Nowoczesna bateria kuchenna to nie są już zwykły krany dostarczający wodę. Obecnie baterie zlewozmywakowe wodę mogą uzdatniać, podświetlać i oszczędzać, a dla samego wnętrza kuchni potrafią też być ozdobą. Wszystko zależy od konstrukcji baterii kuchennej, materiału, z jakiego ją wykonano oraz od kolorystyki. Poznaj parametry baterii do kuchni i kryteria ich wyboru, zanim zdecydujesz się na zakup konkretnego modelu.

Bateria kuchenna: rodzaje baterii

Biorąc pod uwagę sposób montażu wyróżnia się dwa podstawowe typu baterii kuchennych:

  • bateria kuchenna ścienna - montuje się ją w ścianie i podłącza bezpośrednio do instalacji z ciepłą oraz zimną wodą, w tym przypadku ważne jest, aby woda była doprowadzona do miejsca montażu, a końcówki rur były rozmieszczone precyzyjnie tak, aby możliwe było przyłączenie baterii - najlepiej jest zrobić to przed wykończeniem ścian, w przeciwnym razie trzeba je kuć.
  • bateria kuchenna sztorcowa (stojąca) – bateria stojąca mocowana jest na rancie zlewozmywaka (w ostateczności na blacie), zwykle tuż za nim, w tym przypadku instalację wodną wystarczy doprowadzić w pobliże tego miejsca, a baterię oraz źródło wody łączy się zazwyczaj za pomocą specjalnych wężyków o różnych długościach

Dzisiaj przeważnie wybiera się baterie kuchenne sztorcowe i takich jest w sprzedaży najwięcej.

Bateria kuchenna budowa: głowica

To, co widzimy kupując baterię kuchenną jest ważne z punktu widzenia designu, jednak najważniejsze dla sprawnego działania elementy, kryją się w jej wnętrzu czyli w korpusie. Należy do nich przede wszystkim: głowica (najczęściej ceramiczna). Jest to jeden z najważniejszych elementów baterii kuchennej, odpowiadający za regulację przepływu oraz temperaturę wody. Mogą mu szkodzić zanieczyszczenia zawarte w wodzie, dlatego na instalacji przed baterią warto zamontować filtr zatrzymujący drobne zanieczyszczenia, na przykład produkty korozji. Głowica może być standardowa mieszakowa (w bateriach kuchennych jednouchwytowych), obrotowa – spotykana w bateriach kuchennych dwuuchwytowych (większość z nich różni się kątem obrotu, który najczęściej wynosi 90°, są to też głowice, które mogą pełnić funkcję małych zaworków) i termostatyczna – w bateriach kuchennych termostatycznych, nie wpływa na stopień przepływu wody, tylko na jej temperaturę, niektórzy producenci umieszczają w głowice dyski ceramiczne, które podczas zmiany temperatury z gorącej na zimną przesuwają się precyzyjnie i blokują lub uwalniają strumień,

Bateria kuchenna: wylewka

Przy wyborze baterii zlewozmywakowej bardzo ważne jest kształt i zasięg wylewki. Muszą być dopasowane do kształtu i wymiarów zlewozmywaka. Zasięg wylewki zależy od jej długości i pochylenia. Koniec wylewki długiej i o dużym kącie pochylenia będzie bardziej oddalony od dna zlewozmywaka niż krótkiej i „płaskiej”. Pod taką wylewkę łatwiej będzie podstawić duży garnek czy wysoką butelkę i bez kłopotu napełnić je wodą. Ale z kolei strumień wody wypływający z takiej baterii, uderzając o dno zlewozmywaka, będzie się bardziej rozchlapywał. Trzeba znaleźć optymalne rozwiązanie uwzględniające i kształt, i głębokość zlewozmywaka. Wylewka baterii kuchennej może mieć różne kształty (np. „U”, „S”, „C”, „J”) oraz zasięg wokół – od 120 do 360°, warto pamiętać, że im jest wyższa, tym wygodniejsza, bo pozwala na wstawienie do zlewu wysokich naczyń.

