Elektryczny spieniacz do mleka: testujemy 9 modeli spieniaczy do mleka

2018-02-16 17:13

Elektryczny spieniacz do mleka to produkt dla miłośników kawy z mlekiem. Porównujemy 9 modeli spieniaczy do mleka. Podajemy ceny i funkcje, które pomogą wam w wyborze. Zobacz, jaki spieniacz do mleka warto kupić!

Spis treści

  1. Jak działa elektryczny spieniacz do mleka?
  2. Do jakich kaw przyda się spieniacz do mleka?
  3. Kuchenne aranżacje - zobacz galerie zdjęć

Jak działa elektryczny spieniacz do mleka?

Kawa z aksamitną pianką smakuje wyjątkowo. Dlatego namawiamy do zaopatrzenia się w elektryczny spieniacz do mleka. Takie spieniacze są łatwiejsze w obsłudze niż zintegrowana z ekspresem do kawy dysza spieniająca. Wystarczy nacisnąć guzik, by się rozkoszować niezwykłym smakiem małej czarnej z mlekiem. Niektóre elektryczne spieniacze do mleka pozwalą nie tylko spienić mleko (na zimno i gorąco), ale także przygotować różne mleczne koktajle czy kakao. W galerii zdjęć prezentujemy 9 modeli elektrycznych spieniaczy do mleka z opisem funkcji i ceną.

Zobacz też: Płyta indukcyjna czy gazowa? Która płyta grzejna lepsza? OPINIE >>>

Do jakich kaw przyda się spieniacz do mleka?

Elektryczny spieniacz do mleka pozwoli uzyskać idealną piankę, która powinna mieć kremową, jednolitą konsystencję. By taką otrzymać, mleko musi być schłodzone i tłuste (przynajmniej 2% tłuszczu, a najlepiej 3,2%). Do spieniacza należy wlać tyle mleka, ile potrzeba do jednej kawy. W spieniaczu do mleka można przygotowować piankę na zimno lub gorąco. Pianka jest potrzebna, by przygotować kawę:

  • Caffè latte - to w 1/3 kawa espresso i 2/3 spienionego mleka. Kawę podaje się zwykle w wysokiej szklance ustawionej na spodeczku i z długą łyżeczką.
  • Cappuccino - składa się z espresso, ciepłego mleka i pianki, która powinna być sztywna, tak by tworzyła kopułkę – posypuje się ją czekoladą, cynamonem, kakao. Cappuccino podaje się w filiżance o grubych ściankach, wykonanej z jasnej porcelany, o poj. 150–200 ml.
  • Caffè macchiato - trójwarstwowe. Bazą jest espresso, do którego wlewa się gorące spienione mleko. Kawa podawana jest w przezroczystej szklance z grubymi ściankami, o poj. ok. 250 ml.
  • Caffè frappé – czyli mrożona. Porcję schłodzonego espresso wlewa sie do wysokiej, wąskiej szklanki. Słodzi, dopełnia zimnym spienionym mlekiem i/lub bitą śmietaną czy kulką lodów. Podaje się ją ze słomką i długą łyżeczką.

Przeczytaj: Jaką wybrać pralkę: PORADNIK >>>

Latte art

Autor: Thinkstockphotos.com

Latte art, czyli jak dekorować spienionym mlekiem

Latte art to sztuka zdobienia kawy espresso różnego rodzaju wzorkami, które wykonuje się z użyciem spienionego mleka. Espresso musi być mocne i mieć trwałą cremę na powierzchni.

Zdobić można za pomocą spienionego mleka lanego z dzbanka (to technika zwana free pour latte art) lub rysując wzory np. wykałaczką albo z użyciem posypek czy gęstych syropów (etching). Najciekawsze wzory powstają, gdy korzystamy z obu metod równocześnie.

Malowanie mlekiem rozpoczynamy od lekkiego pochylenia filiżanki, wypełnionej w 1/3 espresso. Potem przechylamy dzbanek z ostrym dzióbkiem i z niewielkiej wysokości, w równym tempie lejemy do filiżanki spienione mleko – pamiętajmy, że najpierw mleko powinno trafić w najgłębsze miejsce. Gdy filiżanka jest prawie pełna, zaczynamy przesuwać strumień mleka, rysując dowolne wzory.

Kuchenne aranżacje - zobacz galerie zdjęć

Elegancka kuchnia w bieli, architekci WZ Studio
Nasi Partnerzy polecają