Wydawać, by się mogło, że czajnik elektryczny to jedno z najprostszych urządzeń, którego podstawowym zadaniem jest zagotować wodę i koniec. Czego można po nim jeszcze oczekiwać? Jakie zalety mają czajniki z regulacją temperatury? Po klasycznym czajniku, stawianym na kuchni, wszystko jedno z jaką płytą główną, rzeczywiście niczego więcej spodziewać się nie można, ale po elektrycznym – już tak. Sceptyk powie – ale, po co czajnikowi funkcje? Smakosz herbaty i kawy - będzie to wiedział. Oto nasz przewodnik: kupujemy czajnik z regulacją temperatury.

Jak parzyć herbatę i kawę

To podstawowa informacja, która wyjaśnia potrzebę czajnika z funkcją regulacji temperatury. Wprawdzie kawy nie pijemy zbyt dużo, za to w spożyciu herbaty zajmujemy czwarte miejsce w Europie. Nauczyliśmy się już pić herbatę dla zdrowia – zieloną, czerwoną czy ziołową, a także tylko dla przyjemności - smakową czy czarną. A każda z tych herbat potrzebuje innego czasu, a zwłaszcza temperatury parzenia. Nie wystarczy zalać torebkę czy liście wrzątkiem, jeśli chce się wydobyć prawdziwe właściwości napoju. Mało tego ani kawy, ani herbaty wrzątkiem zalewać się wręcz nie powinno. Najlepsze espresso potrzebuje 95°C, a herbata? To zależy, jaka.

Temperatura parzenia herbaty:

  • herbata biała potrzebuje - temperatura parzenia ok. 80°C
  • herbata zielona chińska - temperatura parzenia 75-90°C
  • herbata zielona japońska - temperatura parzenia 60-75°C
  • herbata żółta - temperatura parzenia 75-80°C
  • herbata czarna - temperatura parzenia 95°C
  • herbata niebieska - temperatura parzenia 90-95°C
  • herbata czerwona - temperatura parzenia 95°C
  • herbaty owocowe - temperatura parzenia 95°C
  • herbaty ziołowe - temperatura parzenia 90-95°C

To tylko przykłady, bo gatunków herbat jest więcej, a i tak żadna z nich nie potrzebuje 100°C. Jeśli gotujemy wodę w czajniku tradycyjnym, trudno jest sprawdzić, jaka w danym momencie panuje w nim temperatura, dowiadujemy się dopiero, gdy woda wrze – albo, dlatego, że czajnik ma gwizdek albo wnioskując z wydobywającej się pary lub charakterystycznych odgłosów wrzenia. I tak dochodzimy do „umiejętności” czajnika elektrycznego.

Czajnik elektryczny: budowa

Tradycyjny czajnik elektryczny składa się z elementu grzejnego, decydującego o szybkości gotowania. Zwykle umieszczony jest w podstawie urządzenia. Ta jest istotna, gdyż modele czajników elektrycznych z funkcją regulacji temperatury mają często bardziej rozbudowaną i może się znajdować panel sterowania. Tu znajduje się podstawę, a w której znajduje się panel sterowania. Ważną kwestią dotyczącą czajników z płaskim elementem grzejnym, (bo może też być spiralny) jest to, że ich podstawa jest obrotowa (o 360°). Zdarzają się modele czajników elektrycznych, w których w podstawie znajduje się miejsce do przechowywania przewodu, a mogą też system automatycznego zwijania przewodu.

Sprawdź też: jak rozplanować gniazdka w kuchni?

Kolej na korpus czajnika elektrycznego, czyli rodzaj dzbanka z „dziobkiem” wykończonym drobną siateczką (jest to rodzaj filtru, zatrzymującego ewentualne zanieczyszczenia, kamień). Dziobek jest wyprofilowany, tak by gwarantował bezpieczne nalewanie gorącej wody, a niektórzy producenci sprzetu AGD stosują specjalne końcówki zapobiegające rozlewaniu wody i uniemożliwiające jej cieknięcie. Pojemność dzbanka w czajniku elektrycznym wynosi zwykle od 1 do 2 l (tzw. turystyczne mają od 0,4 do 0,9 l). Korpus ma oczywiście pokrywkę, coraz częściej z funkcja automatycznego podnoszenia. Na korpusie znajduje się wskaźnik poziomu wody – zwykle jest to rodzaj „okienka” albo dwóch (po obu stronach). Poziom wody podawany jest w litrach, a coraz częściej także w liczbie filiżanek.