Wylewka baterii kuchennej może być:

  • wyciągana – przypominają nieco baterię prysznicową wyposażoną w ruchomą rączkę, są zwykle połączone z baterią za pomocą elastycznego węża o długości od 100 do 150 cm, na którego drugim końcu umieszczony jest obciążnik, dzięki któremu można łatwo jest wsunąć wąż z powrotem. Większość tego typu baterii ma na rączce przełącznik, umożliwiający regulację strumienia wody.
  • ruchoma – tradycyjne baterie stojące z ruchomą (niewyciąganą) wylewką, którą można obracać w zakresie od 90° do 360°,
  • stała – wylewka jest nieruchoma, więc należy dokładnie dopasować jej długość do wielkości zlewozmywaka,
  • sprężynowa – przypominają odwróconą literę „U i są zakończone ruchomym elementem sprężynowym;

Bateria kuchenna jednouchwytowa i dwuuchwytowa

Innym ważnym elementem baterii kuchennej jest perlator (aerator) – znajduje się on w wylewce, a jego zadaniem jest zwiększenie objętości wypływającego strumienia poprzez jego napowietrzanie. Kolejne elementy to dźwignia – za jej pomocą uruchamia się wypływ wody oraz uchwyty - kolejny sposób uruchamiania wypływu oraz regulowania temperatury, w tym przypadku można mówić o:

  • bateriach kuchennych dwuuchwytowych – woda mieszana jest za pomocą dwóch uchwytów (oddzielnie uruchamiają ciepłą i zimną), przy tego typu modelach potrzeba nieco czasu do ustawienia optymalnej temperatury,
  • bateriach kuchennych  jednouchwytowych (mieszakowych) – pozwalają na szybkie uruchomienie strumienia oraz regulację jego wielkości i temperatury,

W kuchni praktyczniejsza będzie bateria jednouchwytowa. Pokrętła to elementy, które można nadal spotkać, zwłaszcza w modelach baterii kuchennych typu retro, ale nie tylko, są także w bateriach termostatycznych wyposażonych w blokadę, uniemożliwiającą wypływ zbyt ciepłej lub zimnej wody, jej optymalną temperaturę ustawia się na termostacie zwykle za pomocą dwóch oddzielnych pokręteł – jedno służy do regulacji strumienia, drugie do ustawienia temperatury.

Bateria kuchenna oszczędzająca wodę

Warto wiedzieć, kupując baterię kuchenną, zwłaszcza gdy często gotujemy, jaki model pozwoli nam zaoszczędzić wodę, dzięki temu zmniejszyć wydatki za media. Za oszczędzanie wody odpowiadają następujące elementy baterii zlewozymwakowej:

  • termostat – zapobiegająca przypadkowemu uruchomieniu wody o temperaturze powyżej 38 °C,
  • przycisk „Eko” – odpowiednio ogranicza strumień, a może go zmniejszyć nawet o połowę,
  • perlator – jego zadaniem jest zwiększenie objętości strumienia poprzez jego napowietrzanie, ogranicza zużycie wody nawet o 15 proc., a w modelach specjalnie zaprojektowanych nawet 60 proc.,
  • głowica z blokadą – jeśli uniesiemy dźwignię tylko do pewnego momentu z wylewki będzie wypływać ok. 5–7 l wody na minutę, dopiero po pokonaniu oporu popłynie większy strumień;
  • sterowanie elektroniczne – za pomocą pilota można ustawić żądaną temperaturę, dostępne są modele ze sterowaniem umieszczonym na wylewce lub ze sterowaniem w zlewozmywaka,
  • czujnik reagujących na zbliżenie dłoni – znajduje się w bateriach bezdotykowych, określony czasem wypływu – działa podobnie jak w bateriach bezdotykowych, tyle że strumień uruchamiany jest przez dotknięcie, odcinany automatycznie po upływie określonego czasu,
  • mieszacz – nie musimy każdorazowa ustawiać temperatury, wystarczy zrobić to raz, a potem tylko podnosić dźwignię.

Nowoczesna bateria kuchenna: najnowsze modele

Najnowsze modele baterii do kuchni wyróżniają się wieloma nowoczesnymi funkcjami, ułatwiającymi pracę w kuchni. Wśród nich znajdziemy:

Baterie kuchenne podświetlane LED-ami - w sprzedaży są ich przynajmniej dwa rodzaje: w pierwszym podświetlany jest na kolorowo sam strumień wody, w drugim sama bateria kuchenna niezależnie od przepływającej wody, np. poprzez świecącą wstawkę na wylewce. Strumień przyjmuje barwę w zależności od temperatury wody - od niebieskiego dla zimnej do czerwonego dla gorącej. Przepływająca woda zasila turbinkę, która następnie generuje prąd, dzięki któremu uruchamiane jest oświetlenie. Bateria kuchenna tego typu zazwyczaj sterowana jest za pomocą pilota. Z jednej strony pokazują, że woda jest odpowiednio ciepła, z drugiej pozwalają nie włączać światła, co jest ważne, gdy pomieszczenie stanowi jedną przestrzeń, a jednocześnie to element designerski, dodający wnętrzu uroku.

Baterie kuchenne serwujące wrzątek – z tego typu baterii możemy lać gorącą wodę (wrzątek) nadającą się, np. do zaparzenia czarnej herbaty, może zatem popłynąć woda o temperaturze 100°C, na którą w dodatku nie trzeba czekać, wystarczy zamontować pod zlewozmywakiem bojler.

Baterie kuchenne składane - składana bateria kuchenna jest idealna do zlewozmywaków umieszczonych przy oknie, gdyż jednym ruchem można ją „położyć albo wręcz obniżyć do poziomu zlewozmywaka, i swobodnie otworzyć okno.

Baterie kuchenne bezdotykowe – mają mechanizm, który wyczuwa zbliżone dłonie i po określonym czasie wypływ wody jest automatycznie zatrzymywany, a ponowne uruchomienie baterii odbywa się po powtórnym zbliżeniu dłoni.

Baterie kuchenne z określonym czasem wypływu – działają podobnie do modeli bezdotykowych, tyle że strumień wody uruchamiany jest poprzez dotknięcie ręką, a odcinany automatycznie po upływie określonego czasu.

Baterie kuchenne uzdatniające wodę – na większości baterii można w prosty sposób zamontować filtr poprawiający jakość wody, wystarczy go nakręcić w odpowiednim miejscu, ale są i takie modele, które z założenia mają filtr.  Taka bateria kuchenna może być wyposażona w oddzielny dopływ wody uzdatnionej, a łatwość obsługi zapewnia oddzielna regulacja obu typów strumieni, zaś wszystko się dzieje się sprawą wylewki z podwójną funkcją. Są także modele baterii z funkcją uzdatniana wody, które mają i filtr, i saturator (daje wodę gazowaną),

Baterie kuchenne z saturatorem – dzięki niemu możemy pić wodę gazowaną, a jeśli mamy też filtr, odpada wydatek na kupowanie takiej wody w sklepie.

Bateria kuchenna: kolor

Większość baterii kuchennych ma korpus z mosiądzu z powłoką z błyszczącego lub satynowanego chromu, rzadziej białą, złotą lub w innym kolorze. Do zlewozmywaków z konglomeratów mineralno-żywicznych można dopasować baterię z podobnie wyglądającym korpusem. Obecnie nie jesteśmy już skazani wyłącznie na baterie kuchenne w kolorze srebrzystym czy o barwie mosiądzu. Coraz więcej jest na rynku baterii kolorowych, matowych lub błyszczących, jak też w identycznej barwie, co i zlewozmywak. To czy powinny być zharmonizowane ze zlewozmywakiem czy też z nim kontrastować zależy wyłącznie od nas, bo zdania na ten temat są podzielone.

Bateria kuchenna montaż i konserwacja

Z czyszczeniem baterii kuchennej musimy obchodzić się delikatnie, bo łatwo można uszkodzić powłokę, którą jest pokryta Na pewno nie zaszkodzi miękka ściereczka i płyn do naczyń, natomiast preparaty czynne powierzchniowo są niewłaściwe do czyszczenia baterii, gdyż potrafią nieodwracalnie je uszkodzić. Dobrze jest zatem stosować się do zaleceń producenta i stosować środki przez niego rekomendowane.

Montaż baterii kuchennej nie jest trudny. Można wykonać go samodzielnie, korzystając z instrukcji montażu czy z filmu zamieszczanego przez producenta baterii na jego stronie internetowej. Nową baterię łączy się bezpośrednio z końcówkami rur z ciepłą i zimną wodą wyprowadzonymi 25-35 cm nad krawędzią zlewozmywaka, mniej więcej 15 cm jedna od drugiej. Trzeba to zrobić przed wykończeniem ścian i położeniem glazury lub innej okładziny. Gdy instalację wodną rozprowadza się od nowa oraz wymienia zlewozmywak, lepiej zamontować baterię sztorcową. Umieszcza się ją na obrzeżu zlewozmywaka lub w otworze zrobionym w blacie kuchennym. Instalację wodną wystarczy doprowadzić w pobliże planowanego miejsca montażu. Łączy się ją z baterią, elastycznymi metalowymi wężykami albo sztywnymi rurkami, których długość przycina się zależnie od potrzeb. Taki sposób montażu jest łatwiejszy od tradycyjnego i pozwala stosunkowo łatwo skorygować usytuowanie baterii względem instalacji doprowadzającej wodę. W przypadku montażu bardziej skomplikowanych baterii termostatycznych czy współpracujących z bojlerem, saturatorem czy z wyspecjalizowanymi zestawami wkładów filtrujących należy zdać się na autoryzowanego fachowca.