Czekoladziarka to urządzenie AGD przeznaczone do podgrzewania i mieszania czekolady. Czekoladziarki znajdziemy w kawiarniach, ale prawdziwi miłośnicy brązowej przyjemności mogą mieć to wyjątkowe urządzenie w domu. Czekoladziarka będzie też atrakcją na przyjęciu urodzinowym dla dzieci. Do przygotowania ulubionego napoju w czekoladziarce można wykorzystać naturalne czekolady, rozcieńczane mlekiem, czekolady w proszku lub gotowe napoje kakaowe. Ponadto czekoladziarka nadaje się do przygotowywania gorącego napoju na bazie piwa, wina, mleka lub kawy. Najprostszy przepis na mleczną czekoladę: do czekoladziarki wlewamy mleko, a po jego podgrzaniu wsypujemy czekoladę w proszku przeznaczoną do picia. Pokrywa czekoladziarki ma nieduże otwory, które można zamknąć, regulując tym samym uwalnianie aromatu podgrzewanego płynu.

Czekoladziarka jak działa: zajrzyjmy do środka

Czekoladziarka posiada dwa termostaty: redukujący temperaturę płyty grzewczej oraz utrzymujący temperaturę napoju w przezroczystym zbiorniku. Wolnoobrotowe mieszadło zaprogramowane jest w sposób, który gwarantuje jednolity rozkład temperatury czekolady w zbiorniku. Producenci gwarantują nawet do 100 godzin nieprzerwanej pracy sprzętu. Ciągłe mieszanie utrzymuje bezgrudkową konsystencję czekolady. Gorący napój nalewa się do filiżanki za pomocą kranika, który przystosowany jest do gęstej konsystencji czekolady. Pojemność zbiornika dostępnych na rynku czekoladziarek waha się od 3 do 10 litrów. Prosty i szybki demontaż zbiornika ułatwia utrzymanie czekoladziarki w czystości. Niektóre z urządzeń wyposażone są w funkcję automatycznego czyszczenia, co niezwykle ułatwia eksploatację czekoladziarki.

Czekoladziarka: jaki model wybrać?

Ceny czekoladziarek zamykają się w przedziale od 600 do 2500 zł. Rozbieżność ta wynika przede wszystkim z zastosowania różnych materiałów i technologii. Do użytku domowego rekomendujemy czekoladziarkę wyposażoną w zbiornik o pojemności 3 litrów, ze względu na stosunkowo niewielkie gabaryty. Dokonując wyboru modelu czekoladziarki, warto zwrócić uwagę na możliwość automatycznego czyszczenia, ponieważ gęsta, szybko krzepnąca czekolada może osadzić się w trudno dostępnych miejscach i spowodować problemy w użytkowaniu sprzętu. Ważnym elementem czekoladziarki jest kranik, który powinien mieć wbudowany czyścik wylotu. Zalecamy wybór czekoladziarki wykorzystującej zalety profesjonalnej metody bemarowej - polegającej na wodnym podgrzewaniu płynów, bez ryzyka przypalenia. Zatem przy zakupie czekoladziarki warto zwrócić uwagę na to, czy czekoladziarka posiada podwójne dno z płaszczem wodnym, który utrzymuje stałą temperaturę wewnątrz urządzenia.