniacz do mleka?

Kawa z aksamitną pianką smakuje wyjątkowo. Dlatego namawiamy do zaopatrzenia się w elektryczny spieniacz do mleka. Takie spieniacze są łatwiejsze w obsłudze niż zintegrowana z ekspresem do kawy dysza spieniająca. Wystarczy nacisnąć guzik, by się rozkoszować niezwykłym smakiem małej czarnej z mlekiem. Niektóre elektryczne spieniacze do mleka pozwalą nie tylko spienić mleko (na zimno i gorąco), ale także przygotować różne mleczne koktajle czy kakao. W galerii zdjęć prezentujemy 9 modeli elektrycznych spieniaczy do mleka z opisem funkcji i ceną.

Sprawdź wybrane przez nas produkty:

Zobacz też: Płyta indukcyjna czy gazowa? Która płyta grzejna lepsza? OPINIE >>>

Do jakich kaw przyda się spieniacz do mleka?

Elektryczny spieniacz do mleka pozwoli uzyskać idealną piankę, która powinna mieć kremową, jednolitą konsystencję. By taką otrzymać, mleko musi być schłodzone i tłuste (przynajmniej 2% tłuszczu, a najlepiej 3,2%). Do spieniacza należy wlać tyle mleka, ile potrzeba do jednej kawy. W spieniaczu do mleka można przygotowować piankę na zimno lub gorąco. Pianka jest potrzebna, by przygotować kawę:

  • Caffè latte - to w 1/3 kawa espresso i 2/3 spienionego mleka. Kawę podaje się zwykle w wysokiej szklance ustawionej na spodeczku i z długą łyżeczką.
  • Cappuccino - składa się z espresso, ciepłego mleka i pianki, która powinna być sztywna, tak by tworzyła kopułkę – posypuje się ją czekoladą, cynamonem, kakao. Cappuccino podaje się w filiżance o grubych ściankach, wykonanej z jasnej porcelany, o poj. 150–200 ml.
  • Caffè macchiato - trójwarstwowe. Bazą jest espresso, do którego wlewa się gorące spienione mleko. Kawa podawana jest w przezroczystej szklance z grubymi ściankami, o poj. ok. 250 ml.
  • Caffè frappé – czyli mrożona. Porcję schłodzonego espresso wlewa sie do wysokiej, wąskiej szklanki. Słodzi, dopełnia zimnym spienionym mlekiem i/lub bitą śmietaną czy kulką lodów. Podaje się ją ze słomką i długą łyżeczką.

Przeczytaj: Jaką wybrać pralkę: PORADNIK >>>

Latte art, czyli jak dekorować spienionym mlekiem

Latte art to sztuka zdobienia kawy espresso różnego rodzaju wzorkami, które wykonuje się z użyciem spienionego mleka. Espresso musi być mocne i mieć trwałą cremę na powierzchni.

Zdobić można za pomocą spienionego mleka lanego z dzbanka (to technika zwana free pour latte art) lub rysując wzory np. wykałaczką albo z użyciem posypek czy gęstych syropów (etching). Najciekawsze wzory powstają, gdy korzystamy z obu metod równocześnie.

Malowanie mlekiem rozpoczynamy od lekkiego pochylenia filiżanki, wypełnionej w 1/3 espresso. Potem przechylamy dzbanek z ostrym dzióbkiem i z niewielkiej wysokości, w równym tempie lejemy do filiżanki spienione mleko – pamiętajmy, że najpierw mleko powinno trafić w najgłębsze miejsce. Gdy filiżanka jest prawie pełna, zaczynamy przesuwać strumień mleka, rysując dowolne wzory.

Kuchenne aranżacje - zobacz galerie zdjęć

Ocena: 0
Tekst: Maria Puchałka Opracowanie: DD Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

POLECANE ARTYKUŁY