Czajnik elektryczny: dodatkowe funkcje

Różnego typu udogodnienia można znaleźć w niektórych modelach czajników elektrycznych. Są to m.in.: tłumik do cichego gotowania (zmniejsza szum gotującej się wody); timer – pozwala zaprogramować czas, w którym urządzenie włączy się samo; sygnał dźwiękowy informujący o zakończeniu pracy; lampka kontrolna, która włącza się, gdy czajnik zaczyna gotować, a na koniec się wyłącza. Niektóre modele czajników elektrycznych mają ponadto: sterowanie dotykowe – podświetlane przyciski ułatwiają obsługę; podświetlany panel sterowania, który wyłącza się automatycznie po upływie np. 5 minut.

Czajnik elektryczny z regulacją temperatury: nastawiamy temperaturę

To właśnie owa tytułowa funkcja, czyli czajnik z możliwością ustawienia określonej ciepłoty wody. Funkcję regulacji temperatury wody znajdziemy w urządzeniach droższych. Zależnie od modelu czajnika zakres temperatur oraz sposób ich ustawiania może być różny. Zazwyczaj regulacja temperatury jest kilkustopniowa (od czterech do sześciu stopni). Możemy, zatem podgrzać wodę w czajniku elektrycznym np. do 60, 70, 80 czy 95 °C.

Sposobów zmiany żądanej temperatury wody w czajniku elektrycznym jest kilka. Najczęściej robi się to za pomocą przycisków, oznaczające konkretną temperaturę. Może też być panel, na którym każdy przycisk przyporządkowany jest konkretnemu rodzajowi napoju. Naciśnięcie jednego z nich powoduje automatyczne wybranie odpowiedniej temperatury wody do parzenia, np. 40, 80, 90 lub 100 °C, co bardzo ułatwia przygotowanie np. konkretnego gatunku herbaty. Są też czajniki z płynną regulacją temperatury wody, dzięki której wysokość temperatury ustawia się przyciskami „+” i „–”. Nowością są modele czajników elektrycznych wyposażone w tzw. pierścienie świetlne, przyporządkowane określonej temperaturze. Pierścień świetlny umieszczony jest w podstawie urządzenia. Zmienia on kolor w zależności od ciepłoty wody. Pierścień zmienia też kolor podczas ochładzania. Lampka „stanu” będzie migać, aż woda osiągnie żądaną temperaturę, a następnie będzie świecić światłem ciągłym. Kolor światła lampki „stanu” będzie się zmieniać zależnie od temperatury wody w czajniku. Kiedy wybrana temperatura zostanie osiągnięta, lampka zgaśnie.
Istotna jest też w czajniku elektrycznym funkcja podtrzymanie temperatury wody. Aby ją aktywować, trzeba nacisnąć odpowiedni przycisk po naciśnięciu żądanego przycisku wstępnego ustawienia. Gdy woda osiągnie ustawioną temperaturę, specjalna kontrolka będzie informować o uruchomieniu funkcji. Aby ją wyłączyć, wystarczy ponownie nacisnąć przycisk jej wyboru lub po prostu zdjąć czajnik z podstawy. Działanie trybu utrzymywania ciepła trwa np. 30 minut. Po upływie tego czasu rozlega się np. sygnał dźwiękowy i czajnik wyłącza się samoczynnie.

Czajnik elektryczny: zasady bezpieczeństwa

Woda i energia elektryczna zawsze wymagają zabezpieczeń. Podstawowa kwestia to nie kupować urządzeń AGD niewiadomego pochodzenia, zwłaszcza z grzałką, która jest na wierzchu. W czajnikach elektrycznych firmowych producenci dbają o bezpieczeństwo klientów, dlatego też czajniki wyposażane są m.in. w:

  • automatyczny wyłącznik – po zagotowaniu wody urządzenie wyłącza się samo, dzieje się tak również po zdjęciu dzbanka z podstawy;
  • wyłącznik w wypadku braku wody – dzięki niemu urządzenie zostanie automatycznie wyłączone, co zabezpiecza zarówno przed jego zniszczeniem, jak i przed pożarem; w automatyczne wyłączenie po zdjęciu z podstawy – to rozwiązanie, które ma większość modeli dostępnych na polskim rynku;
  • automatyczne zatrzymanie pary – to funkcja automatycznego wyłączenia urządzenia w po otwarciu pokrywy, w razie przypadkowego otwarcia pokrywy w trakcie gotowania czajnik zostanie wyłączony;
  • nienagrzewająca się obudowa – chroni przed poparzeniem;
  • gumowe wykończenia – np. na rączce i w podstawie, gwarantują stabilność i zapobiegają ześlizgnięciu się czajnika z blatu lub wyślizgnięciu z dłoni.