Akcesoria kuchenne na lato i upały: co przyda się w kuchni?

2017-07-10 14:18

Kuchnia na lato to lekkie dania, chłodne drinki oraz mnóstwo owoców i warzyw. Aby sprawnie i z przyjemnością przejść przez wszystkie prace, warto mieć poręczne akcesoria kuchenne. Radzimy, co powinno się znaleźć w letniej kuchni – zwłaszcza na czas upałów.

Spis treści

  1. Akcesoria kuchenne na lato: do owoców i warzyw
  2. AGD w sam raz na lato
  3. Akcesoria kuchenne na upały, czyli czas się schłodzić!
  4. Zabieramy pyszności w drogę – jakie akcesoria się przydadzą?
  5. Wnętrza na lato: GALERIE ZDJĘĆ

Oferta rynkowa akcesoriów kuchennych jest niezwykle zróżnicowana. Można wybierać utensylia przeznaczone nawet do konkretnych owoców. Ponieważ kuchnia ma określone gabaryty i nie wszystko się w niej zmieści, należy się zastanowić, czego naprawdę będziemy używać na co dzień. Na przykład jeśli melona zjemy dwa razy w roku, nie ma sensu kupować łyżki bądź obieraczki do tych owoców.

Akcesoria kuchenne na lato: do owoców i warzyw

Najważniejszy drobiazg to obieraczka do warzyw i owoców. Dzięki niej szybko obierzemy jabłka, gruszki, ziemniaki czy ogórki. Taką obieraczkę można też wybrać do określonych owoców – tym bardziej że innym sprzętem obierzemy melon, a innym np. pomarańczę. Niektóre owoce są na tyle charakterystyczne, że sprawdzą się drobiazgi tylko dla nich przeznaczone. Szczypce do szypułek pozwalają sprytnie zając się truskawkami, a np. obierak z nożem do ananasa dobrze radzi sobie z „dobraniem się” do środka i pokrojeniem miąższu na kawałki. A jeśli musimy dostać się do wnętrza kokosa, przyda się specjalny otwieracz.

Miłośnicy przetworów z takich owoców, jak czereśnie i wiśnie, powinni zaś mieć pod ręką drylownicę. Dzięki niej wygodnie pozbędziemy się pestek. To także istotne wtedy, gdy robimy ciasta i inne desery owocowe.

AGD w sam raz na lato

Latem, a zwłaszcza w upalne dni, gotujemy mniej na kuchence, żeby zbytnio nie nagrzewać kuchni. W zamian warto przerzucić się na blender, w którym zmiksujemy składniki chłodnika, przygotujemy pożywny koktajl z owocami czy warzywami, a także orzeźwiający shake z mlekiem i lodami. Dobrej jakości blender może być dodatkowo wyposażony w specjalne ostrze do kruszenia lodów – dobre rozwiązanie, jeśli latem lubimy się pobawić w mistrza baru. Dostępne są blendery ręczne, kielichowe alb 2 w 1. Blender kielichowy może być też jednym z elementów wielofunkcyjnego robota kuchennego.

Warto wiedzieć: na rynku można znaleźć blendery, w których kielich to jednocześnie bidon. Po zmiksowaniu składników wystarczy go odkręcić i zabrać w drogę.

Nie przegap: Jaki blender wybrać? >>>

Drugi sprzęt, który zrobi furorę latem, to maszynka do robienia lodów. Składa się ona z dwóch elementów. Pierwszy to misa (o objętości nawet z 1,5 l) z żelem lub płynem w ściance. Należy włożyć ją do zamrażalnika na określony czas (kilka-kilkanaście godzin) przed przygotowywaniem lodów. Drugi element to mieszadło. A jak wygląda robienie domowych lodów? Wrzucamy składniki do zmrożonej misy i wprawiamy w ruch mieszadło. Zwykle po kilkunastu minutach lody są gotowe! W takim sprzęcie przygotujemy też np. mrożone jogurty czy sorbety.

Akcesoria kuchenne na upały, czyli czas się schłodzić!

Gdy na zewnątrz skwar, w diecie powinno zagościć sporo napojów – zwłaszcza tych zimnych. Za przyjemny chłód w drinkach i koktajlach odpowiadają oczywiście kostki lodu. Przydadzą się zatem odpowiednie pojemniki i woreczki do mrożenia wody, a gdy już kostki powstaną – szczypce do lodu. Jeśli chcemy zaserwować wino musujące, warto mieć pod ręką także kubełek na butelkę, do którego wsypiemy lód.

Zobacz też: W jakich kieliszkach podawać wino czerwone, białe, musujące? >>>

Warto jednak pamiętać, że zamiast lodu można użyć kostek kamiennych bądź metalowych. Mają one tę zaletę, że nie rozpuszczą się pod wpływem ciepła, a także nie rozwodnią pieczołowicie przygotowanych drinków czy najlepszej whisky.

Na letnim stole nie powinno również zabraknąć praktycznych i efektownych karafek. Polecamy modele z zatyczkami, np. korkowymi (do środka nie wlecą owady, jeśli ucztujemy na świeżym powietrzu). Ciekawy pomysł stanowią duże pojemniki (nawet 5 l) z kranikami – goście i domownicy wygodnie napełnią puste szklanki. Taki kranik można też wmontować w arbuza i podać napój w efektownej oprawie.

Zabieramy pyszności w drogę – jakie akcesoria się przydadzą?

A co w sytuacji, gdy chcemy zabrać napoje czy koktajle w drogę – na piknik bądź do pracy? Przydadzą się butelki i bidony z wkładami. Do środka można wrzucić lód, kamienne kostki albo owoce, warzywa lub zioła do aromatyzowania wody. Niewielką ilość płynu (do 0,5 l) przewieziemy zaś w specjalnej „zwijanej” butelce. Takie akcesorium docenią np. rowerzyści.

Do przenoszenia koktajli warto wykorzystać też smukłe słoiki z grubymi ściankami. Prawdziwą furorę robią zresztą te z nakrętkami z miejscem na słomkę.

Wnętrza na lato: GALERIE ZDJĘĆ

Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany